Boosta ditt immunförsvar

Immunförsvarets uppgift är att skydda oss mot virusangrepp, bakterier och andra mikroorganismer. Trots detta är de flesta svenskar förkylda minst en eller några gånger om året. Här kommer lite att tänka på för att boosta ditt immunförsvar!

Immunförsvaret påverkas av olika livsstilsfaktorer som kost, motion och sömn. Näringsfattig mat, stillasittande och långvarig stress är faktorer som påverkar immunförsvaret negativt och när kroppen är försvagad är det lättare att drabbas av infektioner. Vissa människor är även av naturen mer mottagliga för infektioner, vilket ibland kan kopplas till allergier, kroniska sjukdomar som till exempel diabetes och hiv-infektioner eller cancer och behandling av cancer, men ibland tycks det även medfött.

Boosta immunförsvaret på naturlig väg

Fria radikaler, eller oxidanter, är något som inte är bra för oss. Vad är då fria radikaler? För ttt förklara det så enkelt som möjligt kan man säga att en fri radikal är en instabil atom eller molekyl som gärna bildar nya kemiska föreningar som är skadliga för kroppens celler när de förekommer i för hög grad i förhållande till antioxidanter. Jämnvikt mellan dessa är därför önskvärt för att kroppens celler skall fungera optimalt.

Fria radikaler ökar vid stress, dålig sömn, rökning, allt för mycket UV-strålning, för hård fysisk träning, kontakt med skadliga kemikalier, för mycket förorenad luft, intag av för mycket snabbmat/friterad mat och alkohol samt toxiner i form av tungmetaller som lagras i kroppen.

För att boosta ditt immunförsvar, behövs antioxidanter, det vill säga substanser som förhindrar eller avslutar kemiska kedjereaktioner där fria radikaler ingår. Till viss del producerar kroppen egna antioxidanter i form av enzymer, medan andra antioxidanter, som vitaminerna C och E, måste tillföras via kosten. Andra viktiga antioxidanter är fytokemikalier, som återfinns i frukt, bär och växter. Fytokemikalier är färgämnen som bidrar till växternas immunförsvar, de är alltså en typ av antioxidanter för växterna. 

Exempel på vad du kan äta för att få i dig antioxidanter är:

  • Bär
  • Olika kålsorter
  • Grönt te
  • Vindruvor
  • Apelsiner
  • Nötter
  • Frön
  • Paprika
  • Broccoli

Vad gör de olika vitaminerna och hur får du i dig dem?

För att må bra behöver vi vitaminer och mineraler – de flesta kan vi inte tillverka själva utan vi behöver få i oss de via kosten. Därför är det viktigt att äta hälsosamt och varierat. Nedan hittar du information om några av de vanligaste vitaminerna.

D-vitamin

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och är en av få vitaminer vi riskerar att få brist på. Hos barn visas bristen genom rakit, även kallat engelska sjukan, och hos vuxna  bl a genom mjukt och missformat skelett.

Vi får i oss D-vitamin genom maten men det bildas även när vi vistas utomhus i solen. Under det mörka vinterhalvåret kan du komplettera med kosttillskott om du tror att du har fått i dig för lite. Bär du täckande kläder eller sällan är utomhus går de bra att äta tillskott hela året.

Exempel på vad du kan äta för att få i dig D-vitamin:

  • Fisk så som sill, lax, makrill
  • Kött
  • Ägg
  • Mjölkprodukter och matfettsblandningar som är D-vitaminberikade. 

Zink

Zink är ett livsviktigt mineral som behövs för immunförsvaret och påverkar även omsättningen av proteiner, kolhydrater, fetter och nukleinsyror. Hos vuxna kan zinkbrist ge upphov till minskad aptit, hudförändringar och försämrad sårläkning. Medan barn kan få tillväxthämningar.

Exempel på vad du kan äta för att få i dig Zink:

  • Inälvsmat
  • Musslor
  • Ost
  • Nötter
  • Kött
  • Mejeriprodukter

C-vitamin

Antioxidanten C-vitamin behövs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. C-vitamin bidrar till att bibehålla immunförsvarets normala funktion, underlättar också upptaget av andra näringsämnen så som järn och skyddar cellerna mot fria radikaler.

En lindrig brist kan visa sig genom trötthet, svaghet och irritation. Medan en allvarligare brist kan leda till skörbjugg – en sjukdom med inflammationer i tandköttet, sämre sårkänslighet och ökad infektionskänslighet.

C-vitamin kan inte bilas i våra kroppar utan måste tillföras via kosten. Några exempel på vad källor som innehåller C-vitamin:
• Bär
• Nypon
• Persilja
• Citrusfrukter
• Färska chilifrukter
• Brysselkål

E-vitamin

Även E-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Därtill skyddar den våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ned.

E-vitamin är en fettlöslig vitamin vilket innebär att de kan lagras i kroppsfettet under en längre tid. Man får i sig E-vitamin främst från feta livsmedel så som:
• Frön
• Vegetabiliska oljor
• Ägg
• Avocado
• Vetegroddar
• Gröna bladväxter
• Fullkornsprodukter