10 anledningar att sluta röka

Har du bestämt dig för att bli rökfri? Grattis! Det finns bara fördelar med att sluta röka. Rökning är skadligt för din hälsa, din omgivning och belastar din ekonomi. Här har vi listat 10 anledningar som vi hoppas kan motivera dig att fimpa cigaretterna för gott.

1. Bättre syreupptagning

Du kommer få bättre syreupptagning om du slutar röka, vilket kommer göra din träning mer effektiv. Du kommer att orka mer och lättare kunna förbättra din kondition!

2. Risken för sjukdomar minskar

Risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Även risken för att få cancer minskar om du slutar röka.

3. Immunförsvaret stärks

Immunförsvaret hos de som röker är sämre än hos en icke-rökande person. Med andra ord kommer ditt immunförsvar få ny kraft och du får ett starkare försvar mot virus och infektioner.

4. Dofta gott igen

Du kommer att dofta bättre. Cigarettrök sätter sig i kläder, hud och hår. Den unkna rökdoften är ett minne blott och du kommer att dofta betydligt fräschare.

5. Förbättrad smak- och luktsinne

Rökning försämrar ditt lukt- och smaksinne. Om du slutar kommer allt du äter smaka betydligt mer!

6. Bättre sömn

Rökning kan påverka sömnen negativt. Det beror på att nikotinet i cigaretterna höjer blodtrycket och ökar hjärtfrekvensen vilket stör din nattsömn.

7. Du sparar pengar

Att röka är väldigt kostsamt. Tänk hur mycket pengar du kommer spara genom att sluta! Spara pengarna du vanligtvis skulle lagt på cigaretter och unna dig något riktigt härligt.

8. Ökad fertilitet

Du ökar dina chanser att bli med barn om du inte röker. Hos kvinnor påverkas äggstockarna negativt av nikotin och kemikalierna i tobaksröken. Hos männen gör rökningen att både kvalitén på spermierna försämras och antalet spermier minskar.

9. Andas lättare

Lungkapaciteten kommer att öka och du kommer att andas lättare. Rökhosta och harklingar är ett minne blott. Du kommer märka stor skillnad på hur mycket mer du orkar röra dig efter att du slutat röka!

10. Leva bättre och längre

Det finns ingen anledning att inte sluta röka. Det kommer göra ditt liv och din vardag bättre. Eftersom risken för sjukdomar minskar och livskvaliteten ökar kommer du att leva ett längre och härligare liv om du låter bli cigaretterna.