Goda råd och bra amningspositioner

Är du gravid eller har du kanske redan fått en liten bebis? Grattis! Då kanske du funderar på amning, vilka olika amningspositioner som finns och om det kommer att funka med en gång? Det är inte alltid lätt med amning den första tiden, och många föräldrar har ofta flera frågor om hur länge och ofta man behöver amma eller vad som händer om amningen aldrig kommer igång.

Vi på Apoteksgruppen har sammanställt några amningstips som kan hjälpa dig under den första tiden, men vill också starkt rekommendera att prata med BB-avdelningarnas och BVC:s duktiga personal ute i landet, som kan hjälpa dig om du får svårt att amma.

Hur du kan förbereda dig för amning första tiden

Vårt första amningstips är att tänka igenom hur just du vill göra kring amning den första tiden och läs gärna på om vad som händer i kroppen efter förlossningen. Det kan vara tryggt att veta att det till exempel oftast tar någon dag innan den större mjölkproduktionen kommer igång efter att barnet har fötts och att barnets sugande på bröstet kan ge smärtor i magen när det stimulerar livmodern att dra ihop sig, vilket i sig är en positiv bieffekt av amning. Det är med andra ord vanligt att man får ge det lite tid.

Följande är ett bra startkit att ha hemma till amning:

  • Amningskudde (formar sig runt kroppen och hjälper barnet att hamna i rätt läge för amning). Kan med fördel även användas före förlossningen som extra stöd i sängen för ömmande bäcken och otymplig mage.
  • Amnings-BH. Det är förstås inget måste att ha en särskild BH när man ammar. Men ofta blir brösten större under amning och det är viktigt att undvika en BH som sitter för hårt, för att undvika mjölkstockning. Dessutom är den praktisk att knäppa upp utan att behöva tas av.
  • Salva mot ömmande bröstvårtor, till exempel Bepanthen (som även lämpar sig för röda blöjrumpor) eller PureLan. I checklistan startpaket för baby från apoteket får du fler förslag på produkter som kan vara bra att ha hemma som nybliven förälder.
  • Amningskupor eller pads för att förhindra att läckage och för att hålla bröstvårtorna torra.
  • Amningsnapp och amningsskydd som skyddar mot såriga bröstvårtor.

Vårt sista amningstips, men definitivt inte minsta (eller största): Storleken har ingen betydelse för din mjölkproduktion! Oavsett om du har små eller stora bröst, små eller stora bröstvårtor, så kommer din bebis att få tillräckligt med mat. Försök att inte oroa dig, du kommer långt på att förbereda dig med gott självförtroende och en positiv förväntan

Förlossning och första amningen

Direkt efter förlossningen börjar den nyfödda bebisen att söka kontakt med sina föräldrar. Den orienterar sig med alla sina sinnen och söker efter brösten. Vid amning av en nyfödd bebis är det viktigt att tänka på att barnet ska ligga hud mot hud, vik undan eller ta av kläder som ligger i vägen. Hud mot hud vid amning av en nyfödd ger bättre anknytning, värme och trygghet.

Prolaktin-hormonet, närheten och barnets sugande gör att mjölkproduktionen snabbt kommer igång och barnet kan redan från början få i sig av råmjölken, den allra första, lite gulaktiga mjölken. Den mjölken är mycket näringsrik och extra nyttig för barnet eftersom den har hög proteinhalt och hög koncentration av antikroppar, som ger ett visst skydd mot en del infektioner. Vid amning av en nyfödd bebis kan det räcka med några droppar råmjölk för att barnet ska tillgodogöra sig det näringsrika innehållet.

Om barn och mamma av olika anledningar inte kan få denna första stund tillsammans, kanske om mamman sövts vid ett kejsarsnitt, går det att ta igen detta vid senare tillfälle. Pappa/partner eller annan närstående kan ge barnet närhet den första tiden istället. Man kan också se till att försöka få igång amningen på andra sätt, kanske genom handmjölkning eller amningspump, för att inte fördröja produktionen alltför mycket.

Nedan har vi samlat ett par amningstips inför första amningstillfället

Amningstips vid första amningstillfället

  • Ha lugn och ro omkring dig, slappna av i kroppen och försök att inte känna någon press, det kan ta tid att få in amningsteknik för en nyfödd. Även för dig som mamma.
  • Se till att amma barnet växelvis på båda brösten tidigt så att barnet vänjer sig vid variationen och brösten får ungefär lika mycket stimulans.
  • Våga be om hjälp! Barnmorskorna på BB är vana vid att stötta i amningsfrågor och inge lugn om du känner frustration. Ett litet amningstips kan göra stor nytta.

Första tiden hemma

I grova drag kan man säga att tillgången på bröstmjölk bestäms av efterfrågan på den. Ju mer bebisen äter desto mer kommer att produceras. Därför bör man också låta bebisen styra mattillfällena så långt det är möjligt. Det dröjer någon dag innan mjölkproduktionen sätter igång, vissa kvinnor märker detta tydligt genom att brösten blir större och kanske lite spända. En varm dusch där man försiktigt mjölkar ut lite mjölk kan vara skönt om det spänner mycket. Med tiden brukar brösten spänna mindre utan att det påverkar mängden mjölk.

De första dagarna brukar bebisen gå ner lite i vikt, detta är helt normalt och inget att oroa sig för. I början, om bebisen sover förbi sin matning och brösten spänner går det bra att väcka barnet för lite mat (kanske passa på att byta blöjan samtidigt?). Under amningen den första tiden äter barnet ungefär varannan till var tredje timme.

Var uppmärksam på barnets signaler på att det är hungrigt, det brukar vara lättare att amma om bebis inte hinner bli mycket hungrigt och ledset.

Tidiga tecken på att bebisen är hungrig

  • Bebisen smackar, sträcker ut tungan.
  • Bebisen suger på sina fingrar.
  • Bebisen "pickar" med huvudet mot bröstet eller axeln på dig.

Rätt tag vid amning av nyfödd

Ett viktigt amningstips är att se till att bebisen tar tag rätt om bröstet. Suget kan vara kraftigt och bröstvårtan är känslig, så det påverkar inte bara mjölkens förmåga att rinna till utan också huruvida du får ont eller inte. Bebisen ska ta ett ordentligt tag om bröstet och behöver gapa rejält innan det förs till bröstet. Det ska inte göra ont att amma, du känner om barnet har för litet eller felaktigt tag om bröstet, för då gör det i regel ont. Tänk på att föra barnet till bröstet och inte tvärtom, vilket ofta skapar dålig sittställning och ond rygg som följd.

Gör så här

Barnet bör ligga med kropp och ansikte mot din kropp så att barnets öra, axel och höft ligger i linje. Barnets huvud får gärna lutas aningens bakåt (tänk på din egen hållning när du dricker). Bebisens sugreflex triggas när barnet känner bröstet mot kinden eller munnen så du kan med fördel föra bröstet mot barnets kind för att få det att öppna munnen ordentligt innan du för det till bröstet.

Precis när barnet tar tag om bröstet kan det underlätta om du samtidigt försiktigt greppar bröstet med det så kallade "hamburgergreppet": håll bröstet ungefär så som du håller en hamburgare (med endast tummen på bröstets ovansida och resterande handen under), så att det kläms ihop en aning. Det blir då lättare för barnet att ta ett rejält tag. När barnet fått ett bra tag, släpper du greppet om bröstet.

Tips! Om barnet får fel tag och ni behöver göra om proceduren, för försiktigt in ett finger mellan barnets mun och bröstet. Detta släpper på vakuumet och det gör inte lika ont att få loss greppet.

Den första mjölken är tunnare och fungerar som törstsläckare därefter kommer den tjockare mjölken, som gör barnet mätt. Det är därför viktigt att ge barnet gott om tid till varje bröst. Hur länge barnet bör ligga vid varje bröst är dock individuellt. Mellan tummen och pekfingret kan varje amningstillfälle sträcka sig mellan ca 20 - 45 minuter.

Olika amningspositioner och amningsteknik med en nyfödd

Till sist har vi även ett par användbara amningstips gällande positioner och amningsteknik. Det kan vara svårt att hitta rätt amningsteknik för en nyfödd, speciellt om det är ditt första barn. Men även om du ammat tidigare så behöver det inte fungera på samma sätt med det nya barnet. Det finns flera olika amningspositioner. Här är några exempel på sköna amningsställningar:

  • Sittande amning. Att sitta upp är nog den vanligaste av alla amningspositioner. Sätt dig i en skön soffa eller fåtölj, och lägg en amningskudde i knät. Luta armen mot armstödet och lägg barnet i knät. För barnets mun till ditt bröst.
  • Halvsittande amning. Använd kuddar under huvudet och överkroppen för att hamna i en halvliggande position. Lägg barnet med huvudet mellan dina bröst eller ovanpå ett bröst. Den här positionen är bra vid amning av en nyfödd eftersom barnet kommer nära dig utan att du behöver styra bebisen så mycket.
  • Liggande amning. Lägg en handduk över en säng eller en soffa, och lägg dig på handduken med bebisen bredvid dig. Om du ligg-ammar under natten, var noga med att inte lägga täcken i närheten av barnet. Barnet kan sluta andas om det får ett täcke över sig.

Amning med en nyfödd 𑁋 Tänk på...

...att alla bebisar är unika. För en bebis är det viktigt att rapa efter matning, för en annan inte alls. Vissa kräks mycket, andra inget alls. Vissa bebisar vill äta nästan hela tiden, andra mer sällan. Är du orolig, vänd dig till din BVC för tips och råd gällande amningsteknik till en nyfödd.

...att amning är ett törstigt jobb för alla inblandade! Ha för vana att ha en flaska vatten i närheten innan du sätter dig tillrätta.

... att amning inte är ett måste. Trots att amning den första tiden är utmanande för de flesta så funkar det inte för alla. Gör det ont hela tiden eller känns väldigt obehagligt, är flaskmatning ett bra alternativ.

Lästips!

Vi på Apoteksgruppen har samlat artiklar rörande barn och graviditet på vår webbplats. Läs mer om:

Referens: https://www.1177.se/barn--gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/amning-och-flaskmatning/sa-ammar-du/