Råd kring amning första tiden

Väntar du på eller du har du kanske redan fått en liten bebis? Grattis! Då kanske du funderar på amning, om det kommer att funka med en gång, hur länge och ofta man kommer att amma eller vad som händer om man råkar på svårigheter?

Vi har sammanställt lite råd och tips kring amningens första tid men vill samtidigt passa på att tipsa om BB-avdelningarnas och BVC:s duktiga personal ute i landet, som alltid ställer upp och stöttar kring amningsfrågor.

Hur du kan förbereda dig

Tänk igenom hur just du vill göra kring amning, läs på om första tiden och om vad som händer i kroppen och hos bebisen. Det kan vara tryggt att veta att det till exempel oftast tar någon dag innan den större mjölkproduktionen kommer igång efter att barnet har fötts och att barnets sugande på bröstet kan ge smärtor i magen när det stimulerar livmodern att gå ihop, vilket i sig är en positiv bieffekt av amning. Det är med andra ord vanligt att man får ge det lite tid.

Följande är ett bra startkit att ha hemma:

  • Amningskudde (formar sig runt kroppen och hjälper barnet att hamna i rätt läge för amning). Kan med fördel även användas före förlossningen som extra stöd i sängen för ömmande bäcken och otymplig mage.
  • Amnings-BH. Det är förstås inget måste att ha en särskild BH när man ammar. Men ofta blir brösten större under amning och det är viktigt att undvika en BH som sitter för hårt, för att undvika mjölkstockning. Dessutom är den praktisk att knäppa upp utan att behöva tas av.
  • Salva mot ömmande bröstvårtor, t ex Bepanthen (som även lämpar sig för röda blöjrumpor) eller PureLan.
  • Amningskupor eller pads för att förhindra att läckage kommer på kläderna och för att hålla bröstvårtorna torra.

Sist, men inte minst (eller störst): Storleken har ingen betydelse för din mjölkproduktion! Oavsett om du har små eller stora bröst, små eller stora bröstvårtor, så kommer din bebis att få tillräckligt med mat. Försök att inte oroa dig, du kommer långt på att förbereda dig med gott självförtroende och en positiv förväntan.

Förlossning och första amningen

Direkt efter förlossningen börjar den nyfödda bebisen att söka kontakt med sina föräldrar. Den orienterar sig med alla sina sinnen och söker efter brösten. Hud mot hud är allra bäst, för anknytning, värme och trygghet. Prolaktin-hormonet, närheten och barnets sugande gör att mjölkproduktionen snabbt kommer igång och barnet kan redan från början få i sig av råmjölken, den allra första, lite gulaktiga mjölken. Den mjölken är mycket näringsrik och extra nyttig för barnet eftersom den har hög proteinhalt och hög koncentration av antikroppar, som ger ett visst skydd mot en del infektioner. Bara några droppar kan räcka för att barnet ska tillgodogöra sig det näringsrika innehållet.

Om barn och mamma av olika anledningar inte kan få denna första stund tillsammans, kanske om mamman sövts vid ett kejsarsnitt, går det att ta igen detta vid senare tillfälle. Pappa/partner eller annan närstående kan ge barnet närhet den första tiden istället. Man kan också se till att försöka få igång amningen på andra sätt, kanske genom handmjölkning eller amningspump, för att inte fördröja produktionen alltför mycket.

Vid första amningstillfället

  • Ha lugn och ro omkring dig, slappna av i kroppen och försök att inte känna någon press, såväl mamma som barn kan behöva lite tid på sig att få till tekniken!
  • Se till att amma barnet växelvis på båda brösten tidigt så att barnet vänjer sig vid variationen och brösten får ungefär lika mycket stimulans.
  • Våga be om hjälp! Barnmorskorna på BB är vana vid att stötta i amningsfrågor och inge lugn om du känner frustration. Ett litet tips kan göra stor nytta.

Första tiden hemma

I grova drag kan man säga att tillgången på bröstmjölk bestäms av efterfrågan på den. Ju mer bebisen äter desto mer kommer att produceras. Därför bör man också låta bebisen styra mattillfällena så långt det är möjligt. Det dröjer någon dag innan mjölkproduktionen sätter igång, vissa kvinnor märker detta tydligt genom att brösten blir större och kanske lite spända. En varm dusch där man försiktigt mjölkar ut lite mjölk kan vara skönt om det spänner mycket. Med tiden brukar brösten spänna mindre utan att det påverkar mängden mjölk.

De första dagarna brukar bebisen gå ner lite i vikt, detta är helt normalt och inget att oroa sig för. I början, om bebisen sover förbi sin matning och brösten spänner går det bra att väcka barnet för lite mat (kanske passa på att byta blöjan samtidigt?). Den första tiden äter barnet ungefär varannan till var tredje timme.

Var uppmärksam på barnets signaler på att det är hungrigt, det brukar vara lättare att amma om bebis inte hinner bli mycket hungrigt och ledset.

Tidiga tecken på att bebisen är hungrig

  • Bebisen smackar, sträcker ut tungan.
  • Bebisen suger på sina fingrar.
  • Bebisen "pickar" med huvudet mot bröstet eller axeln på dig.

Rätt tag

En viktig detalj att få rätt på tidigt är att bebisen tar tag rätt om bröstet. Suget kan vara kraftigt och bröstvårtan är känslig, så det påverkar inte bara mjölkens förmåga att rinna till utan också huruvida du får ont eller inte. Bebisen ska ta ett ordentligt tag om bröstet och behöver gapa rejält innan det förs till bröstet. Det ska inte göra ont att amma, du känner om barnet har för litet eller felaktigt tag om bröstet, för då gör det i regel ont. Tänk på att föra barnet till bröstet och inte tvärtom, vilket ofta skapar dålig sittställning och ond rygg som följd.

Gör så här

Barnet bör ligga med kropp och ansikte mot din kropp så att barnets öra, axel och höft ligger i linje. Barnets huvud får gärna lutas aningens bakåt (tänk på din egen hållning när du dricker). Bebisens sugreflex triggas när barnet känner bröstet mot kinden eller munnen så du kan med fördel föra bröstet mot barnets kind för att få det att öppna munnen ordentligt innan du för det till bröstet. Precis när barnet tar tag om bröstet kan det underlätta om du samtidigt försiktigt greppar bröstet med det så kallade "hamburgergreppet": håll bröstet ungefär så som du håller en hamburgare (med endast tummen på bröstets ovansida och resterande handen under), så att det kläms ihop en aning. Det blir då lättare för barnet att ta ett rejält tag. När barnet fått ett bra tag, släpper du greppet om bröstet.

Tips! Om barnet får fel tag och ni behöver göra om proceduren, för försiktigt in ett finger mellan barnets mun och bröstet. Detta släpper på vakuumet och det gör inte lika ont att få loss greppet.

Den första mjölken är tunnare och fungerar som törstsläckare därefter kommer den tjockare mjölken, som gör barnet mätt. Det är därför viktigt att ge barnet gott om tid till varje bröst. Hur länge barnet bör ligga vid varje bröst är dock individuellt. Mellan tummen och pekfingret kan varje amningstillfälle sträcka sig mellan ca 20 - 45 min.

Tänk på...

...att alla bebisar är unika. För en bebis är det viktigt att rapa efter matning, för en annan inte alls. Vissa kräks mycket, andra inget alls. Vissa bebisar vill äta nästan hela tiden, andra mera sällan. Är du orolig, vänd dig till din BVC.

...att man kan amma i många olika positioner! Vissa upplever det bekvämt och många gånger enklare att t ex ligga och amma, med bebisen tätt intill. Samtidigt är det smidigt att kunna sitta, inte minst när man ammar offentligt.

...att amning är ett törstigt jobb för alla inblandade! Ha för vana att ha en flaska vatten i närheten innan du sätter dig tillrätta.