Om ditt barn får ont i magen

Barn kan få ont i magen av flera olika orsaker, men oftast är det inte något farligt. Många gånger går magont över av sig själv, men ibland kan barnet behöva behandling.

Varför får mitt barn ont i magen?

Barn under ett år kan få magknip, gaser i magen eller kolik av maten. De kan exempelvis vara känsliga mot komjölk. Lite större barn, mellan ett och sex år, får ofta magont om de har en infektion i luftvägarna. Magont kan också bero på urinvägsinfektion, magsjuka, förstoppning eller en sjukdom. När barnet börjar skolan kan det få ont i magen av att det är oroligt eller känner sig stressat. Barn kan även drabbas av en blindtarmsinflammation.

Förkylning och andra virusinfektioner

Förkylning eller andra virusinfektioner kan göra att små barn får magont. Oftast beror det onda på att infektionen även sätter sig i tarmens slemhinna och gör att tarmarna därför rör sig sämre än vanligt och att det därmed bildas mer gaser. Vid maginfluensa är det viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska, eftersom feber, diarréer och kräkningar innebär stora vätskeförluster.

Matallergi

Barn kan också vara allergiska mot något ämne som ingår i livsmedel och kan då reagera på många olika sätt. Det vanliga är att barnet får utslag eller eksem. Ibland förekommer klåda, irritation i munnen, svullnad på läpparna och i halsen. Även magont, kräkningar, diarré eller förstoppning kan vara symtom på matallergi.

Förstoppning

Hos barn med förstoppning är bajset hårt. Då kan det göra mycket ont för barnet att bajsa. Förstoppning är en av de vanligaste orsakerna till magont hos barn. Det viktigaste att göra för att förebygga och behandla förstoppning är att ändra till en mer fiberrik kost med mycket färsk frukt, råa grönsaker och grövre mjöl- och brödsorter. Byt gärna den vanliga vällingen mot fullkornsvälling eller en fiberrik gröt. För lite dryck kan också bidra till förstoppning.

Ett annat bra sätt att behandla och förebygga förstoppning är att låta barnet få sitta i lugn och ro på toaletten åtminstone två gånger om dagen. Många skolbarn vill inte gå på eller gör sig inte tid att gå på skoltoaletten. Tala då med skolsköterskan och läraren så att barnet kan gå ifrån även under lektionstid. Det är också vanligare med förstoppning hos äldre barn som rör på sig för lite.

Om ditt barn varit förstoppat länge kan det bli nödvändigt att tömma tarmen med ett snabbverkande lavemang. Har barnet sprickor i ändtarmsöppningen hjälper det att smörja med en smärtstillande salva en stund innan barnet ska på toaletten.

Urinvägsinfektion

Om ditt barn har urinvägsinfektion svider det ofta när barnet kissar. Barnet kissar då oftare än vanligt, kan kissa på sig och får ofta ont i magen. Det kan komma lite blod i kisset, som kan lukta illa. En urinvägsinfektion som inte behandlas kan utvecklas till njurbäckeninflammation. Då kan barnet få magont som strålar ut mot höger eller vänster sida, feber och kräkningar.

Spädbarnskolik

När ett litet barn skriker intensivt flera timmar i sträck och dessutom vid en viss tid på dygnet brukar det kallas spädbarnskolik. Vanligtvis är det på eftermiddagar och kvällar som barnet skriker. Barnet kan då dra upp knäna mot magen, spänna benen och ha gaser som låter i magen. Även om kolik inte är farligt, så är det vanligt att som förälder känna sig frustrerad och hjälplös. Du kan också bli väldigt trött när du har ett barn som skriker mycket. Försök tänk på att det kommer att avta och att det finns sätt att hjälpa barnet. Du kan till exempel pröva:

- Spädbarnsmassage

- Att bära barnet i sele eller över axeln

- Ge barnet en tröstnapp

- Vid amning undvika koffein och nikotin

- Undvika kost som kan ge gaser

- Bada barnet

- En pysventil som förs in i ändtarmen på barnet och gör att gas kan komma ut.

När och var ska jag söka vård?

De flesta barn som får ont i magen utan andra symtom behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral eller barnläkarmottagning om barnet har haft besvär länge eller om besvären återkommer.

Kontakta vården direkt

Kontakta genast en vårdcentral, akutmottagning eller jouröppen mottagning om barnet har ett eller flera av följande besvär:

-  Barnet har både ont i magen och andra symtom, till exempel feber, svullnad i ljumsken, ont i pungen, svart och löst bajs eller bajs som innehåller färskt blod, mer än bara enstaka strimmor.

- Barnet har ont i magen som är tydligt svullen, och varken bajs eller gaser kommer ut.

- Barnet är trött och medtaget av smärtorna.

- Smärta som inte går över, blir kraftigare, är mycket intensiv eller verkar flytta sig mot ena sidan.

- Barnet har ont i tydliga intervaller.

- Barnet har mycket ont på ena sidan av magen.

- Barnet har magont och sveda när hen kissar.

Ring Vårdguiden 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.