Spädbarn med ont i magen - Symtom, behandling och

Att en nyfödd bebis har ont i magen är relativt vanligt, men oftast inget farligt. Många gånger går magont över av sig själv, men ibland kan spädbarn med ont i magen behöva behandling. I den här artikeln berättar vi mer om vad magknipet beror på och hur du som förälder kan underlätta för ditt barn.

 

Magknip? Hjälp din bebis med dessa tips

Som förälder är det plågsamt att se sitt barn ha ont i magen. Men det finns sätt att hjälpa barnet. Lindra magknip hos en bebis med våra tips:

  • Ge spädbarnsmassage. Massage kan lindra spädbarnskolik, magknip och hjälpa till att få igång magen vid förstoppning. Se till att barnet är lugnt vid massagetillfället och använd gärna en oparfymerad olja när du masserar barnet. Tänk på att alltid stryka från barnets högra sida till den vänstra. Det är så tjocktarmen rör sig.r
  • Uppdragna knän. Sätt barnets rygg mot din mage och håll under knäna med vardera hand så att bebisens knän dras upp mot magen. Positionen masserar tarmarna och underlättar matsmältningen.
  • Använd pysventil. Om din bebis magknip beror på gaser, kan det hjälpa om du försiktigt för in en pysventil i ändtarmen på bebisen. Då pyser gaserna ut. I checklistan startpaket för baby från apoteket rekommenderas alltid en pysventil.
  • Ta hjälp av magdroppar. De innehåller goda bakterier som kan hjälpa vid magont och finns att köpa receptfritt på apoteket.

Varför får mitt barn ont i magen?

Barn under ett år kan få magknip, gaser i magen eller kolik av maten. Spädbarn kan få ont i magen om de exempelvis är känsliga mot komjölk. Lite större barn, mellan ett och sex år, får ofta magont om de har en infektion i luftvägarna. Magont kan också bero på urinvägsinfektion, magsjuka, förstoppning eller en sjukdom.

Förkylning och andra virusinfektioner

Förkylning eller andra virusinfektioner kan göra att spädbarn får ont i magen. Oftast beror det onda på att infektionen även sätter sig i tarmens slemhinna och gör att tarmarna därför rör sig sämre än vanligt och att det därmed bildas mer gaser. Vid maginfluensa är det viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska, eftersom feber, diarréer och kräkningar innebär stora vätskeförluster.

Matallergi

Barn kan också vara allergiska mot något ämne som ingår i livsmedel och kan då reagera på många olika sätt. Det vanliga är att barnet får utslag eller eksem. Ibland förekommer klåda, irritation i munnen, svullnad på läpparna och i halsen. Även magknip hos spädbarn, kräkningar, diarré eller förstoppning kan vara symtom på matallergi.

Förstoppning

Hos barn med förstoppning är bajset hårt. Då kan det göra mycket ont för barnet att bajsa. Förstoppning är en vanlig orsak till varför spädbarn får magknip. Det viktigaste att göra för att förebygga och behandla förstoppning är att ändra till en mer fiberrik kost med mycket färsk frukt, råa grönsaker och grövre mjöl- och brödsorter. Byt gärna den vanliga vällingen mot fullkornsvälling eller en fiberrik gröt. För lite dryck kan också bidra till förstoppning.

Ett annat bra sätt att behandla och förebygga förstoppning är att låta barnet få sitta i lugn och ro på toaletten åtminstone två gånger om dagen. Många skolbarn vill inte gå på eller gör sig inte tid att gå på skoltoaletten. Tala då med skolsköterskan och läraren så att barnet kan gå ifrån även under lektionstid. Det är också vanligare med förstoppning hos äldre barn som rör på sig för lite.

Om ditt barn varit förstoppat länge kan det bli nödvändigt att tömma tarmen med ett snabbverkande lavemang. Har barnet sprickor i ändtarmsöppningen hjälper det att smörja med en smärtstillande salva en stund innan barnet ska på toaletten.

Urinvägsinfektion

Om ditt barn har urinvägsinfektion svider det ofta när barnet kissar. Barnet kissar då oftare än vanligt, kan kissa på sig och får ofta ont i magen. Det kan komma lite blod i kisset, som kan lukta illa. En urinvägsinfektion som inte behandlas kan utvecklas till njurbäckeninflammation. Då kan barnet få magont som strålar ut mot höger eller vänster sida, feber och kräkningar.

Spädbarnskolik

Ont i magen hos en nyfödd bebis kan också bero på spädbarnskolik. Koliken kan visa sig då barnet är två veckor och pågå fram tills barnet är fem månader. Spädbarnskolik kan också pågå under en kortare eller en längre period. Ett litet barn med kolik skriker intensivt flera timmar i sträck och dessutom vid en viss tid på dygnet. Vanligtvis är det på eftermiddagar och kvällar som barnet skriker. Barnet kan då dra upp knäna mot magen, spänna benen och ha gaser som låter i magen.

Även om kolik inte är farligt, så är det vanligt att som förälder känna sig frustrerad och hjälplös. Du kan också bli väldigt trött när du har ett barn som skriker mycket. Försök tänk på att det kommer att avta och att det finns sätt att hjälpa barnet. Du kan till exempel pröva:

  • Spädbarnsmassage
  • Att bära barnet i sele eller över axeln
  • Ge barnet en tröstnapp
  • Vid amning undvika koffein och nikotin
  • Undvika kost som kan ge gaser
  • Bada barnet
  • En pysventil som förs in i ändtarmen på barnet och gör att gas kan komma ut.

När och var ska jag söka vård?

Ont i magen hos en nyfödd är inget ovanligt. De flesta barn som får ont i magen utan andra symtom behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral eller barnläkarmottagning om barnet har haft besvär länge eller om besvären återkommer.

Kontakta vården direkt

Kontakta genast en vårdcentral, akutmottagning eller jouröppen mottagning om barnet har ett eller flera av följande besvär:

  • Barnet har både ont i magen och andra symtom, till exempel feber, svullnad i ljumsken, ont i pungen, svart och löst bajs eller bajs som innehåller färskt blod, mer än bara enstaka strimmor.
  • Barnet har ont i magen som är tydligt svullen, och varken bajs eller gaser kommer ut.
  • Barnet är trött och medtaget av smärtorna.
  • Smärta som inte går över, blir kraftigare, är mycket intensiv eller verkar flytta sig mot ena sidan.
  • Barnet har ont i tydliga intervaller.
  • Barnet har mycket ont på ena sidan av magen.
  • Barnet har magont och sveda när hen kissar.

Ring Vårdguiden 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Mer läsning om barn och graviditet

Vi vill gärna hjälpa dig och din partner under den första fantastiska och omtumlande tiden med småbarn. Därför har vi samlat olika artiklar kring barnsjukdom, känslig hud hos barn och amningspositioner på vår webbplats. Läs också mer om kroppen efter en förlossning, ta del av våra bli gravid-tips om ni börjar fundera på ett syskon och fräscha upp minnet med våra tips vid graviditet.

referenser:
https://www.1177.se/barn--gravid/vanliga-besvar-och-sjukdomar-hos-barn/spadbarnskolik/
https://www.apotekhjartat.se/produkt/fridababy-windi-pysventil-for-smafisar-10-pack/
https://rullavagn.nu/artikel/nyfodd-med-magknip-har-ar-fyra-knep-som-definitivt-hjalper/