Tips för att öka chansen att bli gravid

Hur kan du bli ännu mer fertil? I den här artikeln har vi samlat all information som kan öka chansen att bli gravid. Läs våra tips för att bli gravid och hjälp naturen på traven.

"Jag vill bli gravid". Kanske har ni pratat länge om att skaffa barn eller så har du precis insett att du vill utöka familjen med ytterligare en medlem. Majoriteten av de som försöker bli gravida blir det inom ett år. Andra får vänta längre. Det är störst chans att bli gravid tre dagar före den dag man räknar med att få sin ägglossning, till en eller två dagar efter.

Vill du bli gravid och har använt preventivmetoder som p-piller och p-spruta tidigare? Då kan du få vänta lite längre. Det beror på att det ofta tar tid innan menstruationscykeln återgår till det normala efter att du har slutat med preventivmedlet.

Bli gravid-tips från Apoteksgruppen

Det finns en del att tänka på när man vill bli gravid. Här kommer våra bli gravid-tips som kan ta dig och din partner närmare ett plus på stickan.

Bli gravid-tips som funkar:

  • Ta reda på när du har ägglossning. Med ett ägglossningstest kan du se när ägget och spermierna har de bästa förutsättningarna för att mötas.
  • Sluta röka. Forskning visar att rökande kvinnor har svårare att bli gravida än kvinnor som inte röker. Män som röker får både färre och sämre spermier.
  • Dra ner på alkolholen. Att dricka mycket och ofta kan minska kvinnors möjlighet att bli gravida. Män kan få sämre spermiekvalitet av ett högt alkoholintag.
  • Håll dig i form. Både övervikt och undervikt kan minska chansen att bli gravid. Att vara i god form gör det också lättare för kroppen att orka med en graviditet.
  • Ät varierat. En välbalanserad kost innehåller fett, proteiner, vitaminer, mineraler och kolhydrater
  • Se över dina mediciner. Om du tar medicin bör du läsa bipacksedeln noga för att se till att du inte äter ett preparat som minskar din fertilitet. Berätta alltid för din läkare om du planerar att bli gravid för att undvika att få medicin som minskar chansen att bli gravid eller ökar risken för fosterskador.
  • Ta det lugnt. Vissa studier visar att stress kan påverka fertiliteten.

När sker ägglossningen?

Tiden från ägglossning till mens brukar vara 14 dagar och varierar inte så mycket mellan olika kvinnor. Menscykelns längd kan dock variera mellan 25 och 32 dagar, därför kan tiden från menscykelns början till ägglossning variera ganska mycket mellan olika kvinnor. Att lära sig mer om sin menscykel är ett bra tips för att bli gravid.

Ägglossningstest

Det är svårt att räkna ut exakt när man ska ha ägglossning, som kan vara oregelbunden på grund av olika omständigheter. För att öka chansen att bli gravid eller om man har oregelbunden mens, kan man använda sig av ägglossningstest som avgör den period som ägget och spermierna möts under de bästa förutsättningarna. Dessa test ger utslag när LH (luteiniserande hormon) finns i urinen, vilket är ett tecken på att ägglossningen är nära.

Hormonet ökar i mängd före ägglossningen som en signal till äggstocken att den ska släppa ifrån sig ägget varpå ägglossning sker mellan 24 till 48 timmar efter ett positivt LH-test. Experter från WHO menar att LH-test är ett pålitligt sätt att avgöra när kvinnan har ägglossning ー ett säkert bli gravid-tips är därför att inhandla några ägglossningstest.

Ägglossningstest finns att köpa på våra apotek. I förpackningen finns instruktioner hur man ska göra.

Hur sker ägglossningen?

Efter att man har haft mens ökar produktionen av hormonet FSH (follikelstimulerande hormon), i hypofysen. Hormonet påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar inne i sin blåsa i äggstocken.

När äggblåsan, follikeln, brister lossnar ägget. Äggblåsan omvandlas till ett litet organ, gulkroppen, i äggstocken. Gulkroppen tillverkar gulkroppshormon (progesteron), som får slemhinnan i livmodern att växa till och förbereda sig för att ta emot ett eventuellt befruktat ägg.

När är det störst chans för befruktning, att bli gravid?

Ägget har störst chans att bli befruktat om man har samlag från ungefär tre dagar före den dag som man har ägglossning, till en eller två dagar efter den dagen.

När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och vandrar ner till livmodern. Under denna vandring kan det bli befruktat av mannens spermier. Under ägglossningen och det första dygnet efter är chansen som allra störst att ägget blir befruktat.

Ägget är befruktningsbart ett halvt till ett dygn. Men eftersom spermierna kan leva inne i livmodern i flera dagar kan de vänta på ägget när det kommer.

För att öka chansen att bli gravid kan du och din partner försöka att ha samlag varannan dag under den period då du är fertil.

Är jag gravid? Ta ett graviditetstest!

Ungefär vid den tid då man skulle haft mens kan man med hjälp av graviditetstest få svar på om man är gravid. Graviditetstest finns att köpa på våra apotek eller online i vår e-handel.

Graviditetstestet mäter hormonet hCG (humant choriongonadotropin) i urin. Hormonet utsöndras i urinen efter att ägget har blivit befruktat. Provet ska helst tas från morgonurinen, som är mer koncentrerad. Har man gjort ett mycket tidigt test kan det hända att testet inte ger utslag trots att man är gravid. Om mensen inte kommer igång kan man göra ett nytt prov efter en vecka.

Räkna ut hur långt graviditeten har gått

Den senaste mensens första dag räknas som graviditetens första dag. Eftersom ägglossningen sker ca två veckor senare, är man faktiskt inte gravid de två första veckorna. Det beror på att den senaste mensens första dag räknas som graviditetens första dag. Ägglossningen sker oftast två veckor senare, och först då kan ägget befruktas. Den dag som ägget befruktas och man blir gravid är man alltså redan i tredje veckan. Därför sägs en graviditet pågå i 40 veckor.

Men när förlossningen verkligen blir av varierar väldigt mycket från person till person. Man får räkna med att det kan bli upp till tre veckor före eller två veckor efter det beräknade datumet.

Folsyra ー ta tabletter redan nu

Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Folsyra är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning, för bildningen av röda blodkroppar och för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten.

Du behöver få i dig tillräckligt med folsyra innan du blir gravid. Då minskar risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck. Under början av graviditeten går fostrets celldelning som snabbast och det är då behovet av folat, eller folsyra, är som störst.

Det kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd av folsyra via maten, därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla som planerar att bli gravida ska ta tabletter med cirka 400 mikrogram folsyra varje dag. För att få önskad effekt måste du börja äta tabletter med folsyra cirka en månad innan du blir gravid och fortsätta ta tabletterna till minst tolfte graviditetsveckan.

Eftersom inte alla graviditeter är planerade, är rekommendationen att alla kvinnor som kan tänkas bli gravida ska äta folsyratillskott. Tabletter med folsyra finns att köpa på våra apotek och e-handel.

Andra artiklar om graviditet och barn

Här är ytterligare läsning som vi tror kan intressera dig:

Referenser: https://www.kronansapotek.se/tipsochrad/gravid/tips-for-att-bli-gravid/