Må bra under graviditeten

Här har vi samlat en del råd och tips för att du ska må så bra som möjligt och kunna njuta av din graviditet och ditt väntade barn.

Att bli förälder är en omtumlande händelse och en spännande tid att se fram emot. Det är mycket som händer i kroppen under en graviditet, vilket ibland kan kännas jobbigt. Till exempel skapas moderkakan, som är ett helt nytt organ som ska se till att kroppen kan ge näring till ett eller flera foster. Den växande livmodern kommer att trycka undan andra organ i magen och i takt med att man blir tyngre kan man uppleva att besvären bli fler. Dessutom påverkar graviditetshormonerna kroppen både fysiskt och psykiskt. Det är klokt att försöka se över sin tillvaro och ta vara på den hjälp man kan få för att må bra och skona kroppen.

Råd och tips för ditt välmående under graviditeten

Här har vi samlat en del råd och tips för att du ska må så bra som möjligt och kunna njuta av ditt väntade barn. På våra apotek finns det många bra produkter, som kan lindra en del av eventuella besvär och förebygga problem. Du kan också få råd och tips av vår kunniga personal.

Halsbränna

All glatt muskulatur slappnar av när man är gravid. Dessa muskler finns i livmodern men också i magmunnen och i tarmarna. Under graviditeten ökar trycket i magsäcken och om magmunnen inte kan hålla emot kan man uppleva halsbränna och sura uppstötningar. Även om det är både obehagligt och irriterande är det oftast helt ofarligt. Man kan lindra halsbränna genom att undvika större måltider, starkt kryddad och fet mat. Det finns också receptfria läkemedel, som kan användas när man är gravid.

Man kan prova läkemedel, som lägger sig som ett lock över innehållet i magsäcken eller som neutraliserar magsyran. Fråga på något av våra apotek eller rådgör med din barnmorska.

Trög mage

Under graviditeten sänker hormonerna hastigheten på tarmens rörelser och aktivitet. Därför är det lätt att få förstoppning. Det är därför extra viktigt att äta mycket fibrer och dricka rikligt med vätska för att undvika förstoppning. Att röra på sig varje dag är också bra för magen.

Det finns flera receptfria läkemedel mot förstoppning, som du kan använda när du är gravid. Fråga på något av våra apotek eller diskutera med din barnmorska om lämplig behandling.

Känslig hud

Många upplever att de får känsligare hud och bristningar i huden under graviditeten. Hudbristningar vid graviditet (striae distensae) är skador i den delen av underhuden som kallas läderhuden. Striae, eller strimmorna, uppstår på grund av snabb töjning av huden och viktökning. För många är det inte bara magen som genomgår rejäl tillväxt, även bröst, höfter, rumpa och lår kan växa och därför kan det uppstå bristningar på dessa områden också. Det är svårt att helt undvika bristningar, man tycks få dem eller inte. Men som alltid underlättar det att hålla huden mjuk och återfuktad, det minskar även klådan som kan uppstå när huden tänjer sig.

På våra apotek har vi milda, skonsamma och vårdande hudvårdsprodukter som kan kännas välgörande att använda. Det finns också speciella oljor, som kan vara sköna att smörja magen och brösten med. 

Svullna ben

Det är vanligt att benen svullnar på dagarna, vilket kan bli värre under sommaren då det är varmt. Ju tyngre man blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Svullnaden kan minska och förebyggas om man använder stödstrumpor. Sätt på dem redan innan du kliver upp ur sängen på morgonen. Stödstrumpor finns i olika material, modeller, färger och storlekar.

Att lägga upp benen när man vilar motverkar också svullnad. Ligg därför gärna med benen högt en stund varje dag, och använd stödstrumporna hela dagen.

Täppt i näsan

Under graviditeten ökar mängden blod i hela kroppen, även i slemhinnorna. De blir tjockare, mer svullna och lättblödande. Näsan kan vara täppt hela tiden och man kan få näsblod. Ett tips är att sova med huvudet högt genom att höja huvudänden på sängen.

Om man har nästäppa bör man inte använda receptfria avsvällande näsdroppar, eftersom de kan förvärra problemen om de används längre än en vecka. På apotek kan man i stället köpa näsdroppar och nässpray, som bara innehåller koksaltlösning.

Torr i munnen och hål i tänderna

Tänderna och munhälsan utsätts för stora påfrestningar under graviditeten. Hormonförändringarna gör att immunförsvaret förändras och det uppstår obalans i munnen. Många drabbas därför lättare av tandköttsinflammation, muntorrhet och även ökad risk för karies under graviditeten.

Men allt är inte hormonernas fel. Problem med försämrad munhälsa beror även på att man äter och dricker både mer och oftare. Småätandet gör det därför extra viktigt med regelbunden tandborstning och rengöring med tandtråd. Använd gärna elektrisk tandborste som ofta borstar effektivare än en vanlig tandborste.

Vid muntorrhet har apoteken salivstimulerande tabletter man kan suga på.