Tips för din graviditet

I den här artikeln har vi samlat en del råd och tips för din graviditet. Vi på Apoteksgruppen vill hjälpa dig att kunna njuta och slippa onödig stress under din graviditet. För snart väntar ett av livets största äventyr ーatt få barn.

Att bli förälder är en omtumlande händelse och en spännande tid att se fram emot. Det är mycket som händer i kroppen under en graviditet, vilket ibland kan kännas jobbigt. Till exempel skapas moderkakan, som är ett helt nytt organ som ska se till att kroppen kan ge näring till ett eller flera foster. Den växande livmodern kommer att trycka undan andra organ i magen och i takt med att man blir tyngre kan man uppleva att besvären bli fler. Dessutom påverkar graviditetshormonerna kroppen både fysiskt och psykiskt. Det är klokt att försöka se över sin tillvaro och ta vara på den hjälp man kan få för att må bra och undvika stress under sin graviditet.

Muntorrhet som gravid och andra symtom

Här har vi samlat våra bästa tips för din graviditet. På våra apotek finns många bra produkter som kan lindra eventuella besvär som till exempel muntorrhet som gravid och förebygga andra vanliga problem under graviditeten. Vår kunniga personal ger också gärna råd för hjälpa dig till en så bra graviditet som möjligt.

Muntorrhet

Tänderna och munhälsan utsätts för stora påfrestningar under graviditeten. Hormonförändringarna gör att immunförsvaret förändras och det uppstår obalans i munnen. Du drabbas därför lättare av tandköttsinflammation och muntorrhet som gravid. Under graviditeten finns också en ökad risk för karies.

Men allt är inte hormonernas fel. Problem med försämrad munhälsa beror även på att man äter och dricker både mer och oftare. Småätandet gör det därför extra viktigt med regelbunden tandborstning och rengöring med tandtråd. Använd gärna elektrisk tandborste som ofta borstar effektivare än en vanlig tandborste.

Att känna av muntorrhet som gravid är ett vanligt symtom. Tycker du att det är besvärligt att vara torr i munnen som gravid kan du köpa salivstimulerande tabletter att suga på. Salivstimulerande tabletter och andra receptfria läkemedel hittar du på ett apotek.

Täppt i näsan som gravid

Under graviditeten ökar mängden blod i hela kroppen, även i slemhinnorna. De blir tjockare, mer svullna och lättblödande. Det är vanligt att vara täppt i näsan som gravid och det är heller inte ovanligt att blöda näsblod ibland. Ett tips är att sova med huvudet högt genom att höja huvudändan på sängen.
Om du är täppt i näsan som gravid är det viktigt att tänka på att undvika
receptfria avsvällande näsdroppar, eftersom de kan förvärra problemen om de används längre än en vecka. Köp istället näsdroppar och nässpray, som bara innehåller koksaltlösning på apoteket.

Halsbränna

All glatt muskulatur slappnar av när man är gravid. Dessa muskler finns i livmodern men också i magmunnen och i tarmarna. Under graviditeten ökar trycket i magsäcken och om magmunnen inte kan hålla emot kan man uppleva halsbränna och sura uppstötningar. Även om det är både obehagligt och irriterande är det oftast helt ofarligt. Man kan lindra halsbränna genom att undvika större måltider, starkt kryddad och fet mat. Många upplever dessutom att halsbränna blir värre vid stress så försök att undvika stress under din graviditet.

För att lindra halsbränna under graviditeten kan man prova läkemedel, som lägger sig som ett lock över innehållet i magsäcken eller som neutraliserar magsyran. Fråga på något av våra apotek eller rådgör med din barnmorska vilka läkemedel som kan användas under graviditeten.

Trög mage

Under graviditeten sänker hormonerna hastigheten på tarmens rörelser och aktivitet. Därför är det lätt att få förstoppning. Det är därför extra viktigt att äta mycket fibrer och dricka rikligt med vätska för att undvika förstoppning. Att röra på sig varje dag är också bra för magen.
Det finns flera receptfria läkemedel mot förstoppning, som du kan använda när du är gravid. Fråga på något av våra apotek eller diskutera med din barnmorska om lämplig behandling.

Känslig hud

Många upplever att de får känsligare hud och bristningar i huden under graviditeten. Hudbristningar vid graviditet (striae distensae) är skador i den delen av underhuden som kallas läderhuden. Striae, eller strimmorna, uppstår på grund av snabb töjning av huden och viktökning. För många är det inte bara magen som genomgår rejäl tillväxt, även bröst, höfter, rumpa och lår kan växa och därför kan det uppstå bristningar på dessa områden också. Det är svårt att helt undvika bristningar, man tycks få dem eller inte. Men som alltid underlättar det att hålla huden mjuk och återfuktad, det minskar även klådan som kan uppstå när huden tänjer sig.

På våra apotek har vi milda, skonsamma och vårdande hudvårdsprodukter som kan kännas välgörande att använda. Det finns också speciella oljor, som kan vara sköna att smörja magen och brösten med.

Svullna ben

Det är vanligt att benen svullnar på dagarna, vilket kan bli värre under sommaren då det är varmt. Ju tyngre man blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Svullnaden kan minska och förebyggas om man använder stödstrumpor. Sätt på dem redan innan du kliver upp ur sängen på morgonen. Stödstrumpor finns i olika material, modeller, färger och storlekar.

Att lägga upp benen när man vilar motverkar också svullnad. Ligg därför gärna med benen högt en stund varje dag, och använd stödstrumporna hela dagen.

Gravid och upplever depression

Det är vanligt att vara trött, bli nedstämd och känna ångest eller oro under graviditeten. Känner du dig däremot nedstämd nästan varje dag under mer än två veckor, är det dags att söka hjälp. För att som gravid få en depression är inte helt ovanligt, fler än en av tio drabbas av depression som gravid

Symtom på depression:

  • Svårt att känna glädje. Det som du tidigare tyckte var roligt att göra känns inte längre lockande.
  • Problem med sömnen. Du har svårt att sova, känner dig utmattad, energilös och har koncentrationssvårigheter.
  • Tunga känslor. Du har skuldkänslor, känner hopplöshet och tycker att du är värdelös.
  • Växlande humör. Du känner ångest, stark oro eller panik.
  • Förändrad vikt. Du går upp eller ner i vikt, småäter hela tiden eller har svårt att äta.
  • Nedprioriterad hygien. Du orkar inte sköta hygienen.
  • Asocial. Du upplever att det är jobbigt att träffa vänner och familj.
  • Självskadetankar. Du har tankar på att skada dig själv.

OBS! Tänk på att symtomen på depression hos en gravid kan variera från person till person.
Den goda nyheten är att det finns hjälp att få för dig som är gravid och fått depression. Prata med MVC eller din vårdcentral för att få hjälp

Enkla tips som kan hjälpa om du är gravid och upplever depression:

  • Rör på dig och se till att få frisk luft. En promenad om dagen är bättre än inget.
  • Ha fasta rutiner. Se till att fortsätta sköta om dig själv på samma sätt som tidigare till exempel genom att tvätta håret med jämna mellanrum och gör något bara för dig själv.
  • Ät mycket grönsaker och annan mat som Livsmedelsverket rekommenderar.
  • Umgås med människor som får dig att må bra.
  • Tacka nej till aktiviteter som inte känns bra.

Andra intressanta artiklar

Vi vill gärna hjälpa dig och din partner under den första fantastiska och omtumlande tiden. Därför har vi samlat artiklar om kroppen efter förlossning, amningspositioner och startpaket för baby hos apoteket på vår webbplats. Här kan ni också läsa mer om spädbarn med ont i magen, barnsjukdom och känslig hud hos barn. Om ni så småningom funderar över att skaffa ett syskon, kan ni ta del av våra bli gravid-tips.

Referenser: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/depression/depression-i-samband-med-att-du-far-barn/