Vad händer i kroppen efter en graviditet?
Att få en kvinnas kropp återställd tar tid, hormonerna och ämnesomsättningen behöver normaliseras, livmodern ska dra ihop sig och amningen ska etableras. De första veckorna efter förlossningen brukar kallas för barnsängstiden. Det är viktigt att under den här perioden få vila, bara vara och undvika stress.
Kroppens återhämtning efter en förlossning
Att först vara gravid i nio månader och sedan genomgå en förlossning är en stor förändring.
Det är vanligt att ha ont i kroppen efter en förlossning och att känslorna går upp och ner efter några dagar. Du kan känna dig omtumlad, orolig och nedstämd ー det är det som brukar kallas baby blues. Nedstämdheten beror på alla nya hormoner i kroppen och brukar försvinna efter 14 dagar. Dålig sömnbalans och fler ansvarskänslor kan också påverka humöret och orken. Om du har möjlighet, försök att få avlastning av någon nära så att du kan få sova och vila. Kroppen efter en graviditet behöver både tid och kraft att ställa om sig efter allt som har hänt.
Här kan du läsa mer om vad som händer i kroppen efter förlossning och hur du ska lindra besvären.
Eftervärkar
Värk i kroppen efter förlossning beror på att livmodern drar ihop sig efter att moderkakan har kommit ut. Det kallas för eftervärkar. Eftervärkarna kommer ofta i intervaller och känns som kramp eller mensvärk. Om du ammar går det snabbare för livmodern att dra ihop sig och eftervärkarna kan då kännas mer. För en del är eftervärkarna mycket kraftiga, andra känner knappt av dem. Har du mycket värk i kroppen efter en förlossning kan en varm vetekudde eller ett smärtlindrande läkemedel lindra kramperna och värken. Fråga ditt apotek, din barnmorska eller BVC om vilka produkter du kan använda under amningstiden.
Mensen
Generellt kommer inte den regelbundna mensen tillbaka förrän amningen är avslutad. Det varierar förstås mycket, men det är bra att prata med din barnmorska eller BVC om du har frågor eller känner dig orolig.
Torra slemhinnor
När du ammar kan slidans slemhinnor bli torra och sköra. Det beror på hormonförändringar. För de flesta upphör besvären när amningen är avslutad.
Brösten
Att mata sitt barn är ett fint tillfälle till närhet, trygghet och värme som är viktigt för barnets utveckling, oavsett om du ammar eller matar med flaska. Hitta en av alla amningspositioner som känns bra och ta god tid på dig. Om du ammar och får besvär med såriga bröstvårtor kan du få lindring av den bröstvårtskräm som finns i checklistan startpaket för baby från apoteket. Att lufttorka bröstvårtorna så ofta som möjligt kan förebygga sår.
Mjölkstockning är ett annat vanligt problem vid amning. Mjölkstockning beror på att en eller flera mjölkgångar har blivit igentäppta. Då kan du få en hård knöl i bröstet, det kan göra ont vid amning och du kan även få feber. Mjölkstockning kan lindras genom att du exempelvis duschar varmt på bröstet innan amning eller att du lättar på trycket genom att stryka med fingret över knölen i riktning mot bröstvårtan när du ammar. Du kan även få sprickor och sår kring bröstvårtan i samband med mjölkstockning. Var noga med att smörja in huden och passa även på att ta hand om känslig hud hos barn.
Bristningar
Under förlossningen är det vanligt att få bristningar i underlivet. Små sår kan läka av sig själv, men djupare bristningar kan behöva sys. Stygnen behöver inte tas bort, utan de försvinner naturligt. Oftast är du svullen och öm i underlivet den första tiden. Duscha med ljummet vatten, undvik tvål och använd istället barnolja. Den kan även lindra vid klåda och irritation. Att använda en sval och kall binda kan kännas skönt. Att sitta på en kudde kan också underlätta om du har ont i kroppen efter förlossning.
Avslag
Oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt kommer du att blöda från slidan efter förlossningen. Blodet kommer från såret efter moderkakan i livmodern och blödningen, som kallas avslag, brukar försvinna efter fyra till sex veckor. I början är avslaget blodfärgat, men efter några dagar kan avslaget vara brunaktigt och mot slutet vitt eller grått. Undvik att bada så länge som du har den blodiga flytningen. Duscha hellre och använd bindor som skydd. Använd kondom eller femidom om ni har vaginalt samlag. Om blödningen inte avtar bör du kontakta din vårdcentral, BVC eller en akutmottagning.
Urinvägarna
När du är gravid samlas vätska i kroppen vilket gör att du kissar mer än vanligt efter förlossningen. Men för en del kan det vara svårt att kissa. Det kan svida och göra ont. Försök att dricka mycket vätska för att späda ut urinen, då svider det inte lika mycket. Du kan också prova att kissa när du duschar. Spola då försiktigt med ljummet vatten samtidigt som du kissar.
Trög mage
Om du är förstoppad efter förlossningen kan det hjälpa att dricka mycket vätska, äta fiberrik mat och röra på sig. Prova att trycka en binda eller tvättlapp mot mellangården när du ska bajsa. På apoteket finns läkemedel som kan hjälpa magen att komma igång och även receptfria läkemedel som kan lindra om ditt spädbarn får ont i magen.
Hemorrojder
Det är vanligt att få hemorrojder både under graviditeten och efter förlossningen. Hemorrojder är vidgade blodkärl som sitter utanför eller innanför ändtarmsöppningen. De kan blöda, klia och svida, men ofta läker de utan någon behandling. Om du behöver lindring finns det receptfri salva eller stolpiller som kan lindra.
Att träna igen
Det är mycket som förändras i kroppen efter en graviditet. Både att bära ett barn i magen och att genomgå en förlossning är ofta en stor påfrestning för mammans kropp. Så snart du känner att du kan, är det bra att börja promenera och vara ute i friska luften. Försök att äta varierat och näringsrikt. Att börja göra knipövningar för att få tillbaka en stark bäckenbotten är en annan viktig del av kroppens återhämtning efter en förlossning. Även du som blivit förlöst med kejsarsnitt behöver göra övningarna eftersom din bäckenbotten har försvagats av att du burit barnet i magen. Ofta kan du börja redan en vecka efter förlossningen, men känner du dig osäker kan du fråga om råd på din vårdcentral eller BVC. När du känner att du har hittat bäckenbottenknipet kan du även börja stärka bukmusklerna. Knip även med bäckenbotten när du tränar magen.
Efter ett par månader kan du börja motionera igen, men skynda långsamt. Kroppen efter förlossning behöver tid att återhämta sig, det är bra om du kan försöka undvika tunga lyft och träning med hopp bör du vänta lite längre med. Prata med din barnmorska, gynekolog eller vårdcentral om det gör ont eller känns obehagligt när du tränar. Det är viktigt att motionen och träningen känns bra och är behaglig för dig.
Sex och lust
Eftersom kroppen efter en förlossning ändras och kan kännas annorlunda är det också vanligt att sexlivet förändras. En del vill vänta med att ha sex. Har du fått bristningar kanske du vill vänta lite längre. Det kan ta tid att känna sig bekväm med kroppen efter en graviditet och att få tillbaka lusten. Även din partner kan känna mindre sexlust på grund av den stora omställningen med barn. Ha därför sex först när det känns bra för er båda två. Prata med din partner om hur du känner och sök hjälp om ni vill ha stöd.
Om du har besvär vid samlag kan du använda glidmedel eller en receptfri östrogenkräm. Tänk också på att du kan bli gravid igen. Kondom är ett bra sätt att skydda er mot oönskad graviditet.
Känslor och humör
Det är många känslor som rusar i kroppen efter en förlossning och det är vanligt att känna sig orolig och nedstämd. Du kan ha svårt att koncentrera dig, humöret kan svänga och du kan ha svårt att sova. Besvären brukar ofta bli bättre efter en till två veckor. Men om besvären inte går över kan du ha fått en förlossningsdepression. Om du har haft en svår graviditet eller förlossning kan du behöva mycket stöd och hjälp. Berätta för din barnmorska eller personal på BVC om hur du och din partner känner er.
Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om förlossningsdepression.
Kontakta vården
Att få olika besvär de första månaderna i kroppen efter en graviditet är helt naturligt, men en del komplikationer behöver behandlas.
... om du blöder mycket
En större blödning efter förlossningen kan bero på att livmodern inte drar ihop sig som den ska eller att det finns rester kvar av moderkakan inne i livmodern. Du kan då behöva läkemedel eller annan hjälp. Kontakta din barnmorskemottagning eller vårdcentral om du blöder mycket eller är orolig.
... om du har ont i kroppen efter förlossning och värken inte går över
Sök vård om värken i magen inte går över. Om du samtidigt har feber och det gör ont när du trycker på livmodern ska du söka vård på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning.
... om du eller din partner inte gläds åt att vara förälder
Sök vård om du känner dig ledsen eller inte gläds åt att vara förälder. Nedstämdhet efter en förlossning kan även drabba din partner. Kontakta barnmorskemottagningen för att få hjälp. Om någon av er mår mycket dåligt ska ni söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Det händer mycket i kroppen efter en förlossning, så det är inget ovanligt att må dåligt över det också om du känner så.
Vänd dig gärna till oss på Apoteksgruppen för rekommendationer om produkter som kan lindra vid värk, eller om du vill ha skonsamma glidmedel att använda vid samlag.
Mer läsning från Apoteksgruppen
Här kan du läsa mer om hur du ska agera vid barnsjukdom, få bli gravid-tips inför ett eventuellt syskon och få användbara tips inför en graviditet (om du behöver friska upp minnet).
Referenser:
https://www.1177.se/barn--gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/amning-och-flaskmatning/besvar-i-samband-med-amning/mjolkstockning/