Öka chanserna till en lyckad graviditet

Försöker du bli gravid? Eller är du redan en bit in i din graviditet? Här delar vi på Apoteksgruppen med oss om råd kring graviditet och ger dig tips som ökar chansen att bli med barn.

Att bestämma sig för att utöka familjen är ett stort steg. Kanske har ni funderat länge på att skaffa barn, eller så har ni precis börjat känna att det är rätt tidpunkt. Vissa blir gravida på första försöket, för andra kan det ta år. I genomsnitt tar det cirka sju månader att bli gravid. Har du tidigare använt p-piller kan det ta ett tag innan ägglossningen kommer igång.

Så ökar du chanserna att bli gravid

Det finns många myter kring fertilitet. Här är några råd som kan öka möjligheten att bli med barn:

  • Lär känna din kropp. Ta reda på när du har ägglossning genom att skaffa ett ägglossningstest. Olika sorters ägglossningstester finns att köpa på våra apotek. Det finns allt mellan enkla stickor, till mer avancerade, digitala ägglossningstest som visar vilka dina två mest fertila dagar är. Ett annat alternativ är att själv undersöka dina flytningar. Under din mest fertila dag är flytningarna vattniga och har en konsistens som påminner om äggvita.
  • Ha sex. Möjligheten att bli gravid är som störst kring ägglossning. Men upplever ni det som stressande att ha sex vid en speciell tidpunkt, så räcker det med att ha sex två till tre gånger per vecka för att öka chanserna till en graviditet.
  • Ät varierat. En balanserad kost med mycket grönsaker kan förbättra produktionen av hormoner som gör det lättare att bli gravid.
  • Sträva mot en normal vikt. Försök att gå ner i vikt om du är överviktig eller att gå upp i vikt om du redan är underviktig. En mer normal vikt kan öka din fertilitet.
  • Fimpa! Att sluta röka kan göra det lättare att bli gravid och minskar dessutom risken för missfall. Generellt sett tar det längre tid för rökande kvinnor att bli gravida.

Här kan du läsa mer om att öka chansen att bli gravid.

Om ni försökt att bli gravida i mer än ett år utan att bli med barn, kan ni söka hjälp hos vården för ofrivillig barnlöshet. Då startar en utredning för att ta reda på om det finns några anledningar till varför det inte blivit någon befruktning.

Så kan du njuta av din graviditet

En graviditet delas i tremånadersperioder ー första trimestern, andra trimestern och tredje trimestern. Graviditetsbesvären brukar skilja sig åt beroende på vilken trimester den blivande mamman befinner sig i. Här är en lista på vanliga graviditetskrämpor och några råd för en bra graviditet.

Vanliga besvär under en graviditet:

  • Illamående. Illamåendekänslan kan komma när som helst under dagen, inte bara under morgonen. Illamåendet är oftast som värst under den första trimestern.
  • Lindring: Se till att äta lite och ofta, använd ett akupressur-armband eller att ta ett receptfritt läkemedel som Postafen.
  • Smärtsam foglossning. När bäckenet blir rörligare kan det göra ont. Visar sig ofta under mitten av graviditeten.
  • Lindring: Prata med din barnmorska om besvären eller kontakta en fysioterapeut som kan hjälpa dig med övningar som lindrar foglossningen. Har du större besvär kan du införskaffa ett speciellt bälte som kan motverka smärtan.
  • Svullna fötter och ben. Lindring: Svullnaden kan gå ner om du bär stödstrumpor som ökar blodcirkulationen.
  • Klåda. När huden töjs ut kan det börja klia. Även graviditetshormoner kan göra att det kliar i huden. Lindring: Smörj in kroppen med en fuktgivande kräm eller olja. Det kan även hjälpa att hålla det svalt i sovrummet.
  • Halsbränna. Under graviditeten kan musklerna i magmunnen förslappas och det kan ge halsbränna och sura uppstötningar.
  • Lindring: Försök sova på vänster sida eller att höja sängens huvudända. Undvik fet mat och mat som är kryddstark. Använd receptfria läkemedel mot halsbränna, men läs noga bipacksedeln.

Här kan du få fler tips kring din graviditet.

Att fortsätta röra på dig och vara aktiv brukar generellt göra att du mår bättre under din graviditet. Gör aktiviteter som du tycker är roliga och lyssna på kroppen. Fysisk aktivitet kan även hjälpa kroppen att återhämta sig efter en förlossning.