Vad är scharlakansfeber?
Scharlakansfeber är en infektionssjukdom som orsakas av streptokocker, en mycket smittsam bakterie. Scharlakansfeber kan smitta genom att barnet får i sig droppar då en sjuk person hostar eller nyser eller om det kramar någon som är smittad. Ett barn kan också få scharlakansfeber genom att ta i leksaker eller en snuttefilt som ett sjukt barn har använt. Scharlakansfeber är vanligast hos barn i yngre skolåldern.
Många barnsjukdomar som exempelvis scharlakansfeber, kan gå över av sig själv. I alla fall om det är en lindrig streptokockinfektion. Men infektionen ska ändå alltid behandlas med antibiotika för att förhindra att scharlakansfeber ska smitta andra och minska risken för komplikationer. Scharlakansfeber kan ge komplikationer som halsböld, njurinflammation och reumatisk feber som kan ge inflammation i hjärtat.
Scharlakansfeber drabbar främst mindre barn, äldre barn och vuxna får istället halsfluss.
Finns det något vaccin mot scharlakansfeber?
I nuläget finns inget scharlakansfebervaccin. Eftersom det inte finns något scharlakansfebervaccin, är det bästa sättet att förebygga smitta att vara noga med handtvätt och att vädra.
Symtom på scharlakansfeber
Ofta finns det tydliga tecken på scharlakansfeber. Här är några vanliga symtom på scharlakansfeber:
- Feber i flera dagar.
- Ont i halsen, magen och huvudet.
- Illamående och kräkningar.
- Svullna lymfkörtlar på nackens utsida.
- Förstorade och röda halsmandlar. Halsmandlarna kan även få varproppar på sig.
- Tungan får en gulvit hinna som sedan blir glänsande röd med små upphöjningar. Det här kallas för "smultrontunga" och är typiskt för scharlakansfeber.
När barnet har varit sjukt i över ett dygn dyker små utslag upp på kroppen. Utslagen börjar ofta vid armhålorna och sprider sig sedan till resten av kroppen. Oftast är det lättare att se scharlakansfeberutslag på ljus hud än på mörk. Utslagen ser ut som små upphöjningar i huden och känns sträva mot handen. Det är också vanligt att bli rödare i ansiktet, men att huden kring munnen fortfarande är blek.
Två till fyra veckor efter insjuknandet fjällar huden, framför allt på handflator och under fötterna, men också på fingrar och tår.
Scharlakansfeber hos barn kan också ge ledvärk som försvinner inom någon vecka.
När är barnet friskt?
Det är mycket viktigt att man låter barnet vara hemma under den här sjukdomen och undviker att träffa andra barn. De tre första dagarna är smittorisken som störst, men när barnet har ätit antibiotika i två dygn minskar risken för smitta dramatiskt.
När utslagen är borta, barnet har fått antibiotika och varit feberfritt ett par dagar, kan han eller hon gå tillbaka till förskolan eller skolan igen.
Lindra sjukdomsförloppet
Låt barnet vara hemma och undvik helst kontakt med andra barn.
Låt det få stanna i sängen så länge det själv vill.
Tänk på att barnet förlorar mycket vätska vid hög feber och behöver dricka mycket.
Vid ont i halsen, bjud på kylda drycker, glass eller fruktsoppa.
Så behandlas scharlakansfeber
Vården behandlar scharlakansfeber hos barn med antibiotika, vanligen penicillin. Det förkortar sjukdomsförloppet, minskar smittspridningen och risken för allvarliga komplikationer avsevärt. Efter cirka 48 timmars antibiotikabehandling smittar sjukdomen inte längre. Genomför alltid hela behandlingen.
Sök vård om:
- du misstänker scharlakansfeber, ju tidigare desto bättre. Främst för att barnet ska få behandling med antibiotika.
- febern stiger igen efter att först ha sjunkit.
- barnet har mycket ont, är mycket trött, andfått eller verkar utmattat.
- barnet får mycket ont i halsen och har svårt att svälja och/eller gapa.
- barnet får blod i urinen eller svullna ben och fötter.
Du kan alltid ringa och få råd på telefonnummer 1177.
Information om andra vanliga och ovanliga barnsjukdomar
Att bli sjuk är en naturlig del av att barnet bygger upp sitt immunförsvar. Vissa barnsjukdomar som scharlakansfeber går inte att vaccinera sig mot medan det finns vaccin mot exempelvis röda hund och mässling. Som förälder kan det vara skönt att vara påläst och känna igen symtom på sjukdomar som kan drabba ett barn. På Apoteksgruppens webbplats har vi samlat information om både vanliga och ovanliga barnsjukdomar. Läs artiklarna:
Källa: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/ogon-oron-nasa-och-hals/infektioner-i-ogon-oron-nasa-och-hals/scharlakansfeber/