Påssjuka

Påssjuka orsakas av ett virus och är i dag en mycket ovanlig barnsjukdom eftersom de flesta barn är vaccinerade. Påssjuka smittar vid direktkontakt med en sjuk person och det brukar ta 2-3 veckor innan barnet blir sjukt. Ju yngre barnet är när han eller hon får sjukdomen, desto lindrigare är i regel förloppet.

Symtom

Hälften av dem som trots allt smittas av påssjuka får inga, eller väldigt få symtom och har man en gång haft påssjuka kan man inte få den igen. Den som får symtom får ofta feber som stiger när svullnaden, "påsarna", så småningom kommer på varje sida av halsen, huvudvärk och att det kan göra ont när man tuggar. Man kan även bli illamående.

Infektionen går oftast över av sig själv, men ibland kan den leda till följdsjukdomar som hjärnhinneinflammation och testikelinflammation. Efter en vecka – tio dagar brukar sjukdomen vara över.

När är barnet friskt?

Påssjuka är vanligen över på en dryg vecka men barnet bör stanna hemma från förskola/skola ett par dagar sedan det blivit feberfritt. Barnet smittar inte när svullnaden gått ner.

Vad kan jag göra själv?

Sjukdomen går oftast över av sig själv, men barn med hög feber kan bli hjälpta av receptfria febernedsättande läkemedel. Ge också barnet rikligt med vätska, gärna med sugrör. Flytande soppor, drycker och glass är också bra.

Kontakta vården om:

  • barnets allmäntillstånd är tydligt påverkat.
  • barnet blir illamående och/eller kräks.
  • barnet får hög feber igen och verkar sjukt på nytt efter att ha varit bättre några dagar kan det bero på att en komplikation tillstött.
  • barnet är stelt i nacken eller har ömmande testiklar eller ont i magen.

Du kan alltid ringa och få råd på telefonnummer 1177.