Scharlakansfeber
Scharlakansfeber orsakas av streptokocker som är en mycket smittsam bakterie. En lindrig streptokockinfektion går oftast över av sig själv, men scharlakansfeber ska alltid behandlas med antibiotika.
Läs mer om Scharlakansfeber
Körtelfeber orsakas av ett vanligt virus som de flesta barn smittas av under skolåldern. Viruset smittar inte via luften utan kan överföras om man delar sked, pussas eller kysser någon med viruset. På engelska kallas sjukdomen för "kissing disease".
Körtelfeber ger många gånger lindriga och otydliga symtom. En del barn kan ha feber i flera veckor, ont i halsen och känna sig trötta i månader, vilket kan vara mycket besvärligt för barn och unga i skolåldern. Smittas man för första gången i tonåren kan man känna sig trött och få huvudvärk, ont i halsen, hög feber, svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och i ljumskarna, svårt att svälja, illaluktande andedräkt, förstorade och röda halsmandlar med en gråvit beläggning. Mindre barn får oftast lindrigare, eller inga, symtom.
Sjukdomen är nästan alltid ofarlig och läker av sig själv.
Det finns inget läkemedel eller vaccin mot virusinfektionen körtelfeber. Du kan lindra febern och halssmärtorna med receptfria, febernedsättande och smärtstillande läkemedel. Om barnet har feber är det viktigt att det dricker mycket eftersom kroppen förlorar vätska. Om barnet har en halsinfektion är det oftare lättare att svälja någonting kallt, till exempel juice, fruktsoppa eller glass.
Den första månaden efter att barnet varit sjuk i körtelfeber bör det inte anstränga sig för kraftigt. Det bör undvika ridning och idrotter med mycket kroppskontakt, som fotboll, ishockey och kampsporter eftersom mjälten fortfarande kan vara svullen. Däremot är det bra med lite lagom ansträngning, som till exempel promenader.
Du kan alltid ringa och få råd på telefonnummer 1177.