Så lindrar du ditt barns körtelfeber

Körtelfeber kallas The Kissing Disease på engelska och sprids genom direktkontakt. Sjukdomen är i de flesta fall ofarlig för små barn, men kan vara allvarligare att drabbas av som vuxen. Här berättar vi på Apoteksgruppen mer om vad körtelfeber är och hur du bäst tar hand om ditt sjuka barn.

 

Vad är körtelfeber?

Körtelfeber orsakas av ett vanligt virus som de flesta barn smittas av under skolåldern. Sjukdomen är nästan alltid ofarlig och läker av sig själv. På engelska kallas sjukdomen för The Kissing Disease och det säger en del om hur körtelfeber kan smitta. Körtelfeber hos barn ger oftast lätta, förkylningsliknande symtom. Sjukdomen brukar vara besvärligare för tonåringar och vuxna.

Det tar ofta mellan fyra och sex veckor från smitta till dess att de första symtomen kommer. Någon som en gång har fått körtelfeber kan inte bli smittad igen.

Hur smittar körtelfeber?

En vanlig fråga är hur körtelfeber smittar. Viruset sprids inte via luften utan körtelfeber överförs till barn via saliv vid pussar, kyssar eller om barnen delar bestick. För tonåringar och vuxna kan körtelfeber även smitta vid sex eftersom sjukdomen även överförs via smittade slemhinnor.

Hur länge smittar körtelfeber?

Hur länge körtelfeber smittar beror på. Oftast brukar smittade personer sprida virussjukdomen under några veckor när de själva är sjuka.

Symtom på körtelfeber

Ett litet barn med körtelfeber får symtom som påminner om en förkylning. En del barn kan ha feber i flera veckor, ont i halsen och känna sig trötta i månader, vilket kan vara mycket besvärligt för barn och unga i skolåldern. Det är också vanligt att barnet inte visar några sjukdomstecken alls.

Om ett äldre barn, en tonåring eller en vuxen drabbas av körtelfeber uppstår andra symtom.
Smittas man för första gången i tonåren kan man känna sig trött och få huvudvärk, ont i halsen, hög feber, svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och i ljumskarna, svårt att svälja, illaluktande andedräkt, förstorade och röda halsmandlar med en gråvit beläggning.

Andra symtom på körtelfeber är:

  • Svullen runt ögonen
  • Hudutslag
  • Illamående

Vid körtelfeber är det också vanligt att levern och mjälten tillfälligt svullnar upp. En svullen mjälte ger oftast inga symtom, men det är viktigt att ta det lugnt för att undvika slag mot mjälten. Ett slag mot mälten kan leda till att den brister.

Sjukdomen går ofta över på några veckor, men det är inte ovanligt att känna sig trött under en lång tid efteråt.

Behandling av körtelfeber

För körtelfeber finns ingen behandling eller något vaccin som skyddar mot virussjukdomen. . Däremot går symtomen att mildra. Du kan lindra febern och halssmärtorna med receptfria, febernedsättande och smärtstillande läkemedel. Om barnet har feber är det viktigt att det dricker mycket eftersom kroppen förlorar vätska. Har barnet ont i halsen är det oftare lättare att svälja någonting kallt, till exempel juice, fruktsoppa eller glass.

Ta det lugnt

Den första månaden efter att barnet varit sjuk i körtelfeber bör det inte anstränga sig för kraftigt. Barnet bör undvika ridning och idrotter med mycket kroppskontakt, som fotboll, ishockey och kampsporter eftersom mjälten fortfarande kan vara svullen. Däremot är det bra med lite lagom ansträngning, som till exempel promenader.

Sök vård om:

  • barnet har ont i halsen och feber i mer än tre till fyra dagar.
  • barnets allmäntillstånd är mycket dåligt.
  • barnet får ont i magen.
  • barnet har väldigt svårt att svälja eller andas.
  • barnet får feber igen efter att ha varit feberfri i minst ett dygn.
  • barnet har någon annan sjukdom samtidigt, eller tar mediciner som kraftigt kan försämra immunförsvaret.

Du kan alltid ringa och få råd på telefonnummer 1177.

Andra vanliga och ovanliga barnsjukdomar

Ett barn kommer att bli sjukt många gånger under de första åren när det bygger upp sitt immunförsvar. Vissa sjukdomar finns vaccin mot, andra sjukdomar går bara att lindra symtomen på. Som förälder kan det kännas tryggt att känna till vanliga sjukdomstecken och veta hur du gör för att hjälpa ditt sjuka barn. Därför har vi på Apoteksgruppen sammanställt information om några vanliga och ovanliga barnsjukdomar i Sverige.
Läs artiklarna: