Tillbaka till Barn och föräldrar

När ditt barn får höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast hos barn. Som man hör på namnet är sjukdomen vanligast under sensommar och höst. Infektionen kan ge blåsor på läppar, kinder och inuti munnen. Höstblåsor är samma sak som hand- fot- och munsjuka.

Symtom på höstblåsor

Utöver att sjukdomen ger blåsor, får barnet ofta feber. Blåsorna kommer oftast på läppar, kinder och inuti munnen men de kan ibland även förekomma på händerna, fötterna och på stjärten. Det kan uppstå sårskorpor om blåsorna går sönder. Höstblåsor är vanligast hos barn men kan även drabba vuxna.

Hur smittar höstblåsor?

Höstblåsor smittar via närkontakt och är som mest smittsamt under de första dagarna. När du har haft höstblåsor en gång får du vanligtvis inte det igen. Om du skulle få det igen blir ofta symtomen lindrigare.

1000x1000 far och son pratar

Hur behandlas höstblåsor?

Man behandlar vanligtvis inte höstblåsor. Besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka. Om barnet har symtom samtidigt som hög feber behöver du kontakta din vårdcentral.

Receptfria läkemedel om barnet har ont i munnen

Om barnet har väldigt ont och exempelvis har svårt att äta eller prata, kan det hjälpa med smärtstillande. Prata alltid med din vårdcentral innan du ger läkemedel till barn under sex månader.

Detta gäller för smärtstillande läkemedel till barn:

• Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol. • Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

Läkemedlen finns i flera olika former som passar för barn, till exempel tabletter som smälter i munnen och i flytande form. Fråga på ett apotek vad som passar. Om barnet mår bra ska du undvika att ge medicin. Följ noga anvisningarna på förpackningen och kombinera inte olika läkemedel.

Senast granskad 2021-09-20