Höstblåsor

Om ditt barn har blåsor i munnen, på handflator eller på fotsulor är det förmodligen de smittsamma höstblåsorna. Blåsorna orsakas av ett virus och de flesta barn råkar ut för dem någon gång under skolåren.

Höstblåsor sprids lätt vid nära kontakt, framför allt via händerna. Blåsorna kan vara besvärliga och göra ont, men infektionen går oftast över av sig själv och kräver ingen behandling. Den som en gång har haft sjukdomen får i regel inte tillbaka den.

Symtom

Blåsorna sitter oftast i svalget, munnen och på läpparna, men ibland också på handflator och fotsulor. Infektionen kallas ibland "hand-fot-munsjuka" och visar sig i form av rosa blåsor som kan vätska sig lite när de går sönder. De brukar sitta i ungefär en vecka. Sjukdomen kan dessutom ge trötthet och upp till 40 graders feber.

Vad kan jag göra själv?

Det finns ingen särskild behandling mot höstblåsor utan besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka. Håll barnet svalt och se till att det får i sig mycket vätska. Det kan hjälpa att mosa maten så att den blir lättare för barnet att äta. Det kan också underlätta för barnet att få kylda drycker, kalla soppor eller glass. Om febern är hög, eller om blåsorna gör så ont att barnet har svårt att sova, kan det även hjälpa med något smärtstillande receptfritt läkemedel som innehåller paracetamol, helst i flytande form eller som suppositorier.

Hemma från skolan?

Höstblåsor smittar allra mest precis innan sjukdomen bryter ut och det gör att det är svårt att förebygga smittan. Medan barnet har blåsor eller känner sig febrigt, bör barnet stanna hemma från skolan och ta det lugnt.

Sök vård om:

  • febern stiger snabbt.
  • barnet får svårt med andningen eller mycket ont i magen.
  • kraftig huvudvärk i kombination med stel nacke och feber är också ett varningstecken.

Om du som förälder är osäker på om det är höstblåsor som barnet har, kan du för säkerhets skull kontakta din barnavårdscentral eller vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få råd på telefonnummer 1177.