Så lindrar du ditt barns höstblåsor

Höstblåsor hos barn är vanligt, men sjukdomen kan även drabba vuxna. Blåsorna är smittsamma, men oftast är sjukdomen helt ofarlig. Höstblåsor kräver ingen behandling, men det finns sätt att lindra smärtsamma blåsor i munnen hos ditt barn.

Vad är höstblåsor?

När barnet börjar förskolan är det vanligt att drabbas av olika barnsjukdomar som höstblåsor eller vattkoppor. Höstblåsor är en virussjukdom som oftast dyker upp i slutet av sommaren eller på hösten, därför har sjukdomen fått just namnet höstblåsor.

Höstblåsor hos barn sprids lätt. Virussjukdomen sprids vid nära kontakt, framför allt via händerna. Blåsorna kan vara besvärliga och göra ont, men infektionen går oftast över av sig själv och kräver ingen behandling. De flesta barn kommer någon gång att drabbas av den ofarliga virussjukdomen. Den som en gång har haft sjukdomen får i regel inte tillbaka den.

Symtom på höstblåsor

Upptäcker du blåsor på tungan hos ditt barn eller smärtsamma blåsor i handflatan, kan det vara höstblåsor. Blåsorna sitter oftast i svalget, i munnen och på läpparna, men ibland också på handflator och fotsulor. Infektionen kallas ibland "hand-fot-munsjuka" och visar sig i form av rosa blåsor som kan vätska sig lite när de går sönder. De brukar sitta i ungefär en vecka. Det är möjligt att ha höstblåsor utan feber, men oftast får barnet upp till 40 graders feber i samband med virussjukdomen.

Höstblåsor: behandling och lindring

Det finns ingen särskild behandling mot höstblåsor utan besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka. Håll barnet svalt och se till att det får i sig mycket vätska. Det kan hjälpa att mosa maten så att den blir lättare att äta. Även om ditt barn har höstblåsor utan feber, kan barnet ändå behöva någon typ av febernedsättande/smärtstillande läkemedel med paracetamol om blåsorna är mycket smärtsamma.

Behandling för barn med blåsor i munnen

Blåsor i munnen hos barn kräver ingen behandling, men det är bra att undvika sura eller salta livsmedel som kan vara smärtsamma för barnet att äta. Har ditt barn blåsor på tungan, kan det kännas skönt att dricka kylda drycker, äta kalla soppor eller njuta av glass.

Hur länge smittar höstblåsor?

En vanlig fråga brukar vara hur länge höstblåsor smittar. Virussjukdomen smittar som mest precis innan den har brutit ut och det gör smittan svår att förebygga. Barnet bör vara hemma från förskolan eller skolan vid blåsor eller feber, men kan komma tillbaka när det mår bra och orkar leka med de andra barnen.

Sök vård om:

  • febern stiger snabbt.
  • barnet får svårt med andningen eller mycket ont i magen.
  • kraftig huvudvärk i kombination med stel nacke och feber är också ett varningstecken.

Om du som förälder är osäker på om det är höstblåsor som barnet har, kan du för säkerhets skull kontakta din barnavårdscentral eller vårdcentral.
Du kan alltid ringa och få råd på telefonnummer 1177.

Läs på om andra barnsjukdomar

Under de första året kommer barnet att drabbas av olika lindriga barnsjukdomar som exempelvis höstblåsor och tredagarsfeber. Som förälder kan det kännas skönt att vara påläst och känna till symtom på vanliga och ovanliga barnsjukdomar. Därför har Apoteksgruppen samlat information om sjukdomar som kan drabba barn. Läs mer om:

Källa: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/infektioner-pa-huden/hostblasor/