Barns känsliga hud

Barns mjuka och tunna hud behöver mild och snäll omvårdnad. Håll huden fri från smuts, onödiga kemikalier och solens skadliga strålar. I takt med att barnet blir äldre blir huden mindre känslig, men varje barn är unikt och för den som ansvarar för barnets dagliga omvårdnad gäller det att vara uppmärksam på förändringar och irritationer. 

På en nyfödd bebis är huden mycket tunnare än hos vuxna vilket gör den extra känslig. Det är viktigt att hålla barnet rent och torrt utan att tvätta för mycket eller använda för starka produkter. Under barnets första levnadsår bör huvudregeln vara att använda så få och så milda produkter som möjligt, om ens några. Ljummet vatten räcker långt.

Daglig omvårdnad

En bebis behöver inte badas varje dag, i regel räcker ca 1-2 gånger i veckan. Men små barn bajsar och kräks så det brukar kunna bli en hel del kladd. Håll barnet rent med en mjuk, ren tvättlapp som du fuktar med ljummet vatten de dagar som det inte badas.

Lite babyolja på tvättlappen eller i badvattnet kan råda bot om smutsen hunnit torka. Först när bebisen blivit lite större kan det behövas en mild babytvål. Schampo brukar inte behövas den första tiden, bara stryk hjässan försiktigt med ljummet vatten. Var noga med att badda barnet torrt efter tvätt och inspektera varje hudveck som ofta blir varma och fuktiga och där smuts lätt kan leda till irritation.

För att undvika att bebisar river sig själva bör naglarna hållas korta. På spädbarn får det göras försiktigt eftersom de fortfarande kan sitta fast något i huden. När bebisen blivit lite större går det bra att klippa med en nagelsax. Öronen behöver bara rengöras vid behov och då försiktigt, undvik tops till en början. Större barns öron kan rengöras med tops, men tänk på att bara rengöra ytterörat.

Vid blöjbyte är det viktigt att du tvättar framifrån och bak när du rengör underlivet på flickor, detta för att undvika att få in bakterier i urinröret vilket kan leda till urinvägsinfektion. På pojkar ska du inte dra tillbaka förhuden för att rengöra under den, eftersom förhuden oftast är trång på små barn.
I takt med att barnet blir större förändras behoven och den dagliga omvårdnaden får justeras efter barnets ålder och aktiviteter. Ett barn i förskoleåldern som är ute och leker i sandlådan, hoppar i lerpölar och svettas av allt lek och bus behöver kanske under vissa perioder ett bad varje kväll medan det räcker med ett par gånger i veckan under mindre varma och aktiva perioder.

Behövs särskilda produkter för barn?

Ju yngre barnet är desto viktigare är det att undvika starka ingredienser som alkohol, parfym och andra kemikalier som kan rubba hudens naturliga mjukhet och som lättare går in i kroppen på grund av barnets tunna hud. Produkter anpassade för barn är generellt mildare, men gör för vana att läsa igenom innehållsförteckningen så att produkten inte innehåller onödiga tillsatser, konstgjorda färgämnen eller parabener.

Irriterad hud

Nästan alla barn får ibland prickar, små utslag eller lätt irriterad och röd hud. Låt den dagliga omvårdnaden bli en mysig stund tillsammans samtidigt som du lär dig hur just ditt barns hud reagerar på olika blöjor, väderlek och salvor. På det viset har du även lättare att upptäcka avvikelser från det vanliga och reagera om barnets hud skulle bli ovanligt irriterat eller få utslag som du inte känner igen. Det kan handla om eksem, allergiska reaktioner eller en virusinfektion som bör ses över av läkare eller barnmorska för eventuell behandling.

Torr hud

Nyfödda bebisar ser ofta ut att ha torr hud, vilket är en naturlig del av hudens tillvänjning vid livet utanför livmodern vilket brukar gå över inom ett par veckor. Även små plitor och lite röda prickar är vanliga, liksom torra fläckar i hårbotten, skorv. Torr hud eller utslag i armveck och knäveck beror oftast på att det bildas fukt där, så se till att barnets hud hålls mjuk men torr och låt huden luftas regelbundet, gärna utan blöja några gånger dagligen.

Om barnets hud är torr är det viktigt att smörja, för att undvika obehag och framtida sprickor eller eksem. Välj en mjukgörande kräm som inte svider, oftast rekommenderas glycerol som aktiv fuktbindare då den svider mindre än andra alternativ.

Precis som hos vuxna kan torr hud bero på en rad orsaker som t ex ärftlighet, hur känslig huden är, och till stor del även på klimatet, där torr och kall luft påverkar fuktigheten i huden negativt. Ofta är det händerna, kinderna och hakan som främst drabbas vid kyla och torr luft. Tänk på att inte använda vattenbaserade krämer när det är minusgrader ute, använd mjukgörande och lite fetare krämer och smörj istället in de torra partierna på kvällen så mjukgörs huden under natten.

Blöjutslag

Det är vanligt att blöjbarn ibland blir röda och irriterade om rumpan. Anledningen är att området mer eller mindre ständigt utsätts för värme och fukt. Försök att hålla det rent och torrt, byt blöja ofta och alltid direkt efter att barnet bajsat. Låt stjärten luftas mellan blöjbytena och smörj med skyddande salva om rumpan blivit röd.
En röd rumpa kan utvecklas till eksem med vätskande sår och eventuellt svampinfektion. Kontakta din BVC eller vårdcentral om besvären blir sämre trots ovan nämnda åtgärder eller om irritationen sprider sig utanför det område som blöjan täcker. Om barnet är under två år ska du alltid rådfråga läkare innan du inleder en behandling med till exempel hydrokortison och rör det sig om ett virus kanske barnet behöver antibiotika.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en hudsjukdom som vanligen bryter ut före fem års ålder, varav de flesta drabbas redan under det första levnadsåret. Hos spädbarn bryter det ofta ut på kinder, hals, armar och ben och hos större barn brukar det främst vara koncentrerat till knä- och armbågsveck samt runt handleder, anklar och hals (kallas även böjveckseksem). Huden blir då röd, torr och fjällande, ibland inflammerad och oftast kraftigt kliande. Besvären växer oftast bort innan barnet kommer i puberteten, men vissa har kvar eksemen även i vuxen ålder, då främst i handflatorna.

Misstänker du att ditt barn har atopiskt eksem ska du ta kontakt med sjukvården. Även om det kan vara mycket besvärligt att drabbas av, så går det att lindra och delvis undvika symtomen genom kunskap och rätt behandling.

Barn och sol

På grund av att barns hud är tunnare än vuxnas, är de också känsligare för solens skadliga strålar. Barn under ett års ålder bör inte vistas i direkt solljus och skyddas bäst genom att sitta i skugga med tunna kläder och solhatt. Upp till ca två års ålder bör man endast smörja särskilt utsatta områden så som ansikte, fötter, ben, händer och armar med solskyddskräm med hög solskyddsfaktor. Låt resterande delar av kroppen täckas av kläder eller särskilda UV-kläder som passar på stranden och att bada i. Lär barnen tidigt att ha respekt för solen och att njuta av den i små doser åt gången. Låt större barn successivt själva ta ansvar för att smörja in och skydda sig, en vana de kommer att ha nytta av livet ut.

För samtliga gäller att om möjligt undvika direkt solljus under de timmar mitt på dagen, då solen står som högst och är som allra starkast.

Tips på fortsatt läsning

Barn och sol
Sårvård
Plåsterguiden
Bett och stick
Barnsjukdomar