Känslig hud hos barn ー så tar du hand om ditt barns hud i alla väder

Barns mjuka och tunna hud behöver mild och snäll omvårdnad. Känslig hud hos barn är vanligt ー därför är det viktigt att hålla huden fri från smuts, onödiga kemikalier och solens skadliga strålar. I takt med att barnet blir äldre blir huden mindre känslig, men varje barn är unikt och för den som ansvarar för barnets dagliga omvårdnad gäller det att vara uppmärksam på förändringar och endast använda hudvård anpassad för barn

På en nyfödd bebis är huden mycket tunnare än hos vuxna vilket gör den extra känslig. Det är viktigt att hålla barnet rent och torrt utan att tvätta för mycket eller använda för starka oljor, tvålar, krämer, badskum eller liknande. Under barnets första levnadsår bör huvudregeln vara att använda så få och så milda produkter som möjligt, om ens några. Ljummet vatten räcker långt.

Daglig omvårdnad

En bebis behöver inte badas varje dag, i regel räcker ca 1-2 gånger i veckan för att undvika torr hud hos din bebis. Men små barn bajsar och kräks ofta så det brukar kunna bli en hel del kladd. Håll barnet rent med en mjuk, ren tvättlapp som du fuktar med ljummet vatten de dagar som det inte badas.

Lite babyolja på tvättlappen eller i badvattnet hjälper till att få bort intorkad smuts samtidigt som oljan förebygger att din bebis får torr hud. Först när bebisen blivit lite större kan det behövas en mild babytvål. Schampo brukar inte behövas den första tiden, bara stryk hjässan försiktigt med ljummet vatten. Var noga med att badda barnet torrt efter tvätt och inspektera varje hudveck som ofta blir varma och fuktiga och där smuts lätt kan leda till irritation. Förebygg torr hud hos barn genom att smörja in kroppen med en mjukgörande kräm efter tvätt.

För att undvika att bebisar river sig själva bör naglarna hållas korta. Den första tiden kan du fila naglarna försiktigt med en fil eftersom naglarna kan sitta fast i huden. När bebisen blivit lite större går det bra att klippa med en nagelsax. Hudvård för små barn innebär också att rengöra öronen. Öronen behöver bara rengöras vid behov och då försiktigt, undvik tops till en början. Större barns öron kan rengöras med tops, men tänk på att bara rengöra ytterörat.

Vid blöjbyte är det viktigt att du tvättar framifrån och bak när du rengör underlivet på flickor, detta för att undvika att få in bakterier i urinröret vilket kan leda till urinvägsinfektion. På pojkar ska du inte dra tillbaka förhuden för att rengöra under den, eftersom förhuden oftast är trång på små barn.

I takt med att barnet blir större förändras behoven och den dagliga omvårdnaden får justeras efter barnets ålder och aktiviteter. Ett barn i förskoleåldern som är ute och leker i sandlådan, hoppar i lerpölar och svettas av allt lek och bus behöver kanske bada varje kväll under vissa perioder, medan det räcker med ett par gånger i veckan under mindre varma och aktiva perioder för att motverka torr hud hos barn.

Behövs särskilda hudvård för barn?

En bra tumregel angående hudvård för barn är: ju yngre barnet är desto viktigare är det att undvika starka ingredienser som alkohol, parfym och andra kemikalier som kan rubba hudens naturliga mjukhet. Hudvård för barn är generellt mildare, men läs alltid igenom innehållsförteckningen så att produkten inte innehåller onödiga tillsatser, konstgjorda färgämnen eller parabener. Parabener är ett konserveringsmedel som kan förekomma i produkter som förhindrar torr hud hos barn och som kan orsaka allergi. Parabener misstänks dessutom vara hormonstörande.

Torr hud hos en bebis

Torr hud hos en bebis är en naturlig del av hudens anpassning till miljön utanför livmodern. Därför är det normalt att din nyfödda bebis hud ser lite torr ut de första veckorna. Även små plitor och lite röda prickar är vanliga, liksom torra fläckar i hårbotten, skorv. Förebygg torr hud hos ditt barn genom att smörja in bebisen och se till att barnets arm- och knäveck hålls torra och rena, då undviker du utslag. Se även till att låta barnets hud luftas dagligen, gärna utan blöja.

Om du upptäcker torr hud på ditt barn är det viktigt att smörja, för att undvika obehag och framtida sprickor eller eksem. För ett barn med torr hud rekommenderas en mjukgörande kräm som inte svider, välj gärna en kräm som har glycerol som aktiv fuktbindare. BVC brukar rekommendera krämen Miniderm för barn med torr hud.

Torr hud hos en bebis kan bero på en rad faktorer som till exempel ärftlighet och klimat, precis som hos vuxna. Ett klimat med torr och kall luft påverkar hudens fuktighet negativt och gör den torrare. Ofta är det händerna, kinderna och hakan som främst drabbas vid kyla och torr luft.

Tre råd kring hudvård för små barn under vintern:

  • Undvik vattenbaserade krämer när det är minusgrader ute.
  • Använd mjukgörande och lite fetare krämer när det är kallt utomhus och du vill förebygga torr hud hos din bebis.
  • Smörj in torra partier på kvällen så mjukgörs huden under natten.

Andra hudproblem hos barn

Små barns hud är känslig och det är lätt att drabbas av hudirritation och utslag. Här kan du läsa mer om andra vanliga hudproblem och vad du kan göra åt dem.

Irriterad hud

Känslig hud hos barn visar sig ofta som prickar, små utslag eller hud som lätt blir röd eller irriterad. Låt den dagliga omvårdnaden bli en mysig stund tillsammans samtidigt som du lär dig hur just ditt barns hud reagerar på olika blöjor, väderlek och salvor. På det viset har du även lättare att upptäcka avvikelser från det vanliga och reagera om barnets hud skulle bli ovanligt irriterat eller få utslag som du inte känner igen. Det kan handla om eksem, allergiska reaktioner eller en virusinfektion som bör ses över av läkare eller BVC-sköterska för eventuell behandling.

Blöjutslag

Det är vanligt att blöjbarn ibland blir röda och irriterade om rumpan. Anledningen är att området mer eller mindre ständigt utsätts för värme och fukt. Försök att hålla det rent och torrt, byt blöja ofta och alltid direkt efter att barnet bajsat. Låt stjärten luftas mellan blöjbytena och smörj med skyddande salva om rumpan blivit röd. I checklistan startpaket för baby från apoteket finns tips på salvor som kan lindra besvär med röd stjärt och andra produkter att använda till hudvård för barn.

Det är viktigt att hålla koll på om ditt barn ofta har röd rumpa, en röd rumpa kan utvecklas till eksem med vätskande sår och eventuellt svampinfektion. Kontakta BVC din eller vårdcentral om besvären blir sämre trots ovan nämnda åtgärder eller om irritationen sprider sig utanför det område som blöjan täcker. Om barnet är under två år ska du alltid rådfråga läkare innan du inleder en behandling med till exempel hydrokortison och rör det sig om ett virus kanske barnet behöver antibiotika.

Atopiskt eksem

Upptäcker du torr hud på din bebis kan det vara atopiskt hud, även kallat atopiskt eksem. Atopiskt eksem är en hudsjukdom som vanligen bryter ut före fem års ålder, varav de flesta drabbas redan under det första levnadsåret. Hos spädbarn bryter det ofta ut på kinder, hals, armar och ben och hos större barn brukar det främst vara koncentrerat till knä- och armbågsveck samt runt handleder, anklar och hals (kallas även böjveckseksem). Huden blir då röd, torr och fjällande, ibland inflammerad och oftast kraftigt kliande. Besvären växer oftast bort innan barnet kommer i puberteten, men vissa har kvar eksemen även i vuxen ålder, då främst i handflatorna.

Misstänker du att ditt barn har atopiskt eksem ska du ta kontakt med sjukvården. Även om det kan vara mycket besvärligt att drabbas av, så går det att lindra och delvis undvika symtomen att använda hudvård för barn som är anpassad för mycket torr hud

Barn och sol

På grund av att barns hud är tunnare än vuxnas, är de också känsligare för solens skadliga strålar. Barn under ett års ålder bör inte vistas i direkt solljus och skyddas bäst genom att sitta i skugga med tunna kläder och solhatt.

Upp till ca två års ålder bör man endast smörja särskilt utsatta områden såsom ansikte, fötter, ben, händer och armar med solskyddskräm med hög solskyddsfaktor. Låt resterande delar av kroppen täckas av kläder eller särskilda UV-kläder som passar på stranden och att bada i. Lär barnen tidigt att ha respekt för solen och att njuta av den i små doser åt gången. Låt större barn successivt själva ta ansvar för att smörja in och skydda sig, en vana de kommer att ha nytta av livet ut.

För samtliga gäller att om möjligt undvika direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som allra starkast.

Tips på fortsatt läsning

Här kommer förslag på andra artiklar som rör barn, sår och graviditet.

Barn

Såvård, bett och stick

Graviditet

Referens:
https://www.1177.se/liv--halsa/sunda-vanor/sa-skyddar-du-dig-mot-solen/