Kan man träna med förkylning?

För dig som tränar regelbundet kan det kännas frustrerande att inte kunna träna när du är lite förkyld. Vad finns det för risker om du ska träna med förkylning och vad är det som gäller egentligen? Kan man träna med snuva eller bör man avstå helt från träningen?

 

Första dagarna är värst

De första dagarna vid en förkylning är oftast de allra värsta. Du känner dig trött, frusen, hängig och allmänt sjuk. När förkylningen börjar lätta och du känner dig piggare kanske du börjar fundera på när du kan återgå till träningen igen. Om du vanligtvis lever ett aktivt liv och tränar regelbundet kan det upplevas frustrerande och tråkigt att inte kunna motionera som vanligt. Det är såklart alltid viktigt att lyssna på kroppen, men särskilt viktigt är det när man är sjuk, då det kan vara farligt att träna med en förkylning.

Då ska du inte träna

Det kan vara svårt att veta när det är okej att träna och när det kan vara farligt att anstränga kroppen. Därför kommer en lista på tillfällen då du ska låta kroppen vila. Undvik att:

  • Träna i början av en förkylning
  • Träna vid feber
  • Träna med halsont
  • Träna när du känner dig allmänt hängig

Risker med att träna vid förkylning

I regel ska man undvika träning om man har en infektion i kroppen, som till exempel en förkylning. Det beror på att det finns risker med att träna när man är förkyld. Infektionen kan förvärras vid fysisk ansträngning och därför är det bra att avvakta några dagar för att se hur förkylningen utvecklar sig. En allvarlig risk med att träna med förkylning är hjärtmuskelinflammation. Inflammationen försämrar hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen, och kan leda till att vätska samlas i lungorna och i hjärtsäcken.

Det kan både bli farligt och långvarigt för den som drabbas. I de flesta fall är det förkylning med snuva och ont i halsen som kan leda till hjärtmuskelinflammation. Risken för att drabbas av en sådan inflammation skiljer sig från person till person, men i början av en förkylning är risken större och du bör heller aldrig träna med halsont eller feber.

Träna med snuva ー då kan du träna

I vissa fall går det att träna när du är snuvig ー i andra fall ska det undvikas helt. Att träna med snuva är okej om du endast känner dig lite snuvig. Har du däremot både snuva och halsont, ska du vila. Du kan också träna med förkylning om du har fått en lätt infektion och är i slutet av förkylningens faser.

Att tänka på om du tränar när du är sjuk

Ta det lugnt och lyssna på kroppen ー det är två råd som är viktiga att komma ihåg om man ska träna när man är förkyld. Kan man inte träna lika hårt som vanligt kan man också ta tillfället i akt att teknikträna.

Om du tränar - undvik att bli andfådd

Om du är lätt förkyld bör du inte anstränga dig så att du blir kraftigt andfådd. Känner du att kroppen orkar kan du exempelvis träna teknik eller lätt styrketräning. En lugn promenad som inte gör dig andfådd kan också vara ett alternativ om du vill träna med snuva. Vid feber eller halsont ska du inte träna alls, utan då behöver kroppen vila och återhämtning.

Ha tålamod!

Även om du inte känner dig dålig bör du ta det lugnt med träningen efter en förkylning. För att kunna återhämta dig ordentligt från en infektion är det viktigt att låta bli träningen tills du känner dig återställd. Försök vila och få i dig mycket vätska.

När du känner dig frisk igen

När du är frisk och känner att du orkar kan du återgå till att träna som vanligt, träning är ju ett bra sätt att förhindra förkylning i framtiden. Det kan dock vara bra att börja försiktigt för att känna av hur kroppen mår och hur den reagerar vid ansträngningen. Om det lugnare träningspasset inte känns helt bra, är det klokt att avvakta med träningen några dagar till. En regel som är bra att utgå från är att hellre vänta en extra dag, än att börja träna för tidigt.

Har du blivit frisk, men ditt barn insjuknat? Läs om förkylning hos spädbarn.

Referenser:
https://www.1177.se/liv--halsa/traning-och-fysisk-halsa/traning/