Förkylningstider - Så skyddar du dig

Hösten och vintern är högsäsong för förkylningar då det virus som orsakar förkylning frodas bättre i kalla och mörka miljöer. Vår farmaceut Amadou Jallow på Apoteksgruppen i Orminge delar med sig av sina bästa tips hur du undviker och lindrar din förkylning. Och berättar varför det är så viktigt att inte träna då du är förkyld.

Hur undviker man att drabbas av en förkylning?

Ett enkelt och effektivt sätt att minska risken att bli förkyld är att undvika närkontakt med andra förkylda och att vara nog med handhygienen – tvätta dina händer ofta.

Vilka är dina bästa tips för att lindra en förkylning?

En förkylning orsakas av ett virus och det finns ingenting som kan bota en förkylning. Däremot kan du lindra symtomen.
Det gör du genom att:

  • Hålla en god vätske- och saltbalans för att undvika uttorkning. I samband med en förkylning kan du få feber och då förlora mer vätska än vanligt.
  • Vila dig i form; ansträngande träning får du vänta med tills efter förkylningen.
  • Behandla symtomen med produkter från apoteket: halstabletter, nässpray med saltlösning, smärtstillande- och febernedsättande läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol.

Varför ska man inte träna när man är förkyld?

Risken att få hjärtmuskelinflammation ökar när man tränar eller utför tungt kroppsarbete trots att man har halsont eller feber. Ju kraftigare förkylning desto större risk att få hjärtmuskelinflammation, risken att drabbas är som störst i början av infektionen.

Men, om man bara känner sig "lite förkyld", t ex ont i halsen, kan man träna då?

Om vi utgår ifrån att huvudsyftet med träning är att upprätthålla god hälsa så bör man undvika att träna även om man bara känner sig lite förkyld.