Förkylning & feber

Förkylning och feber har nog drabbat de flesta mer än en gång, men vad är feber egentligen? Och vad skiljer influensa från en vanlig förkylning? Nedan finner du svaren och råd vid förkylning och förkylningssymtom.

Vad är feber

Feber är varken farligt eller skadligt i sig utan ett symtom på att något är fel i kroppen. Feber innebär att du får en högre kroppstemperatur än vanligt och beror ofta på en virusinfektion, till exempel en förkylning. Febern kan också bero på en infektion som orsakas av bakterier eller matförgiftning.

Feber innebär att kroppstemperaturen i hjärnan, kroppens termostat, blir påverkad av ett ökat antal vita blodkroppar i samband med en infektion. Då frigörs ämnen som får hjärnan att höja kroppens temperatur och du får feber. Omkring 38 grader brukar anses som feber, eftersom kroppens vanliga temperatur vanligtvis är 36-37,8 grader. Dock är det viktigaste hur du mår och vilka symtomer du har, snarare än vilken kroppstemperatur du uppvisar.

Förkylningssymtom

Kroppstemperaturen hos en vuxen ligger vanligtvis mellan 36 och 37,8 grader och det är därför kroppstemperaturer på 38 grader och högre räknas som feber. Men det är inte bara din kroppstemperatur som kan avslöja att du har en infektion i kroppen utan det är även vanligt att man känner sig svag, yr och lite frusen. Det är även vanligt att du få feber i samband med en virusinfektion, vilket brukar leda till vanliga influensa- och förkylningssymtom.

Så vad skiljer influensa från en förkylning? Influensa brukar komma med snabbare och vara mer intensiv än en vanlig förkylning. Influensa brukar innebära att vi får högre feber och har en längre återhämtningstid än under en förkylning.

Tips på hur du förhindrar förkylning och influensa:

  • Använd handsprit eller tvätta händerna inför måltider eller om du tagit i handtag på gemensamma utrymmen
  • Försök att sova cirka 7-8 timmar per natt
  • Varva ner när du kan och försök att inte stressa för mycket
  • Träna måttligt och regelbundet

Vill du lära dig mer om förklyningssymtom hos barn? Klicka här.

Råd vid förkylning

Förkylningar kommer aldrig lägligt. Antingen kommer dom när du har som mest att göra och behöver vara pigg och allert, eller så kommer dom när du är ledig och vill vila ut och återhämta dig. En förkylning kan hålla i sig i några veckor med lättare symtom och du kan vanligtvis gå i skolan eller arbeta när symtomen börjat avta.

För att bli frisk snabbt bör du tänka på följande:

  • Drick mycket vatten
  • Sov med huvudet högt för att dämpa svullnaden i nässlemhinnan, något som även kan göra att du sover mer ostört från din förkylning
  • Ta det lugnt och vila så mycket som möjligt
  • Lugnare fysiska aktiviteter, ingen träning med förkylning eftersom det kan göra den värre

Förkylning har generellt 4 faser:

  1. Värk och feber. Feber betyder högre kroppstemperatur i kroppen än normalt
  2. Halsont. En vuxen person får halsont i genomsnitt två till tre gånger per år och den vanligaste orsaken är en virusinfektion
  3. Snuva och nästäppa
  4. Hosta

Bli inte allt för orolig om du har hostat i några veckor efter det att du blivit frisk, det är fullt naturligt. Om du behöver hjälp att hitta receptfria preparat mot din hosta eller dina andra förkylningssymtom är du alltid välkommen in i våra butiker. Krya på dig!