Förkylningssymtom för barn
Förkylning hos spädbarn och äldre barn är svårt att undvika. Speciellt under vintern då människor tillbringar mer tid inomhus och luften är torrare vilket gör att virus sprids lättare. När barnet väl blivit smittat tar det bara några dagar innan de första symtomen dyker upp.
En förkylning hos barn kan visa sig på olika sätt. Här är några exempel på vanliga förkylningssymtom för barn under förkylningens faser.
Täppt näsa
Den vanligaste anledningen till nästäppa hos spädbarn och större barn är förkylning. Då svullnar slemhinnorna i näsan och det blir svårare att andas.
Snuva
I början av en förkylning är snoret ofta tunt och klart. Efter några dagar blir det tjockare. Grönt snor hos barn är inget ovanligt. Snoret kan vara gult, grönt eller grått. Långvarig snuva hos barn är heller inget märkligt ー ett barn kan vara snuvigt i upp till två veckor under en förkylning.
Feber
Ett febrigt barn som är någorlunda piggt är inget att oroa sig för eftersom feber i sig är inte skadligt. Feber är kroppens sätt att försvara sig mot virus- och bakterieangrepp och är en normal reaktion på en infektion. I regel brukar man säga att ett barn har feber om temperaturen är 38,0 grader eller högre efter en halvtimmes vila.
Hosta
Precis som feber, är hosta en del av kroppens försvar. Vid hosta hos barn gör sig kroppen av med sådant som irriterar luftvägarna. Hostan kan antingen vara som en retning i halsen eller innehålla slem. Tänk på att hosta hos barn kan vara i upp till två veckor i samband med en förkylning.
Huvudvärk
Lätt huvudvärk är ett annat symtom på förkylning hos barn. En annan orsak till att barnet får ont i huvudet kan vara vätskebrist. Vid sjukdom är det extra viktigt att barnet får i sig vätska.
Halsont
Ett förkylt barn kan även få ont i halsen. Då kan barnet få svårt att svälja och bli irriterad i halsen. Det kan vara svårt att veta om ett spädbarn har ont i halsen eftersom det inte kan berätta det, men äter ditt barn sämre än vanligt kan det vara ett tecken på halsont.
Behandling av ett barns förkylning
Eftersom förkylning orsakas av virus finns det inga läkemedel som botar. En förkylning hos spädbarn går oftast över av sig själv och det bästa brukar vara att låta barnet vila.
Om barnet har hög feber, behöver det dricka lite extra för att inte bli uttorkat. Ibland kan febernedsättande läkemedel hjälpa barnet att orka äta och dricka.
Att vara täppt i näsan för barn är ansträngande. Särskilt för små barn som andas mest genom just näsan. Nästäppa hos spädbarn kan lindras genom att du sköljer barnets näsa med en koksaltlösning. Lösningen rengör näsan och tunnar ut snoret. På apoteket finns pipetter med koksaltlösning att köpa. För att dämpa nästäppa hos en bebis kan även bröstmjölk droppas i näsan.
Är ditt äldre barn täppt i näsan kan det hjälpa med receptfria mediciner som näsdroppar eller nässpray. Vid långvarig snuva hos barn är det viktigt att tänka på att inte använda nässpray i mer än 10 dagar.
Andra sätt att hjälpa ett litet barn med nästäppa
Så kan du underlätta vid nästäppa hos spädbarn:
- Höj sängens huvudända. Om barnet sover med huvudet högt dämpas svullnaden i näsan. Du kan lägga böcker under sängbenen för att höja sängen eller lägga en extra kudde under bäddmadrassen.
- Låt barnet sova sittande. Att sova i en bilbarnstol, babysitter eller bärsele kan vara skönt för en bebis med nästäppa eftersom svullnaden lindras.
- Använd nässug. En nässug kan underlätta nästäppa för en bebis. Nässugen tar bort både snor och slem. Är snoret tjockt, kan det behöva tunnas ut med koksaltlösning.OBS! Tänk på att inte använda nässugen i onödan eftersom den kan reta slemhinnorna.
Om det inte går över
En förkylning hos barn pågår i upp till två veckor, skulle förkylningen vara längre kan det bero på att barnet har fått någon följdsjukdom som till exempel öroninflammation. En öroninflammation kan behöva behandlas av läkare. Att barnet känner sig sämre, får stigande feber, mer hosta eller värk i öron och bihålor, kan vara tecken på öroninflammation. Då bör du kontakta vårdcentralen.
När ska jag kontakta vården?
Om ett febrigt barn orkar vara uppe och leka är febern troligen bara ett tecken på en lättare infektion. Har ditt barn däremot en temperatur på över 41 grader bör du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Det gäller också, oavsett temperatur, om ett barn med förkylning:
- är slött, inte orkar leka och inte vill dricka.
- verkar stelt i nacken eller får feberkramp för första gången.
- är ett spädbarn som har svårt att suga, eller inte kan ta bröstet eller flaskan på grund av nästäppa.
- om barnet är yngre än tre månader och under flera timmar har 38 grader eller mer i feber.
- om ditt barn är mellan tre och sex månader och har haft 39 grader feber eller mer under flera timmar.
- har hög feber och utslag.
- har halsont, kräks eller har diarré, eller om febern inte gått ner efter fyra dygn.
- om du känner dig orolig eller osäker på vad som är rätt för ditt barn.
Så länge smittar bebisens förkylning
En vanlig fråga är hur länge en bebis förkylning smittar. Små barns förkylningar är väldigt smittsamma, särskilt under infektionens första dagar. Förkylningsviruset smittar genom små droppar i luften och överförs via hosta, nysningar och handkontakt. Ett bra sätt att försöka hindra smittan från att spridas, är till exempel att tvätta både dina och barnets händer ofta, och att lära barnet att hosta och nysa i armvecket. En förkylning hos spädbarn varar ofta mellan 1-2 veckor.
Förkylning hos små och stora barn
Små och stora barn blir smittade av förkylningar på olika sätt. Det kan vara svårt att veta hur du ska skydda ditt barn mot smitta och samtidigt undvika att andra runt omkring blir förkylda. En vanlig fråga från småbarnsföräldrar är exempelvis när ett äldre barn kan komma tillbaka till förskolan. Här är några råd angående hur du kan tänka kring förkylningar beroende på barnets ålder.
Det lilla barnet
Under det första halvåret har spädbarnet ett visst skydd mot infektioner eftersom antikroppar förts över från mamman till barnet under tiden i magen. Ammar du ditt barn får det också lite extra skydd genom bröstmjölken. Ett nyfött barn är ändå känsligt för olika typer av infektioner, speciellt under den första månaden. För tidigt födda eller barn med kroniska sjukdomar bör skyddas lite extra från infektioner och förkylningar. Undvik att umgås med barn i förskoleåldern och håll äldre syskon hemma om du vet att det går RS-virus på förskolan.
Lite större barn
Under de första åren är det vanligt att barnet blir förkylt, eftersom det då har mycket kroppskontakt med syskon, lekkamrater och föräldrar. Smittan kan även överföras via leksaker som barnet stoppar i munnen. Tvätta händerna extra ofta under förkylningstider och rengör leksaker med jämna mellanrum för att förebygga smitta.
Barn som går på förskola får många nya kontakter och det kan även bidra till fler förkylningar än för barn som vistas hemma. Ofta är det förskolebarnet som tar med sig infektionen till familjen och sprider den vidare till syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar. Antalet förkylningar minskar när barnet har börjat bygga upp sitt immunförsvar.
Stanna hemma från förskolan?
Ett barn som är febrigt, hostigt, snorigt och trött ska stanna hemma från förskolan. När barnet har blivit feberfritt kan det leka utomhus i trädgården eller lekparken. Då barnet har varit hemma några dagar och är piggt, men hostar lätt, kan det gå tillbaka till förskolan. Det är barnets allmänna tillstånd som avgör om barnet kan vara i förskolan eller skolan.
OBS! En förskola eller skola kan ha egna regler för när ett barn får komma tillbaka till verksamheten efter en förkylning.
Förhindra förkylningar
Några enkla tips för att förhindra förkylningar:
- Tvätta både dina och barnets händer flera gånger om dagen, särskilt före och efter måltider.
- Försök att lära barnet att inte peta sig i näsan eller ögonen. Det är där virus lättast fastnar och sprids.
- Det är bra om barnet kan vara ute så mycket som möjligt, även på vintern.
- Låt inte barnet vistas i rökiga miljöer. Barn som utsätts för tobaksrök får oftare luftvägsinfektioner och öroninflammationer än barn i rökfria miljöer.
Att röra sig regelbundet är ett annat bra sätt att undvika att bli förkyld. Läs mer om hur du som vuxen kan träna med förkylning.
Referenser:
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/infektioner/forkylning-och-influensa/forkylning-hos-barn/#section-111152
https://www.extrakt.se/forskare-undersoker-varfor-vi-blir-mer-sjuka-pa-vintern/
https://www.jollyroom.se/trends/2019/01/att-anvanda-nassug-eller-inte