Barn och förkylning

Barn blir oftare förkylda än vi vuxna. Upp till sju förkylningar om året är inte ovanligt under de första åren. Antalet förkylningar minskar när barnets immunförsvar utvecklas och i tioårsåldern har de flesta barn en till två förkylningar per år.

Några enkla tips för att undvika att barnet blir förkylt:

 • Tvätta både dina och barnets händer flera gånger om dagen, särskilt före och efter måltider.
 • Försök att lära barnet att inte peta sig i näsan eller ögonen. Det är där virus lättast fastnar och sprids.
 • Det är bra om barnet kan vara ute så mycket som möjligt, även på vintern.
 • Låt inte barnet vistas i rökiga miljöer. Barn som utsätts för tobaksrök får oftare luftvägsinfektioner än barn i rökfria miljöer.

En förkylning smittar lätt

Förkylningar är mycket smittsamma, särskilt under infektionens första dagar. Då är det bra att försöka hindra att smittan sprids, till exempel genom att tvätta sina och barnets händer ofta. En förkylning går oftast över av sig själv och det bästa brukar vara att låta barnet vila. Att äta och dricka kan hjälpa till att lindra besvär i halsen. Om barnet har hög feber, behöver det dricka lite extra för att inte bli uttorkat. Feber i sig är inte skadligt. Ibland kan receptfria näsdroppar eller febernedsättande läkemedel hjälpa barnet så att det kan äta och dricka bättre och snabbare bli friskt igen.

Stanna hemma?

Barnet behöver inte stanna hemma från förskola eller skola på grund av en förkylning om det inte är trött, orkeslöst eller febrigt. Det är barnets allmänna tillstånd som avgör om barnet kan vara eller inte vara i förskolan eller skolan. Är barnet feberfritt kan det vara ute.

Vad är feber?

Feber är kroppens sätt att försvara sig mot virus- och bakterieangrepp och är en normal reaktion på en infektion. I regel brukar man säga att ett barn har feber om temperaturen är 38,0 grader eller högre efter en halvtimmes vila.

Om det inte går över

Skulle förkylningen vara längre än en till två veckor, kan det bero på att barnet har fått någon följdsjukdom som till exempel öroninflammation som kan behöva behandlas av läkare. Tecken på det brukar vara att barnet känner sig sämre, får stigande feber, mer hosta eller värk i öron och bihålor. Då bör du kontakta vårdcentralen.

Det lilla barnet

Under det första halvåret har det lilla barnet ett visst skydd mot infektioner eftersom antikroppar förts över från mamman till barnet under tiden i magen. Ammar du ditt barn får det också lite extra skydd genom bröstmjölken. Ett nyfött barn är ändå känsligt för olika typer av infektioner, speciellt under den första månaden. För tidigt födda eller barn med kroniska sjukdomar bör skyddas lite extra från infektioner och förkylningar.

Lite större barn

Under de första åren är det vanligt att barnet blir förkylt, eftersom det då har mycket kroppskontakt med syskon, lekkamrater och föräldrar. Smittan kan även föras över via leksaker som barnen har i munnen.

Förskolan

Barn som går på förskola får många nya kontakter och det kan även bidra till fler förkylningar än för barn som vistas hemma. Ofta är det förskolebarnet som tar med sig infektionen till familjen och sprider den vidare till syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar.

Tobaksrök ger fler luftvägsinfektioner

Låt inte barnet vistas i rökiga miljöer. Barn som utsätts för tobaksrök får oftare luftvägsinfektioner och öroninflammationer än barn i rökfria miljöer.

Huskurer

Eftersom förkylning orsakas av virus finns det inga läkemedel som botar. Många använder sig av olika huskurer med exempelvis vitlök. Att lägga honung eller ingefära i varmt te och dricka kan kännas skönt om man har ont i halsen.

När ska jag kontakta vården?

Om barnet orkar vara uppe och leka är febern troligen bara ett tecken på en lättare infektion. Feber i sig är inte farligt. Har ditt barn däremot en temperatur på över 41 grader bör du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Det gäller också, oavsett temperatur, om barnet:

 • är slött, inte orkar leka och inte vill dricka.
 • verkar stelt i nacken eller får feberkramp för första gången.
 • är ett spädbarn som är förkylt och har svårt att suga, eller inte kan ta bröstet eller flaskan på grund av nästäppa.
 • om barnet är yngre än tre månader och under flera timmar har 38 grader eller mer i feber.
 • om ditt barn är mellan tre och sex månader och har haft 39 grader feber eller mer under flera timmar.
 • har hög feber och utslag.
 • har halsont, kräks eller har diarré, eller om febern inte gått ner efter fyra dygn.
 • om du känner dig orolig eller osäker på vad som är rätt för ditt barn.