Fästingar och behandling av fästingbett hos djur

Fästingar finns i tät och fuktig vegetation i skogs- och naturområden och väntar på att bita tag i förbipasserande värddjur. Fästingen kan sprida sjukdomar som borrelia och anaplasma som överförs när fästingen biter sig fast i huden. Fästingsäsongen pågår under alla sommarmånaderna men är som mest aktiv under våren och tidig höst.

Fästingar lurar i gräset och hoppar till och från värddjur som harar, hundar, katter och inte minst människor - för att suga blod. Det finns flera olika typer av fästingar, men den vanligaste typen är skogsfästingen (Ixodes ricinus)

Fästingen kan sprida sjukdomar som borrelia och anaplasma, som överförs när fästingen biter sig fast i huden. Borrelia och anaplasma kan ge diffusa symtom i form av hälta, trötthet och nedsatt aptit men också leda till allvarligare tillstånd med hög feber, som kräver veterinärvård.

Fästingsäsongen pågår under hela sommarmånaderna men är som mest aktiv under våren och tidig höst. Detta beror på att är fästingen är beroende av fukt och temperatur. När det blir riktigt varmt klarar fästingen inte att behålla fukten och därför minskar deras aktivitet under riktigt varma sommardagar.
Fästingar blir aktiva så fort temperaturen överstiger 5 grader, under riktigt milda vintrar kan fästingen därför vara aktiv året runt.

Förebyggande fästingbehandling

Bor du i Götaland och Svealand finns det stor risk för fästingbett men fynd av fästingar har även gjorts utanför dessa huvudområde. På Apoteksgruppens apotek får du hjälp med att välja bra fästingsmedel för både hundar och katter.

Det är viktigt att behandla ditt djur med bra fästingmedel som både förebygger och behandlar mot fästingar. Många av produkterna verkar även mot loppor och löss. Dessa produkter skyddar ditt djur från att drabbas av klåda, hudirritation och allvarliga sjukdomar, som kräver veterinärvård.

Tänk på att påbörja behandlingen i god tid, redan innan något kryp visat sig, och kontinuerligt var fjärde vecka för fortsatt god skydd. Då ökar du chansen att ditt djur ska hålla sig parasitfri. Fästingar och loppor är parasitdjur som behöver ett värddjur för sin överlevnad. De känner av koldioxid och rörelser och griper tag i pälsen på förbipasserande djur.

De flesta receptfria läkemedel som finns på apoteket har förebyggande effekt mot fästingar, loppor och löss. Dessa läkemedel kan användas på kattungar och valpar från åtta veckors ålder och även på dräktiga hundar och katter. Det finns givetvis flera olika behandlingsmetoder, men den allra vanligaste behandlingsmetoden är receptfria läkemedel som är för utvärtes bruk och droppas direkt på huden. Till hundar finns det även halsband mot fästingar. Läs bipacksedeln noga innan användning.

Så tar du bort en fästing – steg för steg

  1. Använd pincett eller fästingborttagare.
  2. Ta tag om fästingen så nära dess mun som möjligt.
  3. Dra sedan försiktigt rakt ut.
  4. Efteråt tvättar du såret med tvål och vatten och med desinfektionsvätska.

Vad gör jag om en del av fästingen finns kvar i såret?

Du kan försöka ta bort resterna av fästingen med nål och pincett.