Fästingbett hos hund och katt ー så förebygger du och behandlar besvären

Fästingar finns i tät och fuktig vegetation i skogs- och naturområden och väntar på att bita tag i förbipasserande värddjur. Fästingen kan sprida sjukdomar som borrelia och anaplasma som överförs med ett fästingbett till katt eller hund. Fästingsäsongen pågår under alla sommarmånaderna, men fästingen är som mest aktiv under våren och tidig höst. Då är det störst risk för ett fästingbett hos hund eller katt. Men hur tar man bort en fästing då? Och vilka fästingmedel för katt och hund finns det? Vi går igenom alla svaren nedan, och du kan även vända dig till oss på Apoteksgruppen om du har fler frågor.

Mer om fästingsäsongen

Fästingar lurar i gräset och hoppar till och från värddjur som harar, hundar, katter och inte minst människor ー för att suga blod. Det finns flera olika typer av fästingar, men den vanligaste typen är skogsfästingen (Ixodes ricinus) ー den ligger bakom de flesta fästingbett hos katt och hund.

Fästingsäsongen pågår under hela sommarmånaderna, men är som mest aktiv under våren och tidig höst. Detta beror på att fästingen är beroende av fukt och temperatur. När det blir riktigt varmt klarar fästingen inte att behålla fukten och därför minskar risken för fästingbett hos katt och hund under riktigt varma sommardagar.
Det finns också risk för fästingbett på både hund och katt även under vinterhalvåret om det är en mild vinter. Fästingar blir aktiva så fort temperaturen överstiger fem grader.

Var finns fästingmedel för hund och katt?

Bor du i Götaland och Svealand finns det stor risk för fästingbett hos hund eller katt, men fynd av fästingar har även gjorts utanför dessa huvudområde. På Apoteksgruppens apotek får du hjälp med att välja bra fästingmedel för hund och katt.
Det är viktigt att behandla med ett bra fästingmedel för hund eller katt som både förebygger och behandlar. Många av produkterna verkar även mot loppor och löss. Fästingmedel för katt och hund skyddar ditt djur från att drabbas av klåda, hudirritation och allvarliga sjukdomar, som kräver veterinärvård.

Tänk på att påbörja behandlingen av fästingmedicin för hund eller katt i god tid, redan innan något kryp visat sig, och kontinuerligt var fjärde vecka för fortsatt gott skydd. Då ökar du chansen att ditt djur ska hålla sig parasitfri. Fästingar och loppor är parasitdjur som behöver ett värddjur för sin överlevnad. När de känner av koldioxid och rörelser griper de tag i pälsen på förbipasserande djur.

Tänk på att loppor även kan överföra bandmask, avmaskning av hund och katt är därför en viktigt del av att ta hand om sitt husdjur. Hur tidigt kan du börja med fästingmedel för katt och hund?

För att undvika att få fästingbett på sin hund eller katt kan man använda fästingmedel. De allra flesta receptfria fästingmedel för katt eller hund som finns i vårt djurapotek har förebyggande effekt mot fästingar, loppor och löss. Dessa läkemedel kan användas på kattungar och valpar från åtta veckors ålder och även på dräktiga hundar och katter. Det finns givetvis flera olika behandlingsmetoder, men den allra vanligaste behandlingsmetoden är ett receptfritt fästingmedel för hund eller katt. Läkemedlet är för utvärtes bruk och droppas direkt på huden. Till hundar finns det även halsband mot fästingar.

Läs bipacksedeln noga innan du ger fästingmedel till katt eller hund.

Kan fästingmedel för hund och katt vara farligt?

Både ja och nej kan man säga, fästingmedel är ju ett gift som är utvecklat för att döda fästingar. De flesta fästingmedel för hund och katt fungerar som ett nervgift för fästingen som gör att den dör. Läkemedlet ska dock vara utvecklat för att så liten risk som möjligt ska ha någon påverkan på hunden eller katten. Dvs. djuret ska inte känna av några effekter av den. Längre ner på sidan kommer du få svar på "hur tar man bort en fästing?".

Symtom för fästingbett hos hund

Misstänker du ett fästingbett hos hund? Fästingen kan sprida sjukdomar som Lyme disease (borrelia-infektion) och anaplasma, som överförs med ett fästingbett till hund. Symtom för detta kan ibland vara diffusa och det kan vara svårt att säkert veta att det är borrelia.

Här är symtomen för borrelia på hund:

  • Hälta
  • Trötthet
  • Avmagring
  • Nedsatt aptit
  • Feber
  • Rodnad i huden

Om du misstänker borrelia från exempelvis fästing, behöver du medicin för din hund eller katt. Det är viktigt att ta kontakt med veterinär angående detta.

Hur man tar bort en fästing

En vanlig fråga är "hur tar man bort en fästing?". Här går vi igenom hur man tar bort en fästing och behandlar fästingbett på hund eller katt. Så här gör du steg för steg:

  1. Använd pincett eller fästingborttagare för att ta bort en fästing.
  2. Ta tag om fästingen så nära dess mun som möjligt.
  3. Dra sedan försiktigt rakt ut.
  4. Efteråt tvättar du såret med tvål och vatten samt desinfektionsvätska.

Känner du dig fortfarande osäker på hur man tar bort en fästing? Besök oss på Apoteksgruppen.

Vad gör jag om en del av fästingen finns kvar i såret?

Finns det delar av fästingen kvar i ett fästingbett? På katt eller hund kan det vara en god idé att använda nål och pincett för att få bort resterna av fästingen.