Fästingbett hos hund katt ーså förebygger du och behandlar besvären

Fästingar finns i tät och fuktig vegetation i skogs- och naturområden och väntar på att bita tag i förbipasserande värddjur. Fästingen kan sprida sjukdomar som borrelia och anaplasma som överförs med ett fästingbett till katt eller hund. Fästingsäsongen pågår under alla sommarmånaderna, men är som mest aktiv under våren och tidig höst. Då är det störst risk för ett fästingbett hos hund eller katt.

Mer om fästingsäsongen

Fästingar lurar i gräset och hoppar till och från värddjur som harar, hundar, katter och inte minst människor ー för att suga blod. Det finns flera olika typer av fästingar, men den vanligaste typen är skogsfästingen (Ixodes ricinus) ー den ligger bakom de flesta fästingbett hos katt och hund.

Fästingsäsongen pågår under hela sommarmånaderna, men är som mest aktiv under våren och tidig höst. Detta beror på att fästingen är beroende av fukt och temperatur. När det blir riktigt varmt klarar fästingen inte att behålla fukten och därför minskar risken för fästingbett hos katt och hund under riktigt varma sommardagar.
Fästingar blir aktiva så fort temperaturen överstiger 5 grader, under riktigt milda vintrar kan fästingen därför vara aktiv året runt.

Förebyggande fästingbehandling

Bor du i Götaland och Svealand finns det stor risk för fästingbett hos hund eller katt, men fynd av fästingar har även gjorts utanför dessa huvudområde. På Apoteksgruppens apotek får du hjälp med att välja bra fästingmedel för hund och katt.
Det är viktigt att behandla med ett bra fästingmedel för hund eller katt som både förebygger och behandlar. Många av produkterna verkar även mot loppor och löss. Fästingmedel för katt och hund skyddar ditt djur från att drabbas av klåda, hudirritation och allvarliga sjukdomar, som kräver veterinärvård.

Tänk på att påbörja behandlingen av fästingmedicin för hund eller katt i god tid, redan innan något kryp visat sig, och kontinuerligt var fjärde vecka för fortsatt gott skydd. Då ökar du chansen att ditt djur ska hålla sig parasitfri. Fästingar och loppor är parasitdjur som behöver ett värddjur för sin överlevnad. När de känner av koldioxid och rörelser griper de tag i pälsen på förbipasserande djur.

Tänk på att loppor även kan överföra bandmask, avmaskning av hund och katt är därför en viktigt del av att ta hand om sitt husdjur.

De allra flesta receptfria fästingmedel för katt eller hund som finns i vårt djurapotek har förebyggande effekt mot fästingar, loppor och löss. Dessa läkemedel kan användas på kattungar och valpar från åtta veckors ålder och även på dräktiga hundar och katter. Det finns givetvis flera olika behandlingsmetoder, men den allra vanligaste behandlingsmetoden är receptfri fästingmedicin för hund eller katt. Läkemedlet är för utvärtes bruk och droppas direkt på huden. Till hundar finns det även halsband mot fästingar. Läs bipacksedeln noga innan du ger fästingmedicin till hund eller katt.

Symptom för fästingbett hos hund

Misstänker du ett fästingbett hos hund? Fästingen kan sprida sjukdomar som borrelia och anaplasma, som överförs med ett fästingbett till hund. Symtomen kan ibland vara diffusa och det kan vara svårt att säkert veta att det är borrelia.

Här är symtomen för borrelia på hund:

  • Hälta
  • Trötthet
  • Avmagring
  • Nedsatt aptit
  • Feber
  • Rodnad i huden

Om du misstänker borrelia på hund, är det viktigt att du kontaktar en veterinär.

Hur man tar bort en fästing

En vanlig fråga är "hur tar man bort en fästing?". Här går vi igenom hur man gör ー steg för steg:

  1. Använd pincett eller fästingborttagare.
  2. Ta tag om fästingen så nära dess mun som möjligt.
  3. Dra sedan försiktigt rakt ut.
  4. Efteråt tvättar du såret med tvål och vatten och med desinfektionsvätska.

Vad gör jag om en del av fästingen finns kvar i såret?

Ibland kan det vara svårt att ta bort en fästing helt och hållet. Använd nål och pincett för att försöka få bort resterna av fästingen.