Coronaviruset

Coronaviruset (covid-19) är en infektionssjukdom som liknar influensa. De flesta som drabbas blir lindrigt sjuka medans det finns de som drabbas hårdare. För att minska spridningen av viruset är det viktigt att stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom. Om du rör dig i kollektivtrafiken eller på plaster där det är svårt att undvika trängsel rekommenderas att du använder munskydd, för din och andras säkerhet. Om du har varit i kontakt med en person som är smittad av viruset och du känner av symtom eller besökt ett land där viruset har stor spridning, kontakta 1177 för rådgivning. För mer information hänvisar vi i första hand till Folkhälsomyndighetens hemsida. 
Har du frågor kan du ringa informationsnr 113 13.

Var hittar jag information om Corona?

Har du funderingar kring Coronaviruset? Läs i första hand på folkhälsomyndigheten.se 

Vill du hellre prata med någon? Ring nationella informationsnumret 113 13

Har du symtom? Kontakta Vårdguiden 1177

Finns det läkemedel så det räcker till alla?

Just nu är många oroliga över covid-19 och om det finns tillräckligt med läkemedel hos våra apotek. Att våra kunder ska ha tillgång till sina läkemedel och andra produkter är självklart viktigt för oss och vi gör vårt bästa för att möjliggöra detta.

Därför får du just nu köpa max 3st förpackningar per produkt inom värk, hosta och alcogel när du handlar utan recept. Regeringen har beslutat att du bara får hämta ut läkemedel och andra receptvaror för upp till 90 dagars förbrukning. Det är ingen brist på receptbelagda läkemedel, men leverantörerna hinner inte skicka ut tillräckligt med läkemedel om alla hämtar ut ovanligt stora mängder

De flesta av våra apotek håller öppet som vanligt. På grund av högre belastning fokuserar personalen på kunderna som befinner sig i apoteket. Det innebär att det kan bli längre väntetider än vanligt och vi ber om din förståelse och ditt tålamod.

Måste jag bära munskydd?

Munskydd är ett komplement till tidigare råd och det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid symtom.
Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i Sverige kan användning av munskydd vara bra i sammanhang där det är svårt att hålla avstånd, exempelvis i kollektivtrafiken eller i andra mindre utrymmen. För att munskydd ska ha önskad effekt och skydda mot droppsmitta är det viktigt att använda skyddet på rätt sätt.

Så här sätter du på ett munskydd
• Rengör händerna med tvål och vatten eller handsprit.
• Kontrollera att munskyddet inte har skador
• Om munskyddet är färgat, vänd den blå sidan ut från ansiktet.
• Fäst banden och placera översta kanten av munskyddet över näsryggen och den nedersta under hakan.
• Tryck till över näsryggen så att munskyddet sitter tätt mot huden.
• Kontrollera att kanten på munskyddet ligger tätt mot huden runt hela skyddet.

Bra att tänka på
• Munskydd är till för engångsbruk.
• Undvik att röra munskyddet medan det sitter på.
• Byt munskyddet om det blir fuktigt.
• Ta inte av det när du exempelvis ska prata
• Välj ett CE-certifierat munskydd.

Sjuk eller i riskgrupp? Be ett ombud att hämta ut dina läkemedel

Har du feber, hosta eller luftvägssymtom ber vi dig skicka en vän som kan agera ett ombud för att hämta dina läkemedel och handla allt du behöver hos oss. Vi är måna om våra kunder och medarbetares hälsa. Många av våra kunder har dessutom nedsatt immunförsvar så vi hoppas att du vill hjälpa oss att värna om deras hälsa på detta sätt. 

Ska du hämta ut receptbelagda läkemedel åt någon annan behöver du en fullmakt. Läs mer om fullmakt här.

Tillhör du en riskgrupp kan du få hjälp av olika organisationer i flera av landets kommuner. Exempelvis har Röda Korset och Svenska kyrkan volontärer som agerar ombud. Kontakta din kommun för att få mer information om tillvägagångssättet och vilken hjälporganisation som är aktuell där du bor.

Vilka är symtomen på viruset?

- Snuva
- Halsont
- Huvudvärk
- Värk i muskler och leder
- Feber
- Torrhosta
- Bevär med andningen

De flesta får lindringa symtom som påminner om en vanlig förkylning, men för vissa kan symtomen likna en lunginflammation. Symtomen uppkommer oftast inom 2-5 dagar, men det kan ibland ta upp till 2 veckor. 

Vad kan jag göra själv?

- Tvätta händerna ofta och noga med varmt vatten och tvål
- Nys och hosta i armvecket
- Undvik att röra dig i ögonen, näsa och mun
- Håll avstånd till andra, minst 1,5 meter

 Digital vård via Doktor24

Du kan kontakta vår samarbetspartner Doktor24 om du misstänker att du har covid-19 eller har symtom. Doktor24 kan ge dig medicinska råd, skriva sjukintyg och ge dig vidare hjälp om det behövs. Tjänsten är 24/7, mån-sön. 

Läs mer om vårt samarbete med Doktor24

Information in different languages

Do you want information about Corona in different languages? We have a colloboration with tellcorona.com, click here to visit their website