Coronaviruset

Coronaviruset (covid-19) är en infektionssjukdom som liknar influensa. De flesta som drabbas blir lindrigt sjuka. För mer information hänvisar vi i första hand till Folkhälsomyndighetens hemsida. Har du frågor kan du ringa informationsnr 113 13. Om du besökt ett land där sjukdomen sprids och du har symtom ska du ringa 1177. Har du varit i kontakt med en person som är smittad av viruset och du känner symtom ska du också kontakta 1177. 

Var hittar jag information om Corona?

Har du funderingar kring Coronaviruset? Läs i första hand på folkhälsomyndigheten.se 

Vill du hellre prata med någon? Ring nationella informationsnumret 113 13

Har du symtom? Kontakta Vårdguiden 1177

Finns det läkemedel så det räcker till alla?

Just nu är många oroliga över covid-19 och om det finns tillräckligt med läkemedel hos våra apotek. Att våra kunder ska ha tillgång till sina läkemedel och andra produkter är självklart viktigt för oss och vi gör vårt bästa för att möjliggöra detta.

Därför får du just nu köpa max 3st förpackningar per produkt inom värk, hosta och alcogel när du handlar utan recept. Regeringen har beslutat att du bara får hämta ut läkemedel och andra receptvaror för upp till 90 dagars förbrukning. Det är ingen brist på receptbelagda läkemedel, men leverantörerna hinner inte skicka ut tillräckligt med läkemedel om alla hämtar ut ovanligt stora mängder

De flesta av våra apotek håller öppet som vanligt. På grund av högre belastning fokuserar personalen på kunderna som befinner sig i apoteket. Det innebär att det kan bli längre väntetider än vanligt och vi ber om din förståelse och ditt tålamod.

Sjuk eller i riskgrupp? Be ett ombud att hämta ut dina läkemedel

Har du feber, hosta eller luftvägssymtom ber vi dig skicka en vän som kan agera ett ombud för att hämta dina läkemedel och handla allt du behöver hos oss. Vi är måna om våra kunder och medarbetares hälsa. Många av våra kunder har dessutom nedsatt immunförsvar så vi hoppas att du vill hjälpa oss att värna om deras hälsa på detta sätt. 

Ska du hämta ut receptbelagda läkemedel åt någon annan behöver du en fullmakt. Läs mer om fullmakt här.

Tillhör du en riskgrupp kan du få hjälp av olika organisationer i flera av landets kommuner. Exempelvis har Röda Korset och Svenska kyrkan volontärer som agerar ombud. Kontakta din kommun för att få mer information om tillvägagångssättet och vilken hjälporganisation som är aktuell där du bor.

Vilka är symtomen på viruset?

- Snuva
- Halsont
- Huvudvärk
- Värk i muskler och leder
- Feber
- Torrhosta
- Bevär med andningen

De flesta får lindringa symtom som påminner om en vanlig förkylning, men för vissa kan symtomen likna en lunginflammation. Symtomen uppkommer oftast inom 2-5 dagar, men det kan ibland ta upp till 2 veckor. 

Vad kan jag göra själv?

- Tvätta händerna ofta och noga med varmt vatten och tvål

- Nys och hosta i armvecket

- Undvik att röra dig i ögonen, näsa och mun 

- Håll avstånd till sjuka människor, minst 1 meter

 Digital vård via Doktor24

Du kan kontakta vår samarbetspartner Doktor24 om du misstänker att du har covid-19 eller har symtom. Doktor24 kan ge dig medicinska råd, skriva sjukintyg och ge dig vidare hjälp om det behövs. Tjänsten är 24/7, mån-sön. 

Läs mer om vårt samarbete med Doktor24

Information in different languages

Do you want information about Corona in different languages? We have a colloboration with tellcorona.com, click here to visit their website