Coronaviruset

Coronaviruset (covid-19) är en infektionssjukdom som liknar influensa. De flesta som drabbas blir lindrigt sjuka medans det finns de som drabbas hårdare. För att minska spridningen av coronaviruset är det viktigt att stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom. Om du rör dig i kollektivtrafiken eller på platser där det är svårt att undvika trängsel rekommenderas att du använder munskydd, för din och andras säkerhet.

Om du har varit i kontakt med en person som är smittad av viruset och du känner av symtom eller besökt ett land där viruset har stor spridning, kontakta 1177 för rådgivning. För mer information hänvisar vi i första hand till Folkhälsomyndighetens hemsida.
Har du frågor kan du ringa informationsnummer 113 13.

Var hittar jag information om Corona?

Har du funderingar kring Coronaviruset? Läs i första hand på folkhälsomyndigheten.se
Vill du hellre prata med någon? Ring nationella informationsnumret 113 13
Har du symtom? Kontakta Vårdguiden 1177

Måste jag bära munskydd?

Munskydd är ett komplement till tidigare råd och det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid symtom på covid-19.
Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i Sverige kan användning av munskydd vara bra i sammanhang där det är svårt att hålla avstånd, exempelvis i kollektivtrafiken eller i andra mindre utrymmen. För att munskydd ska ha önskad effekt och skydda mot droppsmitta är det viktigt att använda skyddet på rätt sätt.

Så här sätter du på ett munskydd:

  1. Rengör händerna med tvål och vatten eller handsprit.
  2. Kontrollera att munskyddet inte har skador
  3. Om munskyddet är färgat, vänd den blå sidan ut från ansiktet.
  4. Fäst banden och placera översta kanten av munskyddet över näsryggen och den nedersta under hakan.
  5. Tryck till över näsryggen så att munskyddet sitter tätt mot huden.
  6. Kontrollera att kanten på munskyddet ligger tätt mot huden runt hela skyddet.

Bra att tänka på när du bär munskydd:

  • Munskydd är till för engångsbruk.
  • Undvik att röra munskyddet medan det sitter på.
  • Byt munskyddet om det blir fuktigt.
  • Ta inte av det när du exempelvis ska prata
  • Välj ett CE-certifierat munskydd.

Du kan köpa andningsskydd och munskydd hos Apoteksgruppen ー vi hjälper gärna till att svara på frågor om hur de bäst används.

Sjuk eller i riskgrupp? Be ett ombud att hämta ut dina läkemedel

Har du feber, hosta eller luftvägssymtom ber vi dig skicka en vän som kan agera ett ombud för att hämta dina läkemedel och handla allt du behöver hos oss. Vi är måna om våra kunder och medarbetares hälsa. Många av våra kunder tillhör dessutom en riskgrupp så vi hoppas att du vill hjälpa oss att värna om deras hälsa på detta sätt.
Ska du hämta ut receptbelagda läkemedel åt någon som är sjuk eller i riskgrupp behöver du en fullmakt. Läs mer om fullmakt här.

Tillhör du en riskgrupp kan du få hjälp av olika organisationer i flera av landets kommuner. Exempelvis har Röda Korset och Svenska kyrkan volontärer som agerar ombud åt dig i riskgrupp. Kontakta din kommun för att få mer information om tillvägagångssättet och vilken hjälporganisation som är aktuell där du bor.

Vilka är symtomen på viruset?

  • Snuva
  • Halsont
  • Huvudvärk
  • Värk i muskler och leder
  • Feber
  • Torrhosta
  • Bevär med andningen

De flesta får lindriga symtom som påminner om en vanlig förkylning, men för vissa kan symtomen likna en lunginflammation. Symtomen uppkommer oftast inom 2-5 dagar, men det kan ibland ta upp till 2 veckor. Är du osäker på om du har pollenallergi, förkylning eller corona? Då kan du jämföra symtom i artikeln förkylning eller corona.

Misstänker du att du har covid-19, köp ett coronatest på apoteket. Vill du veta om du redan har haft coronaviruset ー ta ett antikroppstest.

Vad kan jag göra själv?

  • Tvätta händerna ofta och noga med varmt vatten och tvål
  • Nys och hosta i armvecket
  • Undvik att röra dig i ögonen, näsa och mun
  • Håll avstånd till andra, minst 1,5 meter

Information in different languages

Do you want information about Corona in different languages? We have a colloboration with tellcorona.com, click here to visit their website