Hälsa på brösten

Vi på Apoteksgruppen vill uppmuntra dig att känna igenom dina bröst regelbundet. Välj gärna en bestämd dag i månaden – en dag som du har lätt att komma ihåg. Om du har menstruationer är dagen efter mens lämplig.

Så här känner du på dina bröst, steg för steg:

1. Titta

Stå framför en spegel och titta på dina bröst. Lyft armarna över huvudet och se efter om det syns några indragningar eller oregelbundenheter i bröstens form. Har brösten sin normala form? Är huden jämn, har den sin vanliga färg? Ser bröstvårtorna ut som vanligt?

2. Känn

Passa på att känna igenom brösten medan du duschar. Använd duschkräm eller hudlotion så är det lättare att känna ojämnheter. Raka fingrar, lätt tryck. Höger hand på vänster bröst, vänster hand på höger bröst. 

3. Cirkelrörelser

Gör små cirklande rörelser från bröstvårtan, runt bröstet utåt och upp i armhålan. Kläm även på bröstvårtan för att se om det kommer ut vätska. Upptäcker du en förändring kontakta vårdcentral, gynekolog eller sjukhusets bröstmottagning.

Bröstcancerförbundets initativ Klämdagen

Bröstcancerförbundet har tagit fram appen Klämdagen som hjälper dig att regelbundet känna igenom brösten för att tidigt upptäcka eventuella förändringar.  De har även tagit fram en instruktionsvideo på hur du undersöker brösten på bästa sätt.

Den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor

Idag får 21 kvinnor i Sverige höra att de har bröstcancer. De flesta blir friska efter behandling om bröstcancern upptäcks tidigt. Därför bör du gå på de hälsoundersökningar som du får kallelse till samt göra det till en vana att själv undersöka dina bröst regelbundet.

Det är vanligt att brösten är ojämna. Genom att regelbundet undersöka dina bröst lär du dig hur de brukar kännas. Om du hittar en knöl eller annan förändring kan den vara helt ofarlig men det kan man inte avgöra själv. Sök läkare för bedömning.

Bröstcancerförbundet ger dig fler svar

Bröstcancerförbundet är en intresseorganisation som driver bröstcancerbehandlades frågor i samhället. De vill vara de bröstcancerbehandlades "röst och tröst" i medicinska, samhällspolitiska och medmänskliga frågor. Läs mer på deras hemsida.

Köp rosa band och reflexer

Vi säljer det rosa originalbandet från Bröstcancerförbundet vars intäkter går oavkortat till Bröstcancerfonden och forskning kopplat till bröstcancer. Stötta forskningen du också – köp rosa band och reflexer här hos oss på Apoteksgruppen.