Hälsa på brösten ー uppmärksamma symtom på bröstcancer tidigt

Vi på Apoteksgruppen vill uppmuntra dig att känna igenom dina bröst regelbundet för att uppmärksamma symtom på bröstcancer tidigt. Välj gärna en bestämd dag i månaden – en dag som du har lätt att komma ihåg. Om du har menstruationer är dagen efter mens lämplig. Upptäck bröstcancer tidigt och öka möjligheten till behandling.

 

Upptäck bröstcancer ー så här känner du på dina bröst

Det kan vara svårt att veta vilka tecken du ska leta efter för att hitta bröstcancer och hur du ska undersöka brösten. Hur känns en tumör i bröstet? Ska jag massera mina bröst hårt när jag undersöker eller ska jag använda lätta fingertoppar?
Upptäck bröstcancer tidigt ー en guide till hur du undersöker dina bröst steg för steg:

1. Titta

Stå framför en spegel och titta på dina bröst. Lyft armarna över huvudet och se efter om det syns några indragningar eller oregelbundenheter i bröstens form. Har brösten sin normala form? Är huden jämn, har den sin vanliga färg? Ser bröstvårtorna ut som vanligt?

2. Känn

Passa på att känna igenom brösten medan du duschar. Använd duschkräm eller hudlotion så är det lättare att känna ojämnheter. Raka fingrar, lätt tryck. Höger hand på vänster bröst, vänster hand på höger bröst.

3. Cirkelrörelser

Massera ditt bröst med små cirklande rörelser från bröstvårtan, runt bröstet utåt och upp i armhålan. Kläm även på bröstvårtan för att se om det kommer ut vätska. Upptäcker du en förändring kontakta vårdcentral, gynekolog eller sjukhusets bröstmottagning.

Bröstcancerförbundets initiativ Klämdagen

Bröstcancerförbundet har tagit fram appen Klämdagen som hjälper dig att regelbundet känna igenom brösten för att tidigt upptäcka eventuella förändringar som kan vara en tumör i bröstet. De har även tagit fram en instruktionsvideo på hur du undersöker brösten på bästa sätt.

Den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor

Idag får 24 kvinnor/dygn i Sverige höra att de har bröstcancer. De flesta blir friska efter behandling om bröstcancern upptäcks tidigt. Därför bör du gå på de hälsoundersökningar som du får kallelse till samt göra det till en vana att själv undersöka dina bröst regelbundet.
Det är vanligt att brösten är ojämna. Genom att regelbundet undersöka dina bröst lär du dig hur de brukar kännas. Om du hittar en knöl eller annan förändring kan den vara helt ofarlig men det kan man inte avgöra själv. Sök läkare för bedömning om du misstänker att du har bröstcancersymtom.

Bröstcancerförbundet ger dig fler svar

Bröstcancerförbundet är en intresseorganisation som driver bröstcancerbehandlades frågor i samhället. De vill vara de bröstcancerbehandlades "röst och tröst" i Livet efter bröstcancer, i medicinska, samhällspolitiska och medmänskliga frågor. Läs mer på deras hemsida.

Köp rosa band och reflexer

Vi säljer det rosa originalbandet från Bröstcancerförbundet vars intäkter går oavkortat till Bröstcancerfonden och forskning kopplat till bröstcancer. Stötta forskningen du också – köp rosa band och reflexer här hos oss på Apoteksgruppen.