3 vanliga barnsjukdomar och hur du behandlar dem

Det är vanligt att barn blir sjuka. Under barnets första år kommer han eller hon att drabbas av upp till 15 förkylningar. Det finns också andra vanliga barnsjukdomar. Här kan du läsa mer om tre vanliga sjukdomar och hur du som förälder bäst kan hjälpa ditt barn

Den allra första tiden har barnet ett visst skydd mot att bli sjuk tack vare att han eller hon fått antikroppar från mamman. Med tiden bygger barnet upp sitt eget immunförsvar och under den perioden är det vanligt väldigt vanligt med sjukdomar hos barn. Från att ha drabbats av upp till 15 förkylningar per år under de första åren, blir ett barn i tioårsåldern förkyld lika sällan som en vuxen.

Lista över 3 vanliga barnsjukdomar

Det finns många barnsjukdomar som ditt barn kan smittas av. När barnet träffar fler människor, exempelvis börjar på förskola, ökar risken att bli sjuk. Här är en lista över barnsjukdomar som är vanliga att drabbas av.

Vattkoppor

Vattkoppor är en smittsam barnsjukdom som först visar sig i form av röda prickar som sedan blir till små vätskefyllda blåsor som slutligen spricker och torkar ut. Blåsorna kliar intensivt och kan göra det svårt att sova. Vattkoppor kan finnas över hela kroppen och kan göra det plågsamt att sitta om barnet fått blåsor mellan skinkorna eller i underlivet. Från dess att barnet blivit smittat, tar det cirka två-tre veckor innan de första symtomen visar sig.

Så behandlas vattkoppor: Vattkoppor orsakas av virus och går över av sig själv, men du kan hjälpa barnet med klådan genom att hålla det svalt i rummet, badda utsatta områden med kallt vatten och lindra klådan med kylbalsam eller kylspray. Håll kopporna så fina som möjligt - tvätta med alsolsprit om det börjar bildas rodnader eller om du ser att det kommer var. Kylbalsam och alsollösning finns att köpa receptfritt på apotek. Vissa receptfria läkemedel med antihistaminer kan användas mot klåda, till exempel läkemedel som innehåller loratadin. Har ditt barn stora problem kan du köpa en speciell mousse (PoxClin Coolmousse) på ett apotek som kan lindra besvären. Låt moussen stå i kylskåpet för extra kylande effekt. 

Behöver ditt barn febernedsättande är det i första hand paracetamol som gäller. Barn med vattkoppor bör inte behandlas med Ibuprofen eller kortison i någon form. Det riskerar att fördröja läkningen. 

Svinkoppor

Svinkoppor är en hudinfektion som orsakas av streptokocker/stafylokocker och är mycket smittsam. Du märker att barnet har smittkoppor om han eller hon plötsligt får små, varfyllda blåsor kring munnen eller näsan. När blåsorna spricker täcks såren av gula fjäll och skorpor. Svinkoppor smittar vid direktkontakt, så undvik att pilla på såren. Först när såren är helt läkta slutar barnet att smitta.

Tvätta bort skorporna med tvål och vatten, se till att hålla en god handhygien för att undvika smittspridning. Vill du skynda på läkningen, kan en salva från apotektet hjälpa (Microcid 1%). Om barnet har stora besvär eller om infektionen inte har gått över på 7 dagar, kan ni kontakta läkare för att få en antibiotikakur utskriven.

Tips på behandling av svinkoppor: 3-4gånger per dag.

1. Tvätta med mild tvål och vatten – när skorporna är blöta och inte längre sitter fast kan du ta bort dem.

2. Badda med en riklig mängd klorhexidinlösning och låt lufttorka.

3. Smörj in kopporna med receptfri salva mot svinkoppor som innehåller en procents väteperoxid (Microcid 1%).

Höstblåsor

Höstblåsor är en annan smittsam barnsjukdom orsakad av virus. Blåsorna visar sig ofta vid sensommaren eller hösten och sprids lätt i stora barngrupper exempelvis på förskolan. Ett barn med höstblåsor får ofta feber och smärtsamma blåsor i munnen eller på händer och fötter. Blåsorna kan ge plågsamma sår och utslag i handflatorna och under fötterna.

Så behandlas höstblåsor: Sänk febern med febernedsättande (Paracetamol eller ibuprofen) vilket kan lindra besvären och ge barnet glass eller kall dryck för att lindra blåsor i munnen. Sjukdomen varar i cirka 7 dagar.

Ovanliga barnsjukdomar

Följer barnet det nationella vaccinationsprogrammet minskar antalet barnsjukdomar. Många sjukdomar har blivit allt ovanligare i takt med att barn vaccineras.

Ovanliga barnsjukdomar ー lista:

  • Mässlingen
  • Röda hund
  • Polio
  • Stelkramp
  • Difteri
  • Påssjuka
  • Kikhosta

Förutom att drabbas av barnsjukdomar, är det vanligt att barn får olika allergier. Pollenallergi hos barn är ofta förekommande, precis som pälsdjursallergi eller födoämnesallergi.