Förbättra relationen mellan barn och föräldrar

Att bli förälder innebär många stunder av glädje och lycka, men också många utmaningar. Både för förhållandet och för relationen med familjens minsta medlem. Hur skapas då en så bra relation mellan barn och föräldrar som möjligt? Tålamod, stora öron och mycket kärlek.

Att bli förälder

Under graviditeten fick du och din partner möjlighet att gå kurser för att förbereda er inför förlossningen. Kanske lärde ni er att profylaxandas och testade olika förlossningspositioner. Mycket fokus läggs på själva graviditeten och förlossningen, men hur förbereder du dig för de kommande 18 åren? Det kan vara svårt att föreställa sig hur det är att bli förälder och även om du redan har barn, är alla barn olika. Det som fungerat med syskonet, kanske inte fungerar med nytillskottet.

Skapa de bästa förutsättningarna

För att få en bra start på ert familjeliv kan du som förälder tänka på vissa saker. Här kommer några råd från oss på Apoteksgruppen.

 • Prata igenom tillsammans hur ni vill vara som föräldrar
 • Försök att dela på föräldraledigheten för att båda ska ha en chans att skapa band till barnet
 • Om ni vill: komplettera amningen med flaskmatning. Då kan exempelvis mamman amma barnet under dagen och partnern kan ge barnet modersmjölkersättning under natten. På så sätt kan båda hjälpas åt och får möjlighet att umgås med barnet på egen hand.
 • Överväg att införskaffa en bärsjal eller en bärsele. En sjal eller ett sele låter barnet vara nära föräldern, vilket gör barnet lugnare och hjälper till att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Med barnet i en sjal eller sele, får du också händerna fria och blir mer rörlig.
 • Läs gärna på om vanliga barnsjukdomar och se till att ni har febertermometer, febernedsättande och koksaltlösning hemma så att ni är förberedda inför den första sjuktiden.
 • Glöm inte bort ett eventuellt syskon. Gör roliga saker tillsammans allihop, men låt även syskonet få egen tid med båda föräldrarna. Att få syskon är en stor omställning, visa kärlek och förståelse för det större barnet.

När barnet blir äldre

Den första tiden handlar allt om att ta hand om barnet och hitta rutiner som får vardagen att fungera. Barnet genomgår olika utvecklingsfaser och visar sin egen vilja. Ett barn med stark vilja kan vara svårt för föräldrar att hantera och relationen mellan barn och föräldrar kan bli ansträngd. Det finns många böcker om barnuppfostran och det som fungerar för grannens barn, kanske inte fungerar för ditt barn. Här kommer några grundläggande råd för att skapa ett bra samspel mellan föräldrar och barn:

 • Välj dina strider som förälder. Om du hela tiden tillrättavisar, kommer barnet att sluta lyssna.
 • Ge mer kärlek. Forskning visar att om du ger fem gånger mer kärlek för varje tillrättavisning, förbättrar du relationen till barnet.
 • Lyssna på barnet. Engagera dig i barnets intressen. Om barnet ser att du är intresserad, stärks barnets självkänsla. Försök hitta gemensamma intressen.
 • Sätt dig in i barnet situation. Försök förstå varför barnet reagerar som det gör. Att ett barn är trött och irriterat kan exempelvis bero på pollenallergi hos barn eller att barnet varit med om något på förskolan.

Tre tips för att undvika konflikter

Konflikter går ofta att förebygga. Här kommer några tips på hur du kan göra.

 • Blir det ofta bråk när barnet är hungrig? Se till att ha med grönsaksstavar, russin eller nyttiga snacks som kan höja humöret.
 • Blir det kaos när ni ska iväg på morgonen? Gå upp lite tidigare eller lägg fram kläder dagen innan. Försök att hjälpas åt med morgonbestyren om det blir stressigt.
 • Blir det alltid bråk om skärmtid? Berätta för barnet hur lång tid han eller hon får spela/ titta på film. Sätt sedan en timer. Förbered gärna barnet på att tiden snart är slut.

För att få ett fungerande familjeliv behöver en förälder ibland tänka om kring barnuppfostran. Det finns böcker att läsa, exempelvis Fem gånger mer kärlek av Martin Forster, Lyhört föräldraskap av Malin Bergström eller Barn som bråkar av Bo Hejlskov Elvén.
Prata även med BVC om vilka föräldrakurser som finns i din närhet.