Pollenallergi hos barn och vuxna

Hösnuva är vanligt hos både stora och små ー men vad beror det på och vilka symtom på pollenallergi hos barn och vuxna finns det? Allergi mot pollen har ökat stadigt under de senaste 20 åren och var femte svensk besväras av pollenallergi. Vardagen för vuxna och barn med pollenallergi kan påverkas mycket av allergin ー både jobbet och skolan kan bli lidande. Vi på Apoteksgruppen berättar mer om vilka symtom pollenallergi hos barn och vuxna kan ge och vad som är viktigt att tänka på.

Det orsakar pollenallergi hos barn och vuxna

Pollenallergi, eller hösnuva som det ofta kallas, orsakas av frömjöl från olika växter. De flesta vuxna och barn med pollenallergi är överkänsliga mot björk, gräs och/eller gråbo. Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar mot ett visst ämne. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion som resulterar i typiska allergiska besvär.

Har en eller båda föräldrar allergi ökar risken för att även barnet ska drabbas. Barn med pollenallergi kan få symtom som trötthet och ha svårt att klara av skolarbetet. Även vuxna kan ha svårt att koncentrera sig på arbetet och besvären kan påverka humöret under perioder.

Pollenallergi hos barn och vuxna ー symtom

Pollenallergi hos barn kan ge symtom tidigt. Allergi hos barn visar sig ofta genom besvär i näsa, ögon och luftvägar. Här är några vanliga symtom på pollenallergi hos barn (och även vuxna):

  • Vattenklar rinnsnuva
  • Nästäppa
  • Kliande näsa
  • Nysattacker
  • Kliande ögon
  • Rinnande ögon
  • Röda ögon
  • Tungt att andas
  • Väsande eller pipande andning

Pollenallergi hos barn ger symtom som kan vara besvärliga. I medelåldern blir besvären ofta lindrigare.

Allergi och astma ー allvarliga symtom på pollenallergi hos barn och vuxna

Vid pollenallergi hos barn och vuxna är det vanligt att också lida av astma ー en av tre pollenallergiker lider av astma under pollensäsongen. Astmabesvären förvärras om det är mycket pollen i luften.

Har du eller ditt barn problem med retningar i luftvägarna och hosta kan det vara ett tecken på astma. Både du och ditt barn kan få långvariga besvär med luftrören om inte astman behandlas. Därför är det viktigt att ni söker hjälp hos läkare om ni misstänker astma.

Hur du kan undvika pollenallergi hos små barn

Vid pollenallergi hos små barn är det främst ögon, näsa och andningsvägar du ska titta på. Oftast tror du kanske att barnet är förkylt, men egentligen är det pollen som ligger och spökar. Undvik pollen genom att stänga alla fönster under dagtid (då är pollen som värst), om ni varit utomhus är det bra att tvätta av barnet samt att byta alla kläder. Tänk på att inte hänga ut lakan eller kläder.

Så behandlas symtom vid pollenallergi hos barn och vuxna

Det finns receptfria läkemedel som lindrar pollenallergi för barn i form av tabletter, nässpray och ögondroppar. Beroende på barnets ålder och hur besvären ser ut, skiljer sig behandlingsmetoden. Det är viktigt att läsa noga vilken produkt och dos som passar ditt barn, speciellt om det gäller pollenallergi hos små barn.

Är du osäker på vad som kan lindra pollenallergi hos små barn kan du fråga farmaceuterna på ditt närmaste apotek ー vi på Apoteksgruppen vill alltid hjälpa dig. Du kan läsa mer om hur du behandlar allergibesvär i rådgivningsartikeln "Lindring för pollenallergiker".

Tänk på att i vissa fall kan även receptbelagda läkemedel behövas. Misstänker du att ditt barn har pollenallergi kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp och råd med vilken lindring som passar bäst.

Kontakta sjukvården om du eller ditt barn

... får problem med andningen eller pipande andning
... hostar mycket under nätterna
... besväras av allergi året om
... det bara är ena ögat som är irriterat
... receptfria läkemedel inte ger tillräcklig lindring

Andra artiklar om pollen och allergi

Allergi är något som påverkar vardagen för både vuxna och barn. Här kan du läsa mer om olika allergier, överkänslighet och få reda på vad som skiljer pollenallergi hos barn och vuxna från corona: