Pollenallergi hos vuxna och barn

Hösnuva är vanligt hos både stora och små - men vad beror det på och hur kan allergin lindras? Allergi mot pollen har ökat stadigt under de senaste 20 åren och var femte svensk besväras av pollenallergi. Påtagliga allergibesvär kan upplevas som stor påverkan på vardagliglivet, t.ex. kan arbetslivet och skolan bli lidande. Vi på Apoteksgruppen berättar vad pollenallergi är och vad som är viktigt att tänka på.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi, eller hösnuva som det ofta kallas, orsakas av frömjöl från olika växter. De flesta som lider av pollenallergi är överkänsliga mot björk, gräs och/eller gråbo. Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar mot ett visst ämne. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion som resulterar i typiska allergiska besvär. Symtomen är varierande men vattenklar rinnsnuva och nästäppa är vanligt. Nysattacker och klåda i ögon och näsa är också vanligt. Vissa får även astmaliknande symtom som tungt att andas och det kan börja pipa och väsa från luftvägarna.

Det finns olika receptfria läkemedel som lindrar allergibesvär. Är du osäker på vad som passar dig bäst kan du fråga farmaceuterna på ditt närmsta Apoteksgruppen. Du kan läsa mer om hur du behandlar allergibesvär i rådgivningsartikeln "Lindring för pollenallergiker".

Allergi och astma

Har du problem med retningar i luftvägarna och hosta kan det vara ett tecken på astma. Du kan få långvariga besvär med luftrören om du inte behandlar din astma, därför är det viktigt att du söker hjälp hos läkare om du misstänker att du lider av astma. En av tre pollenallergiker lider av astma under pollensäsongen, och är det mycket pollen i luften blir oftast besvären ännu värre.

Barn och pollenallergi

De första symtomen på allergi visar sig oftast redan som barn eller i tonåren, hos många avtar besvären med åldern. Vad som orskar allergi är ännu inte fastställt, men har en eller båda föräldrar allergi ökar risken för att även barnet ska drabbas. Barn som drabbas av pollenallergi kan bli trötta och ha svårt att klara av skolarbetet.

Det finns receptfria läkemedel för barn i form av tabletter, nässpray och ögondroppar. Beroende på barnets ålder och hur besvären ser ut, skiljer sig behandlingsmetoden. Det är viktigt att läsa noga vilken produkt och dos som passar ditt barn. I vissa fall kan även receptbelagda läkemedel behövas, misstänker du att ditt barn har pollenallergi kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp och råd med vilken lindring som passar bäst.

Kontakta sjukvården om du eller ditt barn

... får problem med andningen eller pipande andning
... hostar mycket under nätterna
... besväras av allergi året om
... det bara är ena ögat som är irriterat
... receptfria läkemedel inte ger tillräcklig lindring