Pollenallergi, förkylning eller Corona?

Pollensäsongen rullar igång och det är många som redan känner av symtom på sin allergi. I dessa tider är ett extra viktigt att vara uppmärksam och försiktig om man känner av sjukdomssymtom. Vi har listat de vanligaste symtomen som är inrapporterade gällande covid-19, pollenallergi och vanlig förkylning.

Följ rekommendationerna oavsett förkylning eller corona

Kunskapen om covid-19 är fortfarande begränsad och just nu är det extra viktigt att vara försiktig och uppmärksam på eventuella sjukdomssymtom. Att konstatera om man har influensa, pollenallergi, covid eller förkylning kan vara svårt då skillnaderna ibland knappt är märkbara. I och med detta bör du alltid följa rekommendationerna och stanna hemma för att avstå kontakt med andra vid minsta lilla symtom, oavsett om du misstänker att det är corona, pollenallergi eller förkylning.

Om du är osäker på om dina besvär är på grund av pollen eller corona kan du som pollenallergiker medicinera som du brukar göra mot din allergi. Om symtomen inte förvärras och behandlingen hjälper samt att du själv gör bedömningen att dina symtom i största sannolikhet beror på pollenallergi behöver du inte stanna hemma. Får du feber eller nya symtom som inte har med din allergi att göra ska du stanna hemma och undvika kontakt med andra till dess att du är symtomfri och sedan två dagar till efter det.

Symtom vid pollenallergi

Nysningar, kliande näsa, röda ögon som kan klia och rinna är vanligt vid pollenallergi. Rinnsnuva med klart vattnigt snor och nästäppa är också vanligt förekommande symtom. Som pollenallergiker kan man även få rethosta och/eller andningspåverkan som ofta förvärras vid ansträngning. På grund av att symtomen för pollenallergi liknar corona ska man vara extra försiktig. För att vara på säkra sidan om att det är pollenallergi och inte corona bör du stanna hemma de första dagarna tills du kan identifiera om pollenmedicinen hjälper mot symtomen eller inte. Skulle dina symtom inte försvinna finns det risk att det är covid eller en förkylning.

Läs mer om pollenallergi.
Läs mer om pollenallergi hos barn.

För dig som lider av allergi eller överkänslighet har vi tipsen och produkterna för dig! Läs mer om födoämnesallergi och parfymfria produkter.

Symtom vid förkylning

Förkylningssymtom liknar corona vilket kan göra det svårt att veta vad du har. Snoret är vanligtvis färgat och symtom som hosta, halsont och generell sjukdomskänsla förekommer ofta. Vid förkylning kan du även få feber, men sällan så hög. Generellt får barn oftare feber vid förkylning än vad vuxna får. Andningspåverkan är sällan förekommande vid förkylning. Om du är osäker om det är en förkylning eller corona rekommenderar vi att kontakta din närmaste vårdcentral eller sjukhus för hjälp.

Läs mer om förkylning.
Läs mer om barn & förkylning.

Symtom vid covid-19

För att hjälpa dig reda ut om du har förkylningssymtom, corona eller pollenallergi har vi sammanställt en lista över de vanligaste rapporterade symtomen vid corona:

  • Snuva
  • Halsont
  • Huvudvärk
  • Värk i muskler och leder
  • Feber
  • Torrhosta
  • Bortfall av lukt och smak
  • Besvär med andningen

Symtomen uppkommer oftast inom 2-5 dagar efter att man utsatts för smitta, men det kan ibland ta upp till 2 veckor. De flesta får lindriga symtom som påminner om en vanlig influensa eller förkylning, men för vissa kan symtomen likna en lunginflammation med andningspåverkan.

Flertalet symtom vid corona liknar pollenallergi och förkylning, så det är viktigt att du stannar hemma om du känner dig sjuk. Det gäller oavsett hur allvarliga symtomen är. Håll avstånd från andra och avstå sociala kontakter för att begränsa smitta.

Läs mer om covid-19 och coronaviruset på 1177.se