Pollenallergi, förkylning eller Corona?

Pollensäsongen är igång för fullt och det är många som känner av symtom på sin allergi. I dessa tider är ett extra viktigt att vara uppmärksam och försiktig om man känner av sjukdomssymtom. Vi har listat de vanligaste symtomen som är inrapporterade gällande covid-19, pollenallergi och vanlig förkylning.

Kunskapen om covid-19 är fortfarande begränsad och just nu är det extra viktigt att vara försiktig och uppmärksam på eventuella sjukdomssymtom. Skillnaderna mellan influensa, förkylning, pollenallergi och covid-19 kan vara små och därför ska du stanna hemma och avstå kontakt med andra personer om du har symtom. Är du pollenallergiker kan du medicinera som du brukar göra mot din allergi, om symtomen inte förvärras och din behandling hjälper samt att du själv gör bedömningen att dina symtom i största sannolikhet beror på pollenallergi behöver du inte stanna hemma. Får du feber eller nya symtom som inte har med din allergi att göra ska du stanna hemma och undvika andra till dess du är symtomfri och sedan två dagar till efter det.

Symtom vid pollenallergi

Nysningar, kliande näsa, röda gon som kan klia och rinna är vanligt vid pollenallergi. Rinnsnuva med klart vattnigt snor och nästippa är vanligt förekommande symtom. Som pollenallergiker kan man även få rethosta och/eller andnöd som ofta förvärras vid ansträningning. Läs mer om pollenallergi här.

Symtom vid förkylning

Snoret är vanligtvis färgat och symtom som hosta, halsont och generell sjukdomskänsla förekommer ofta. Vid förkylning kan du även få feber, men sällan så hög. Generellt får barn oftare feber vid förkylning än vad vuxna får.

Läs mer om förkylning

Läs mer om barn & förkylning

Symtom vid covid-19

De inrapporterade symtomen vid corona är feber, torrhosta, snuva, ont i halsen, huvudvärk, men även även ont i muskler och leder samt illamående. Andningspåverkan är ett vanligt symtom, vilket också förekommer vid pollenallergi men är inte lika vanligt vid influensa och förkylning.

Stanna hemma om du är sjuk och därefter ytterligare två dagar. Det gäller oavsett hur lindriga dina symtom är. Håll avstånd från andra och avstå sociala kontakter för att undvika smitta.

Läs mer om covid-19 hos Folkhälsomyndigheten och 1177.se.