Parfymfritt - för din egen och andras hälsa

Vad använder du för parfym? Du svarar kanske din favortitdoft. Men ta dig en liten stund och fundera på hur många olika parfymer och därmed kemikalier du får på dig under en dag: schampot, balsamet, duschkrämen, hudkrämen, ansiktskrämen, deodoranten, hårprodukterna, rakvattnet, tvättmedlet, sköljmedlet... och javisstja, parfymen.

Det finns många anledningar att välja parfymfritt. Både för din och andras hälsa. Under de senaste decennierna har utvecklingen av astma, allergi och annan överkänslighet ökat. Faktorer som dofter kan trigga besvären och enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken att utveckla kontaktallergi med ökad hudexponering för olika allergiframkallande ämnen, som parfymämnen - en av de främsta källorna till bland annat kontaktallergi.

Astma

Astma beror på en inflammation i luftrörens slemhinnor och kännetecknas bland annat av en ökad känslighet för en mängd olika ämnen och faktorer, till exempel fysisk ansträngning, irritanter eller allergener. Starka dofter kan utlösa astmaanfall. Förutom parfym och rakvatten kan även hygienprodukter, doftande tvätt- eller rengöringsmedel, tobaksrök och allergiframkallande eller doftande blommor ge besvär. Om det är astma som ligger till grund för parfymöverkänsligheten behöver den behandlas med astmamedicin.

Kontaktallergi

Kontaktallergi är inte medfött utan kan uppkomma efter kortare eller längre tids kontakt med ett ämne som irriterar eller framkallar allergi.
Det allergiska kontakteksemet uppstår när huden varit i kontakt med något du utvecklat allergi mot, till exempel nickel, eller parfym. För vissa ämnen krävs det långvarig kontakt för att allergi ska uppstå, för andra kan det gå fort. Exempel på ämnen som ofta framkallar allergiskt kontakteksem är nickel, parfymämnen, krom, gummi samt vissa konserveringsmedel. Sammanlagt finns det ca 4 000 ämnen som kan orsaka kontaktallergi.
Parfymallergi har ökat de senaste 50 åren och den troligaste anledningen är ökad exponering av parfymämnen.

Doftöverkänslighet

Över 30 % av svenskarna upplever att de har besvär med olika dofter och kemikalier. Ca 6 % av alla vuxna i Sverige uppger att de får sådana besvär av detta att de begränsas i sin vardag. I dagligt tal kallar vi det doftöverkänslighet. Inom vården används begreppet sensorisk hyperreaktivitet, SHR, för detta tillstånd. Det är inte lukten i sig som framkallar besvären utan den retning av nervtrådar i luftvägarnas slemhinnor som ett doftande ämne framkallar genom det så kallade kemestetiska sinnet. I vanliga fall svarar luktsinnet och ger oss en förnimmelse av lukt långt innan det kemestetiska sinnet reagerar. Hos personer med SHR verkar det kemestetiska sinnet av ännu okänd anledning överreagera. Som en följd av denna överretbarhet i det sensoriska nervsystemet uppkommer olika symtom.

Symtom vid doftöverkänslighet

Patienter med doftöverkänslighet beskriver ofta luftvägssymtom som liknar symtom vid astma, allergi eller KOL. Ber man en patient med SHR att själv peka ut var i luftvägen symtomen sitter, så är det vanligt att de pekar mot halsen/struphuvudet.

Vanliga symtom är:

  • hosta
  • tungt att andas
  • tryck över bröstet
  • heshet
  • snuva och nästäppa
  • ögonirritation

Förutom luftvägssymtom så beskriver en del personer med SHR också mer allmänna symtom, som huvudvärk, yrsel, trötthet och svettningar.

Barn och parfym

Barn och kemikalier är inte en passande kombination. Om barn utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen kan de ändå få i sig mer, eftersom de har tunnare hud och andas snabbare än en vuxen. Dessutom befinner sig små barn ofta nära golvet där kemikalierester kan samlas i dammet. De tar på, smakar och suger på saker.

Tänk på:

  • Välj parfymfritt! Tvättmedel, hudprodukter, schampon, våtservetter... Håll utkik efter Svalanmarkeringen, som är Astma- och Allergiförbundets kvalitetsmärkning på produkter fria från allergen, parfym och irriterande ämnen.
  • Köp begagnade kläder och lakan. Tvätta nya kläder och textilier innan ditt barn använder dem.
  • Undvik allt för mycket plast, i synnerhet äldre plastprodukter.
  • Värm inte mat på plasttallrikar, detta frigör kemikalier.

Parfymfria veckan, vecka 44 - en vecka för alla

Den parfymfria veckan sker på initiativ av Astma- och Allergiförbundet, veckan syftar till att synliggöra det utbredda problem som doftöverkänslighet innebär. Att inte kunna göra helt vanliga saker som att gå i affärer, åka kommunalt eller gå på bio är en verklighet som många med utbredd doftöverkänslighet lever i. Även om de flesta klarar vardagen med alla dofter som finns omkring oss så är det många som reagerar på exempelvis starka parfymer eller starkt doftande blommor.

Gör skillnad

Passa på och prova att leva parfymfritt denna vecka och upplev friheten från onödiga kemikalier. Är du inte redo att göra dig av med favoritparfymen riktigt än, så parfymbanta! Inte bara bidrar du till att minska den totala mängden kemikalier som du och alla dina medmänniskor utsätts för dagligen, du kommer att märka en ökad finkänslighet i ditt luktsinne.

Klicka här för mer information från Astma- och Allergiförbundet.