5 starka skäl att välja parfymfria produkter

Parfym luktar inte bara gott ー det kan också utlösa anfall av astma, öka risken för kontaktallergi och ge doftöverkänslighet. Överkänslighet mot dofter är något som besvärar var tredje svensk. Fundera över hur många olika parfymer du har på dig under en dag: schampot, balsamet, duschkrämen, hudkrämen, ansiktskrämen, deodoranten, hårprodukterna, rakvattnet, tvättmedlet, sköljmedlet och parfymen. Väljer du istället parfymfria produkter kan du göra stor skillnad för både din och andras hälsa.

 

Fördelar med parfymfritt

Det finns många fördelar med parfymfria produkter. Under de senaste decennierna har utvecklingen av astma, allergi och annan överkänslighet ökat. Faktorer som dofter kan trigga besvären och enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken att utveckla allergi med ökad hudexponering för olika allergiframkallande ämnen, som parfymämnen ー en av de främsta källorna till bland annat hudallergi. Här är fem anledningar att välja bort parfymerade produkter så ofta som möjligt:

 • Underlätta tillvaron för andra. Parfymfria produkter gör tillvaron lättare för människor som är doftöverkänsliga, allergiska eller har astma. Även barn och gravida är känsligare för dofter.
 • Minska risken för att själv bli allergisk. Risken att bli allergisk ökar om du dagligen utsätts för kemikalier och allergener som finns i parfymer.
 • Bättre på att urskilja dofter. När du väljer parfymfria produkter blir din näsa också känsligare och bättre på att urskilja dofter.
 • Välj själv. Minskar du antalet parfymerade produkter som du har på dig, kan du också själv välja hur du ska lukta.
 • Hjälp fermonerna på traven. Med mindre parfym kan dessutom fermoner, doftämnen från våra svettkörtlar, träda fram. Vissa studier visar att fermonerna har betydelse i valet av partner.

Kontaktallergi och sjukdomar förvärras av parfymerade produkter

Här kan du läsa mer om sjukdomar och allergier som blir värre om någon i omgivningen bär starkt parfymerade produkter:

Astma

Astma beror på en inflammation i luftrörens slemhinnor och kännetecknas bland annat av en ökad känslighet för en mängd olika ämnen och faktorer, till exempel fysisk ansträngning, irritanter eller allergener. Starka dofter kan utlösa astmaanfall. Förutom parfym och rakvatten kan även hygienprodukter, doftande tvätt- eller rengöringsmedel, tobaksrök och allergiframkallande eller doftande blommor ge besvär. Om det är astma som ligger till grund för parfymöverkänsligheten behöver den behandlas med astmamedicin. Har någon i ditt hushåll eller grannen astma? Byt till parfymfritt sköljmedel i den gemensamma tvättstugan och försök att använda fler parfymfria produkter.

Kontaktallergi/hudallergi

Kontaktallergi, även kallat hudallargi, är inte medfött utan kan uppkomma efter kortare eller längre tids kontakt med ett ämne som irriterar eller framkallar allergi.
Det allergiska kontakteksemet uppstår när huden varit i kontakt med något du utvecklat allergi mot, till exempel nickel, eller parfym. För vissa ämnen krävs det långvarig kontakt för att hudallergi ska uppstå, för andra kan det gå fort.

Exempel på ämnen som ofta framkallar allergiska kontakteksem är nickel, parfymämnen, krom, gummi samt vissa konserveringsmedel. Sammanlagt finns det cirka 4 000 ämnen som kan orsaka allergi. Parfymallergi har ökat de senaste 50 åren och den troligaste anledningen är ökad exponering av parfymämnen ー ännu en anledning av välja parfymfria produkter.

Doftöverkänslighet ー Stress & oro kan förvärra besvären

Över 30 % av svenskarna upplever att de har besvär med olika dofter och kemikalier. Ca 6 % av alla vuxna i Sverige uppger att de får sådana besvär av detta att de begränsas i sin vardag. I dagligt tal kallar vi det doftöverkänslighet. Inom vården används begreppet sensorisk hyperreaktivitet, SHR, för detta tillstånd.

Det är inte lukten i sig som framkallar besvären utan den retning av nervtrådar i luftvägarnas slemhinnor som ett doftande ämne framkallar genom det så kallade kemestetiska sinnet. I vanliga fall svarar luktsinnet och ger oss en förnimmelse av lukt långt innan det kemestetiska sinnet reagerar. Hos personer med SHR verkar det kemestetiska sinnet av ännu okänd anledning överreagera. Som en följd av denna överretbarhet i det sensoriska nervsystemet uppkommer olika symtom. Överkänslighet och stress fungerar dåligt tillsammans. Stress och oro kan göra besvären värre.

Doftöverkänslighet ー Symtom

Patienter med doftöverkänslighet beskriver symtom som ofta rör luftvägarna och liknar symtom vid astma, allergi eller KOL. Ber man en patient med SHR att själv peka ut var i luftvägen symtomen sitter, så är det vanligt att de pekar mot halsen/struphuvudet.
Doftöverkänslighet visar symtom som:

 • Hosta
 • Tungt att andas
 • Tryck över bröstet
 • Heshet
 • Snuva och nästäppa
 • Ögonirritation

Förutom luftvägssymtom, beskriver en del personer med SHR också mer allmänna symtom, som huvudvärk, yrsel, trötthet och svettningar.

OBS! Kom ihåg att vid överkänslighet kan stress förvärra symtomen. Det betyder inte att överkänsligheten har blivit värre utan att du kanske skulle ha reagerat med lättare symtom om du inte varit stressad.

Barn och parfym

Barn och kemikalier är inte en passande kombination. Om barn utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen kan de ändå få i sig mer, eftersom de har tunnare hud och andas snabbare än en vuxen. Produkter med parfym kan leda till hudutslag, klåda och hosta hos barn. Dessutom befinner sig små barn ofta nära golvet där kemikalierester kan samlas i dammet. De tar på, smakar och suger på saker. Välj parfymfria produkter ー så långt det går. Tänk på:

 • Undvik parfym! Välj parfymfritt sköljmedel, tvättmedel, hudprodukter, schampon, våtservetter... Håll utkik efter Astma- och Allergiförbundets kvalitetsmärkning på produkter fria från allergen, parfym och irriterande ämnen.
 • Köp begagnade kläder och lakan. Tvätta nya kläder och textilier innan ditt barn använder dem.
 • Undvik allt för mycket plast, i synnerhet äldre plastprodukter.
 • Värm inte mat på plasttallrikar, detta frigör kemikalier.

Parfymfria hudvårdsprodukter för känslig hud

Vi på Apoteksgruppen tycker att det är viktigt att det finns en möjlighet att välja parfymfria produkter i vårt sortiment. Många märken har parfymfria hudvårdsprodukter som du kan välja. Tänk på att alla produkter som rekommenderas för känslig hud inte automatiskt är parfymfria hudvårdsprodukter. Produkter för känslig hud kan innehålla parfym, men det är en parfym som anses fri från allergener.

Fråga gärna vår kunniga personal om du vill ha tips på en bra parfymfri produkt!

Parfymfria veckan, vecka 45 ー en vecka för alla

Den parfymfria veckan sker på initiativ av Astma- och Allergiförbundet, veckan syftar till att synliggöra det utbredda problem som överkänslighet innebär. Att inte kunna göra helt vanliga saker som att gå i affärer, åka kommunalt eller gå på bio är en verklighet som många med utbredd doftöverkänslighet lever i. Även om de flesta klarar vardagen med alla dofter som finns omkring oss så är det många som reagerar på exempelvis starka parfymer eller starkt doftande blommor.

Gör skillnad

Passa på och prova att leva parfymfritt denna vecka och upplev friheten från onödiga kemikalier. Är du inte redo att göra dig av med favoritparfymen riktigt än, så parfymbanta! Inte bara bidrar du till att minska den totala mängden kemikalier som du och alla dina medmänniskor utsätts för dagligen, du kommer att märka en ökad finkänslighet i ditt luktsinne.
Klicka här för mer information från Astma- och Allergiförbundet.

Tips på produkter för känslig hy

Har du känslig hy eller är överkänslig för dofter bör du alltid sikta på att köpa parfymfria produkter. Du kan då undvika rodnad, utslag och klåda. Nedan kan du läsa mer om produkter som ofta säljs i en parfymfri variant.

Parfymfritt sköljmedel & tvättmedel

Det finns ett stort utbud av parfymfria sköljmedel som är rekommenderade av astma- och allergiförbundet. Du får en mjuk tvätt som känns härlig mot huden samtidigt som du inte behöver oroa dig för klåda och utslag som sköljmedel med parfym kan orsaka för de med känslig hud.

Parfymfri hudvård

Har du känslig hy är det viktigt med parfymfria hudvårdsprodukter. Huden i ansiktet är vanligtvis känsligare än på resterande delar av kroppen. Oavsett om du är känslig i huden eller är överkänslig med dofter rekommenderar vi parfymfri hudvård för att lindra dina besvär och undvika allergiska reaktioner

Annan läsning som kan intressera dig

På Apoteksgruppens webbplats har vi samlat artiklar som vi tror att du kan vara intresserad av. Läs mer om:

Referens:
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/allergier-och-overkanslighet/doftoverkanslighet/