Lindring för pollenallergiker

Våren och sommaren är en källa till glädje för de allra flesta, men den kan vara en plåga för dig som är allergiker. Kanske hör du till dem som lider av kliande ögon, rinnsnuva och nysningar när luften fylls av pollen. Hos oss på Apoteksgruppen får du råd och hjälp så att du också kan njuta av våren.

Prosit, slipp hösnuvan!

Vi på Apoteksgruppen har ett stort utbud av receptfria produkter som lindrar besvären från både näsa och ögon. Är du osäker på vad du behöver? Beskriv dina symtom för vår personal så får du professionell hjälp med att välja rätt läkemedel. Var också noga med att läsa bipacksedeln som följer med medicinen.

Receptfria produkter mot pollenallergibesvär

Pollenallergi har ökat stadigt under de senaste 20 åren och var femte svensk lider av allergi. Påtagliga allergibesvär kan upplevas som stor påverkan på vardagliglivet, t.ex. kan arbetslivet och skolan blir lidande. Därför kan det vara bra att använda receptfria produkter för behandling av din pollenallergi.

Vilka produkter som passar dig beror på vilka symtom du får. Du kan använda produkterna hela pollensäsongen men kontakta sjukvården om du inte känner dig bättre efter två veckors självbehandling eller om du har kraftig allergi med astmaliknande symtom.

Ögondroppar och nässpray för lindriga besvär

För lindriga till måttliga besvär kan man använda ögondroppar och nässprayer. Detta innebär att du kan använda ögondroppar eller nässpray beroende på om du får röda och kliande ögon eller snuva och nästäppa. Det finns två olika typer av ögondroppar och båda verkar ganska snabbt. Det finns däremot flera olika nässprayer mot pollenallergi. Nässpray som verkar snabbt, förebyggande eller en helt ny trippelverkande nässpray som inaktiverar pollen, skyddar näsan och eliminerar resterna.

Nässköljning kan ge lindring

Du kan även skölja näsan regelbundet med koksalt för att få bort allergener i nässlemhinnan. Använd gärna därefter en återfuktande nässpray för att smörja näsan så att det inte blir torrt. Nässpray med kortison är lämplig vid långvariga näsbesvär, men tänk på att det tar några dagar innan man får full effekt och man måste använda det regelbundet.

Behandla i förebyggande syfte

Ögondroppar och nässprayer med natriumkromoglikat bör användas i förebyggande syfte, vilket innebär att läkemedlet har bäst effekt om du börjar behandla dig innan säsongen startar, för att få bra skydd hela allergiperioden.

Allergitabletter

Har du allergibesvär i både ögon och näsa är allergitabletter att rekommendera. En del kan uppleva biverkningar av allergitabletter, t.ex. trötthet eller dåsighet, och därför kan det vara värt att testa med ögondroppar eller nässpray innan man använder allergitabletter.

Numera finns det allergitabletter som ger minskad trötthet eller dåsighet, fråga gärna så hjälper vi dig att hitta en tablett som passar dina behov. För en kraftigare effekt av allergibehandlingen kan du även kombinera kortisonnässpray med allergitablett.

Hur vet jag om det är pollenallergi eller en förkylning?

Om det är första gången du får den här typen av symtom är det viktigt att skilja på allergi och förkylning. Vid förkylning brukar även symtom som halsont, tjock och gulgrön snuva samt feber uppkomma. Dessutom är en förkylning betydligt kortare än allergi. Du ska använda helt olika läkemedel beroende på om du är förkyld eller allergisk.

Kontakta sjukvården om det bara är ena ögat som är irriterat, om du har allergibesvär året om eller om det är småbarn som har allergi. Det kan vara aktuellt med receptförskrivna läkemedel eller allergivacciner som behandling istället.

8 tips för dig som är pollenallergiker

  • Ta del av pollenrapporterna på tv, i dagstidningar eller på webben, t ex på pollenrapporten.se
  • Ta dina allergiläkemedel och börja i god tid
  • Stäng fönstren hemma och i bilen
  • Torka tvätten inomhus
  • Träna inte utomhus vid höga pollenhalter
  • Undvik rökiga lokaler, det förvärrar symtomen
  • Skölj ur håret på kvällen

Byt örngott ofta

Källor: www.astmaochallergilinjen.se