Så väljer du pollenmedicin och behandlar din pollenallergi

Pollenallergi har ökat stadigt under de senaste 20 åren.  Hur svåra allergibesvären är varierar ofta markant från person till person.  Hör du till dem som lider av kliande ögon, rinnsnuva och nysningar när luften fylls av pollen får du här råd om hur du lindrar pollenallergi.

Det finns ett stort utbud av receptfria läkemedel som lindrar allergiska besvär från både näsa och ögon, och om en allergimedicin inte fungerar för dig kan en annan göra det. Känner du att tabletter inte hjälper tillräckligt, prova kortisonnässpray eller ögondroppar.  Tänk också på att börja behandlingen lite innan problemen uppstår,  för att på så sätt hålla symtomen nere och få bäst effekt. Är du osäker på vad du behöver? Fråga vår kunniga personal för vägledning till rätt läkemedel oavsett om det rör sig om pollenallergi, födoämnesallergi eller om du behöver parfymfria produkter

Var alltid noga med att läsa bipacksedeln som följer med medicinen!

Vilken pollenmedicin ska jag välja?

Symptomen kan bestå av allt från att det kliar lätt i halsen, till hostattacker, upprepande nysningar och kraftigt rinnande ögon. Vilken pollenmedicin som passar dig beror på vilka symtom du får och hur allvarliga de är. Du kan använda allergiprodukterna hela säsongen.

Kontakta sjukvården om du inte känner dig bättre efter ca två veckors självbehandling eller om du har kraftig allergi med astmaliknande symtom, om du har besvär året om eller om det är småbarn som har allergi. Då kan det vara aktuellt med receptbelagda läkemedel eller allergivaccin som behandling.

Pollenallergi behandling

Som pollenallergiker finns det ett flertal olika pollenmediciner som du tar för att lindra olika allergiska besvär. Exempel på produkter för pollenallergibehandling är:

  • Antihistamintabletter.
  • Ögondroppar.
  • Nässpray.
  • Nässköljning.

Personer med svår pollenallergi kan få annan behandling genom vården.

Antihistamintabletter 

De flesta pollenallergiker får i första hand pollenallergibehandling med antihistamintabletter. Har du allergibesvär i både ögon och näsa är allergitabletter att föredra. En del kan uppleva biverkningar av allergitabletter, t.ex. trötthet eller dåsighet.  Numera finns det allergitabletter som ger minskad trötthet, fråga gärna så hjälper vi dig att hitta rätt tablett. 

För en kraftigare effekt kan du även kombinera kortisonnässpray med  allergitabletter.

Ögondroppar och nässpray för lindriga besvär

För lindriga till måttliga besvär finns ögondroppar och nässprayer. Detta innebär att du kan använda ögondroppar eller nässpray beroende på om du får röda och kliande ögon eller snuva och nästäppa. Det finns två olika typer av ögondroppar och båda verkar ganska snabbt. Det finns däremot flera olika nässprayer mot pollenallergi. Nässpray som verkar snabbt, förebyggande eller en helt ny trippelverkande nässpray som inaktiverar pollen, skyddar näsan och eliminerar resterna.

Ögondroppar och nässpray i förebyggande syfte

Ögondroppar och nässprayer med natriumkromoglikat kan användas i förebyggande syfte för att lindra symptomen för pollenallergiker. Detta innebär att läkemedlet har bäst effekt om du börjar behandla nnan säsongen startar, för att skapa ett bra skydd genom hela allergiperioden.

.Exempevis: Lomudal

Nässköljning kan ge lindring

Är du pollenallergiker prova gärna att skölja näsan regelbundet med koksalt för att få bort allergener i nässlemhinnan. Använd därefter en återfuktande nässpray för att smörja näsan så att det inte blir torrt. Nässpray med kortison är lämplig vid långvariga näsbesvär, men tänk på att man måste använda det regelbundet, och att det tar några dagar innan man får full effekt.

Pollenallergi symptom 𑁋 Hur yttrar sig pollenallergi?

Ja, hur yttrar sig pollenallergi? Om det är första gången du får symtom som kliande ögon, rinnsnuva och nysningar är det viktigt att skilja på om det är förkylning eller pollenallergi.  Vanliga pollenallergi symptom är:

  • Trötthet.
  • Nysningar.
  • Astmatiska besvär.
  • Hosta och retningar i luftrören.
  • Huvudvärk.
  • Klåda i hals och gom.
  • Nästäppa.
  • Rinnande/svidande/kliande ögon.

Vid förkylning brukar även symtom som halsont, tjock och gulgrön snuva samt feber uppstå. Dessutom är en förkylning betydligt kortare än allergi som håller i sig längre perioder. 

8 tips för dig som är pollenallergiker:

  • Ta del av pollenrapporterna på tv, i dagstidningar eller på webben, t.ex. på pollenrapporten.se.
  • Ta dina allergiläkemedel och börja i god tid.
  • Stäng fönstren hemma och i bilen.
  • Torka tvätten inomhus.
  • Undvik att träna utomhus vid höga pollenhalter.
  • Undvik rökiga lokaler, det riskerar att förvärra symtomen.
  • Skölj håret på kvällen.
  • Byt örngott ofta.

Källor: www.astmaochallergilinjen.se

Parfymfritt - för din egen och andras hälsa

5 starka skäl att välja parfymfria produkter

Parfym luktar inte bara gott ー det kan också utlösa anfall av astma, öka risken för kontaktallergi och ge doftöverkänslighet. Överkänslighet mot dofter är något som besvärar var tredje svensk. Fundera över hur många olika parfymer du har på dig under en dag: schampot, balsamet, duschkrämen, hudkrämen, ansiktskrämen, deodoranten, hårprodukterna, rakvattnet, tvättmedlet, sköljmedlet och parfymen. Väljer du istället parfymfria produkter kan du göra stor skillnad för både din och andras hälsa.

 

Läs mer om 5 starka skäl att välja parfymfria produkter