Så väljer du pollenmedicin och behandlar din pollenallergi

Våren och sommaren är en källa till glädje för de allra flesta, men kan vara en plåga för den som är pollenallergiker. Kanske hör du till dem som lider av kliande ögon, rinnsnuva och nysningar när luften fylls av pollen. I denna artikeln får du råd och hjälp om hur du lindrar hösnuva samt pollenallergi hos barn och vuxna med hjälp av pollenmedicin.

Vi har ett stort utbud av receptfria läkemedel som lindrar besvären från både näsa och ögon så att du slipper hösnuvan en gång för alla. Är du osäker på vad du behöver? Fråga vår kunniga personal för tips och vägledning till rätt läkemedel oavsett om det rör sig om pollenallergi, födoämnesallergi eller om du behöver parfymfria produkter.

Var alltid noga med att läsa bipacksedeln som följer med medicinen!

Vilken pollenmedicin ska jag välja?

Pollenallergi har ökat stadigt under de senaste 20 åren. Numera lider var femte svensk av någon typ av allergi. Hur svåra allergibesvären är beror på hur känslig du är och kan variera markant från person till person. Symptomen kan bestå av allt från att det kliar lätt i halsen, till hostattacker, upprepande nysningar och kraftigt rinnande ögon som kan leda till att arbetslivet och skolan blir lidande. För att slippa symtom och minska påverkan på vardagslivet kan det vara bra att behandla pollenallergin med hjälp av receptfri pollenmedicin.

Vilken pollenmedicin som passar dig beror på vilka symtom du får och hur allvarliga de är. Du kan använda produkterna hela pollensäsongen. Kontakta sjukvården om du inte känner dig bättre efter två veckors självbehandling eller om du har kraftig allergi med astmaliknande symtom.

Pollenallergi behandling

Som pollenallergiker finns det ett flertal olika pollenmediciner som du tar för att lindra olika allergiska besvär. Exempel på pollenmedicin för pollenallergibehandling är:

 • Antihistaminstabletter
 • Ögondroppar
 • Nässpray
 • Nässköljning

Antihistaminstabletter

De flesta med pollenallergi får i första hand pollenallergibehandling med antihistamintabletter. Har du allergibesvär i både ögon och näsa är allergitabletter att föredra. En del kan uppleva biverkningar av allergitabletter, t.ex. trötthet eller dåsighet, och därför kan det vara värt att testa med ögondroppar eller nässpray innan man använder allergitabletter.

Numera finns det allergitabletter som ger minskad trötthet eller dåsighet, fråga gärna så hjälper vi dig att hitta en tablett som passar dina behov. För en kraftigare effekt av allergibehandlingen kan du även kombinera kortisonnässpray med allergitablett.

Ögondroppar och nässpray för lindriga besvär

För lindriga till måttliga besvär kan man använda ögondroppar och nässprayer. Detta innebär att du kan använda ögondroppar eller nässpray beroende på om du får röda och kliande ögon eller snuva och nästäppa. Det finns två olika typer av ögondroppar och båda verkar ganska snabbt. Det finns däremot flera olika nässprayer mot pollenallergi. Nässpray som verkar snabbt, förebyggande eller en helt ny trippelverkande nässpray som inaktiverar pollen, skyddar näsan och eliminerar resterna.

Ögondroppar och nässpray i förebyggande syfte

Ögondroppar och nässprayer med natriumkromoglikat bör användas i förebyggande syfte för att lindra din pollenallergi. Detta innebär att läkemedlet har bäst effekt om du börjar behandla dig innan säsongen startar, för att skapa ett bra skydd genom hela allergiperioden.

Nässköljning kan ge lindring

Du kan även skölja näsan regelbundet med koksalt för att få bort allergener i nässlemhinnan. Använd gärna därefter en återfuktande nässpray för att smörja näsan så att det inte blir torrt. Nässpray med kortison är lämplig vid långvariga näsbesvär, men tänk på att man måste använda det regelbundet.och att det tar några dagar innan man får full effekt.

Symtom på pollenallergi, förkylning eller corona?

Om det är första gången du får symtom som kliande ögon, rinnsnuva och nysningar är det viktigt att skilja på om det är förkylning, pollenallergi eller corona. Vid förkylning brukar även symtom som halsont, tjock och gulgrön snuva samt feber uppstå. Dessutom är en förkylning betydligt kortare än allergi.

Om du är allergisk ska du använda pollenmedicin, medan en förkylning kräver helt andra läkemedel för att behandlas. Kontakta sjukvården om det bara är ena ögat som är irriterat, om du har allergibesvär året om eller om det är småbarn som har allergi. Då kan det vara aktuellt med receptbelagda läkemedel eller allergivaccin som behandling.

8 tips för dig som är pollenallergiker

 • Ta del av pollenrapporterna på tv, i dagstidningar eller på webben, t.ex. på pollenrapporten.se
 • Ta dina allergiläkemedel och börja i god tid
 • Stäng fönstren hemma och i bilen
 • Torka tvätten inomhus
 • Undvik att träna utomhus vid höga pollenhalter
 • Undvik rökiga lokaler, det riskerar att förvärra symtomen
 • Skölj håret på kvällen
 • Byt örngott ofta

Källor: www.astmaochallergilinjen.se