Födoämnesallergi och intoleranser

Födoämnesallergi och intoleranser för olika typer av livsmedel blir allt vanligare. Det kan därför vara bra att veta lite mer om allergiska reaktioner och symtom och hur man ändå kan laga de flesta recept fast med vissa modifikationer. Apoteksgruppen har därför satt ihop lite tips på ersättningar för glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkproteinallergi, nötallergi och äggallergi.

Glutenintolerans (Celiaki)

Gluten är ett protein som främst finns i vete men även i korn och råg. Vanliga symtom hos de med glutenintolerans är magsmärtor, gasbildning och nedsatt immunförsvar. Celiaki är dock ingen allergi utan en kronisk sjukdom som skadar tunntarmen.

Tips på ersättningar

Bönpasta, psylliumfröskal, pofiber och mjöl av majs, sesam, bovete, hirs och nötter.

Laktosintolerans

Laktos är en kolhydrat som finns i mjölkprodukter. Laktosintolerans orsakas av en brist på enzymet laktas som bryter ner laktos till glukos (socker) och galaktos. När laktosen måste brytas ner av tarmbakterierna orsakar det buksmärtor, gasbildning och diarré. Laktastabletter finns att köpa hos oss – bra vid tillfällen då det är svårt att undvika mjölkprodukter.

Tips på ersättningar

Havre-, ris-, nöt-, soja- och kokosgrädde/mjölk, vilket även är bra ersättningar för de som äter helvegetariskt.

Fler och fler låglaktos- eller helt laktosfria mjölkprodukter hittar man numera i mejerihyllan.

Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi är en födoämnesallergi som kan yttra sig på olika sätt från person till person. Allt från eksem och humörsvängningar till att kroppen drabbas av anafylaktisk chock vilket kräver omedelbar kontakt med läkare. Det som immunförsvaret reagerar vid mjölkallergi på är proteinerna (äggviteämnena) som finns i mjölken.

Tips på ersättningar

Havre-, ris-, nöt- och kokosgrädde/mjölk. Sojaprodukter bör användas med försiktighet då överkänslighet kan utvecklas (sojaproteinet är i sin uppbyggnad snarlik mjölkproteinet).

Nötallergi

Nötallergi och luftburen nötallergi är vanligt förekommande födoämnesallergi och ofta hänger ihop med allergi mot pollen och stenfrukt (så kallad korsallergi). Om man är nötallergisk och råkar få i sig en nöt så svullnar luftvägarna vilket kan vara direkt livshotande.

Luftburen nötallergi innebär att du får en allergisk reaktion bara du är i samma rum som nötter. Även om mandlar egentligen är en rosenväxt och jordnötter en baljväxt så kallas de oftast för nötter. Dock är det många som även är känsliga för dessa så fråga alltid först vad maten innehåller för att vara på den säkra sidan.

Tips på ersättningar

Solros-, pumpa- eller sesamfrön. Dessa ska gärna rostas för en mer nötaktig smak.

Äggallergi

Äggallergi är vanligare bland barn än vuxna och de flesta växer ifrån det lagom tills de börjar skolan. Är man extremt allergisk kan man även vara känslig mot kyckling, höns och fiskrom. Vanliga allergiska reaktioner och symtom är eksem, nässelutslag, astma, ögon- och läppsvullnad och i värsta fall kan den som är riktigt allergisk drabbas av anafylaktisk chock vilket kräver att en läkare tillkallas omgående.

Tips på ersättningar

Psylliumfröskal (1 msk motsvarar 1 ägg), chiafrön (1 msk + 3 msk varmt vatten motsvarar 1 ägg) och banan (1/2 + 1 krm bakpulver motsvarar 1 ägg). De här ersättningarna lämnar sig också väl för den som äter helvegetarisk kost, tänk då på att även använda mjölkfria produkter.

Lider du av pollenallergi eller astma? Läs mer om pollenallergi barn, pollenmedicin och lindring för pollenallergiker, pollen eller corona och parfymfria produkter.