Födoämnesallergi och intoleranser

Födoämnesallergi och intoleranser för olika typer av livsmedel blir allt vanligare. Det kan därför vara bra att veta lite mer om allergiska reaktioner och symtom och hur du ändå kan laga de flesta recept fast med vissa modifikationer. Apoteksgruppen har därför satt ihop lite tips på ersättningar för glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkproteinallergi, nötallergi och äggallergi.

Kraftig allergisk reaktion ー vilka symtom ska du leta efter?

Om det är första gången du får en kraftig allergisk reaktion med symtom som kräkningar, diarréer eller nässelutslag ska du söka vård genast. Skulle det vara så att dina läppar, tungan eller svalget svullnar och du får svårt att andas ska du ringa 112. Även om det skulle lugna ner sig är det bra att söka vård för att få en ordentlig utredning. Kanske behöver du akutläkemedel att ha med dig ifall det skulle hända igen. Får du en kraftig allergisk reaktion med symtom som dessa brukar antihistamin och kortison i form av tabletter vara bra att ha, beroende på situationen så kan även en spruta användas. Prata med din läkare.

Glutenintolerans (Celiaki)

Gluten är ett protein som främst finns i vete men även i korn och råg. Vanliga symtom hos de med glutenintolerans är magsmärtor, gasbildning och nedsatt immunförsvar. Celiaki är dock ingen allergi utan en kronisk sjukdom som skadar tunntarmen.

Tips på ersättningar vid glutenintolerans

Bönpasta, psylliumfröskal, pofiber och mjöl av majs, sesam, bovete, hirs och nötter.

Laktosintolerans

Laktos är en kolhydrat som finns i mjölkprodukter. Laktosintolerans orsakas av en brist på enzymet laktas som bryter ner laktos till glukos (socker) och galaktos. När laktosen måste brytas ner av tarmbakterierna orsakar det buksmärtor, gasbildning och diarré. Laktastabletter finns att köpa hos oss – bra vid tillfällen då det är svårt att undvika mjölkprodukter.

Tips på ersättningar vid laktosintolerans

Havre-, ris-, nöt-, soja- och kokosgrädde/mjölk är exempel på ersättningar som även fungerar bra för de som äter helvegetariskt.

Fler och fler låglaktos- eller helt laktosfria mjölkprodukter hittar du numera i mejerihyllan.

Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi är en födoämnesallergi som kan yttra sig på olika sätt från person till person. Allt från eksem och humörsvängningar till att kroppen drabbas av anafylaktisk chock vilket kräver omedelbar kontakt med läkare. Det som immunförsvaret reagerar på vid mjölkallergi är proteinerna (äggviteämnena) som finns i mjölken.

Tips på ersättningar vid mjölkproteinallergi

Havre-, ris-, nöt- och kokosgrädde/mjölk är exempel på ersättningar. Sojaprodukter bör användas med försiktighet då överkänslighet kan utvecklas (sojaproteinet är i sin uppbyggnad snarlik mjölkproteinet).

Nötallergi

Nötallergi och luftburen nötallergi är vanligt förekommande födoämnesallergi och ofta hänger ihop med allergi mot stenfrukt, exempelvis persika, och pollen (så kallad korsallergi). Om du är nötallergisk och råkar få i dig en nöt så kan du få en allergisk reaktion med symtom där luftvägarna svullnar, vilket kan vara direkt livshotande.

Luftburen nötallergi innebär att du får en allergisk reaktion bara du är i samma rum som nötter. Även om mandlar egentligen är en rosenväxt och jordnötter en baljväxt så kallas de oftast för nötter. Dock är det många som även är känsliga för dessa så fråga alltid först vad maten innehåller för att vara på den säkra sidan.

Tips på ersättningar vid nötallergi

Solros-, pumpa- eller sesamfrön är exempel på ersättningar. Dessa ska gärna rostas för en mer nötaktig smak.

Äggallergi

Äggallergi är vanligare bland barn än vuxna och de flesta växer ifrån det lagom tills de börjar skolan. Är du extremt allergisk kan även kyckling, höns och fiskrom vara känsligt. Vanliga allergiska reaktioner och symtom är eksem, nässelutslag, astma, ögon- och läppsvullnad och i värsta fall kan den som är riktigt allergisk drabbas av anafylaktisk chock vilket kräver att en läkare tillkallas omgående.

Tips på ersättningar

Psylliumfröskal (1 msk motsvarar 1 ägg), chiafrön (1 msk + 3 msk varmt vatten motsvarar 1 ägg) och banan (1/2 + 1 krm bakpulver motsvarar 1 ägg) är exempel på ersättningar. De här ersättningarna lämpar sig också väl för den som äter helvegetarisk kost, tänk då på att även använda mjölkfria produkter.

Även vid allergi så är det viktigt att försöka äta så variationsrik mat som möjligt. Äter du bra och varierad kost kommer du stärka immunförsvaret vilket kommer leda till att du lever mer hälsosamt. Är du exempelvis pollenallergiker kommer allergin kännas jobbigare om du dessutom blir sjuk också, därför är det extra viktigt att ta hand om sig om man är allergiker.

Lider du av pollenallergi eller astma? Läs mer om pollenallergi barn, pollenmedicin och lindring för pollenallergiker, pollen eller corona och parfymfria produkter.

Har du födoämnesallergi och får en akut allergisk reaktion med svåra symtom ska du snabbt uppsöka vård.

Parfymfritt - för din egen och andras hälsa

5 starka skäl att välja parfymfria produkter

Parfym luktar inte bara gott ー det kan också utlösa anfall av astma, öka risken för kontaktallergi och ge doftöverkänslighet. Överkänslighet mot dofter är något som besvärar var tredje svensk. Fundera över hur många olika parfymer du har på dig under en dag: schampot, balsamet, duschkrämen, hudkrämen, ansiktskrämen, deodoranten, hårprodukterna, rakvattnet, tvättmedlet, sköljmedlet och parfymen. Väljer du istället parfymfria produkter kan du göra stor skillnad för både din och andras hälsa.

 

Läs mer om 5 starka skäl att välja parfymfria produkter