FN-förbundets projekt Flicka

Jämställdhet är en mänsklig rättighet men verkligheten ser annorlunda ut. Hela 70 % av världens fattiga är flickor och kvinnor. Varje dag nekas flickor skolgång, tvingas in i barnäktenskap, utsätts för könsstympning, våld och övergrepp - fruktansvärda kränkningar som pågår på många håll i världen.

Diskriminering av flickor och unga kvinnor sårar inte bara de som drabbas, utan skadar hela samhället. Att satsa på flickor är ett av de bästa sätten att bekämpa fattigdom och skapa utveckling. Svenska FN-förbundet vill därför med projektet Flicka belysa och öka kunskapen om flickors utsatta situation i världen och samla in pengar till utvalda FN-projekt som stärker flickors rättigheter och möjligheter.

Projektet Flicka arbetar aktivt i Etiopien och har visat att det är möjligt att ändra skadliga sedvänjor genom att lokalt arbeta med dialog och nätverksbyggande. Du kan läsa mer om projektet på FN:s webbplats.

Vi på Apoteksgruppen stöttar FN-förbundets projekt Flicka som syftar till att stärka flickors rättigheter och förhindra barnäktenskap och könsstympning. Att ha mens när man är könsstympad kan leda till fruktansvärda komplikationer i form av blodförgiftning och långvariga blödningar.

När du köper tampongerna Mens för 20:- så går 10:- till FN-förbundets projekt Flicka. Var med du också – för livet och underlivet!

Rachelle Abdallah, apotekschef Apoteksgruppen Arlanda, Sky city

"När vi inledde samarbetet med svenska FN-förbundet och deras projekt Flicka, kände vi direkt att vi ville göra vårt allra bästa för att bidra till det" säger Rachelle Abdallah, apotekschef Apoteksgruppen Arlanda, Sky City. "Alla medarbetare trodde på projektet och tyckte att det kändes viktigt, vilket jag tror är en förutsättning för att kunna göra en bra insats. Det, och att vara påläst så man kan svara på kundernas frågor."

Apoteksgruppen har samarbetat med projekt Flicka i snart två år och har under den tiden sett ett tydligt resultat: Från augusti 2015 till sista december 2016 samlade vi in drygt 800 000 kronor till projektet, som bland annat har bidragit till att man nu slutat med könsstympning och barnäktenskap i tre etiopiska städer. Apoteksgruppen Arlanda flygplats, Sky City har varit ett av de apotek i kedjan som fått in allra flest bidrag till projektet.

"En bidragande orsak är nog att vi inte gör skillnad på våra kunder, utan vi frågar alla. Alla vill bidra! Män som kvinnor, unga som gamla. Även om man inte själv är i behov av en ask tamponger så kan man ju ge bort dem. Eller varför inte lägga fram dem på soffbordet för att öka medvetenheten kring projektet?" menar Rachelle.

Lägg till 5:-

Du kan även välja att lägga till 5:- i kassan när du handlar, pengarna går oavkortat till Flicka.

  • Sms:a FLICKA till 72 909 så skänker du 50 kr
  • Swisha valfritt gåvobelopp till 90 05 638
  • Ge din gåva via PG 90 05 63-8 och ange "Flicka"

Insamlade medel går till Svenska FN-förbundet och dess 90-konto.