BankID - för din trygghet

För att kunna använda vår recepttjänst behöver du ha tillgång till ett BankID, som utfärdas via din bank. Du laddar enkelt ned BankID samt det tillhörande säkerhetsprogrammet till din mobil, dator eller surfplatta. Du behöver inte ladda ned det på flera enheter, du kan med andra ord surfa på datorn men legitimera dig på mobilen.

Vad är BankID?

BankID är en e-legitimation som gör det möjligt för företag, banker, organisationer och myndigheter att både identifiera och ingå avtal med privatpersoner på Internet.

BankID är en elektronisk ID-handling som är jämförbar med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar.

BankID är Sveriges i särklass största e-legitimation och utfärdas av 12 banker i samarbete.

BankID-systemet består av ett säkerhetsprogram/-app som du installerar i din dator, telefon eller surfplatta, samt själva e-legitimationen BankID som du laddar ner från din internetbank eller får hemskickat på ett smartkort. Installationen av säkerhetsprogrammet kan du göra via internetbanken eller direkt från webbplatsen install.bankid.com, medan säkerhetsappen laddas ner från App Store, Google Play eller Windows Store, beroende på vilken typ av telefon/surfplatta du har.

Till allmänna frågor och svar gällande BankID.

Mobilt BankID

Mobilt BankID sparas i din mobiltelefon eller surfplatta. Det gör bl.a. att du kan använda din mobila enhet som en fristående "säkerhetsdosa" när du behöver legitimera dig på internet, även om du surfar på en dator.

Läs mer om mobilt BankID här.

BankID på kort

BankID på kort består av ett BankID som är lagrat på ett smartkort, d.v.s. ett plastkort av kreditkortstyp. Beroende på vilken bank som utfärdar kortet kan det handla om t.ex. ett betalkort eller ett renodlat BankID-kort. Gemensamt för alla kort som innehåller ett BankID är att BankID-logotypen finns på kortet. För att kunna använda BankID på kort behöver du också en kortläsare som ansluts med kabel till din dator. Din bank förser dig med både kort och kortläsare.

Till ditt BankID på kort får du också en PIN, som är en sifferkombination du skriver in när du använder ditt BankID. Beroende på vilken typ av kortläsare du har skriver du in din PIN på datorns tangentbord eller på kortläsarens inbyggda knappsats.

Läs mer om BankID på kort här.

BankID på fil

BankID på fil lagras i din dator. Du hämtar BankID på fil via din internetbank. För att kunna hämta BankID på fil behöver du också BankID säkerhetsprogram.

I samband med att du hämtar BankID på fil bestämmer du också ett personligt lösenord som knyts till ditt BankID. Detta lösenord är inte känt av någon annan än dig, inte heller av banken, och kan inte återställas om du glömmer det. Skulle detta hända måste du hämta ett nytt BankID hos din internetbank.

Om du skriver ner ditt lösenord, tänk då på att förvara det på ett så betryggande sätt att ingen obehörig kan komma åt det.

Läs mer om BankID på fil här.

 

Informationen hämtad från www.support.bankid.com