Frågor och svar
De vanligaste kundfrågorna, med tillhörande svar från oss.
Vad gör jag med gammal, överbliven medicin?
Vi tar emot läkemedel och kanyler för destruktion. Däremot tar vi inte emot hygienartiklar, smink, termometrar, batterier eller annat riskavfall. Där hänvisar vi till lokala återvinningsstationer. Läkemedelsavfallet tar vi emot i genomskinliga påsar som går bra att hämta hos oss. Kanyler tar vi emot i gula riskavfallsburkar, dessa burkar går också bra att hämta hos oss.
Läs mer om överbliven medicin här
Varför kostar medicinen så mycket?
Priset på receptbelagda läkemedel fastställs av staten genom Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Vi hänvisar till deras hemsida för ytterligare information om prissättning och läkemedelsförmånen.
Jag har frikort, men måste ändå betala?
En del mediciner ingår inte i högkostnadsskyddet, till exempel flytande hostmediciner och en del utvärtes läkemedel mot värk. Högkostnadsskyddet täcker inte heller mer än priset för den billigaste utbytbara versionen av ett visst läkemedel.
Läs mer om högkostnadskortet på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida
Varför finns inte min vara i lager?
Det finns i dagsläget cirka 4400 olika läkemedel registrerade i Sverige. Flertalet av dessa läkemedel finns i olika beredningsformer, styrkor och förpackningsstorlekar, dessutom kan läkemedlet finnas ifrån flera olika tillverkare. Vi har inte möjlighet att lagerhålla allt av utrymmeskäl. De flesta läkemedel brukar vi kunna få hem inom en eller två arbetsdagar ifrån beställningstillfället.
Varför byter ni alltid ut min medicin?
Enligt lagen om läkemedelsförmån (2002:160) är apoteken i Sverige skyldiga att byta ut läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen mot det billigaste likvärdiga läkemedlet. Läkemedelsverket beslutar vilka läkemedel som är likvärdiga och kan bytas ut.
Vad är EES? Har ni tillgång till EES?
Elektroniskt Expert-Stöd (EES) är ett verktyg som gör det enklare för apoteksanställda att upptäcka fel och brister i läkemedelsbehandling, till exempel felaktig dosering eller olämpliga kombinationer av läkemedel. Vi har tillgång till detta verktyg och hjälper gärna till med en genomgång. Verktyget fungerar dock enbart med elektroniska recept.