Tillbaka till fakta och råd
 1. Korsbandsoperation


  Allmänt

  Om man skadat det främre korsbandet kan man behöva få ett nytt korsband. I vardagen när man idrottar lite lättare, till exempel joggar, klarar man sig bra utan främre korsband. Men om man utövar idrotter där belastningen är stor kan man behöva opereras. Det nya korsbandet görs av en sena från den egna kroppen.

  En korsbandsoperation görs med artroskopi. Artroskopi innebär att en läkare undersöker elleropererar en led med hjälp av ett artroskop. Ett artroskop är ett tunt metallrör som förs in i leden genom ett litet hål och som överför bilder till en bildskärm, där läkaren kan följa arbetet.

  Det är inte alla som skadat korsbandet som behöver ett nytt korsband, ibland räcker det med sjukgymnastik. Ju mer vältränad man är före operationen, desto snabbare kan knät bli återställt. För de flesta blir knäet stabilt efter en korsbandsoperation.

  Förberedelser

  Natten före operationen får man oftast inte äta, dricka, röka eller snusa. Man får en speciell tvål som man ska tvätta sig med hemma kvällen före och på operationsdagens morgon.

  Hur går behandlingen till?

  Innan behandlingen får man lokalbedövning, ryggbedövning eller sövning med narkos. Läkaren gör ett snitt och tar ut den sena som ska transplanteras. Sedan görs ett hål i huden och artroskopet förs in. Genom ett andra hål förs instrumenten in. Rester av det gamla korsbandet tas bort. Senan som ska ersätta korsbandet sätts fast med en skruv i lårbenet och en i underbenet. Hålen tejpas eller sys ihop och man får ett förband om knät.

  Om man får narkos eller ryggbedövning känner man ingenting. Om man får lokalbedövning kan man ibland känna att man blir opererad, men det gör inte ont. Tycker man att det är obehagligt kan man få lugnande medicin.

  Hur mår man efteråt?

  Man får prata med en läkare och en sjukgymnast och får ett program för att träna upp knät. Sedan får man gå hem, vanligtvis samma dag.

  Oftast är det bra att gå och belasta knät från första dagen. Oftast kan man behöva använda kryckor som hjälp. Om man har genomgått en stor operation kan man behöva vila knät några dagar eller någon vecka.