Tillbaka till fakta och råd
 1. Svampinfektion i underlivet


  Allmänt

  En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp. Svampen ger oftast inga besvär, men ibland kan den orsaka en infektion i underlivet med klåda och sveda som följd.

  Det är inte känt vad infektionen beror på, men oftast kommer den i samband med sexuell aktivitet. En mindre andel kvinnor får svampinfektion efter en antibiotikabehandling. En svampinfektion är helt ofarlig även om det kan vara besvärligt med klådan och svedan. Man räknar med att ungefär tre av fyra kvinnor får symtom på underlivssvamp någon gång i livet.

  Symtom

  De vanligaste tecknen på underlivssvamp är att man får klåda, svullnad, rodnad och irritation i underlivet. Ibland får man också en vit, kesoliknande flytning från slidan.

  Behandling

  Symtomen kan försvinna av sig själva och då behöver man inte göra någonting. Om man har haft svamp tidigare och känner igen symtomen kan man behandla sig själv med receptfria medel.

  När ska man söka vård?

  Om man får symtom på svamp för första gången ska man kontakta en vårdcentral. Detsamma gäller om man inte blir bra efter en behandlingsomgång eller om man får besvären oftare än två gånger på ett halvår.

  Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.